• Українська
  • English
День вшанування пам’яті жертв Голодоморів
День вшанування пам’яті жертв Голодоморів

День вшанування пам’яті жертв Голодоморів

23 листопада в Чернівцях на розі вулиць Руської та Шевченка, біля пам’ятника жертвам Голодомору та політичних репресій пройшов захід із вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Священнослужителі відправили панахиду. Студенти Української академії лідерства провели акцію Вуличний ресторан «Непораховані з 1932», яка присвячена трагічним подіям Голодомору.
В заході взяли участь представники ректорату БДМУ та викладачі кафедри суспільних наук та українознавства.

В бібліотеці БДМУ пройшла година історичної пам’яті «Голодомор на зламав»

З метою вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду Українського народу та масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років, 22 листопада в бібліотеці БДМУ було проведено ряд заходів. Зорганізували захід працівники бібліотеки – Тулевська С.О., Жук Н.Р., Кухлій І.В.
Спільно зі студентами 3 курсу спеціальності «Фармація. База 9. Коледж» за ініціативи викладача коледжу Кропельницької Ю.В. відбулася година історичної пам’яті «Голодомор на зламав». Співробітники бібліотеки розповіли про терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, який був спрямований на упокорення українського селянства. Студенти підготували інформацію про нескорених голодом українців, які попри жахіття пережитого геноциду у наступні десятиліття писали поезію, творили шедеври мистецтва, боролися за державність.
Спільно зі студентами 1 курсу 1 гр., 2 курсу 2 гр. фармацевтичного факультету спеціальності «Фармацевт. Магістр» за ініціативи асистента кафедри медичної та фармацевтичної хімії – Панасенко Н.В. відбулася інформаційна година «Вогонь скорботи в серці на віки». Присутні вшанували пам’ять безвинно заму¬чених голодом та політичними репресіями людей. Студенти та викладачі декламували поетичні рядки поетів: А.Малишка, Б.Олійника, Д.Білоуса, Н.Тривайло, Л.Мандзюк.
Трагічні факти про Голодомор, перегляд фрагменту фільму «Голодомор 33 року», книжкова виставка нікого не залишила байдужим.

 

Історія не знає іншого злочину такого характеру та масштабу

Проведена пізнавальна бесіда про Голодомор в Україні 1932-1933 років із студентами II курсу 61 група куратором даної групи: доцентом кафедри медичної та фармацевтичної хімії Маріанною Барус.
Студентам було цікаво почути про такий історичний період України і важко вірилося у масштаби трагедії, причиною якої було нестача їжі.
Найжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу був голодомор 1932-1933 рр. Ця спланована проти українського селянства акція повинна була ліквідувати основу української нації і національного відродження, унеможливити протистояння радянській владі. В українському селі мали місце всі елементи політики геноциду. Отже, не посуха, яка у 1931 р. охопила степові райони, була причиною голодомору (у 1934 р. посуха мала спустошливіший характер, однак голоду тоді не було), а цілеспрямована злочинна політика більшовицького керівництва. Такого висновку дотримуються і члени Міжнародної комісії з розслідування голоду в Україні (до її складу входили провідні юристи світу), яка працювала в 1988-1990 pp. Та й сам Сталін визнавав, що загальний врожай зерна в 1932 р. перевищував урожай 1931 р. Інакше кажучи, харчів не бракувало. Проте Держава систематично конфісковувала більшу їх частину, ігноруючи заклики і попередження українських представників з місць. Це прирекло мільйони людей на смерть від голоду, який можна назвати, як штучний. Спроби протидіяти насильству жорстоко придушувалися.
В ніч перед референдумом 1 грудня 1991-го два українських телеканали усю ніч показували фільм «Голод-33» Олеся Янчука. Раніше тема Голодомору ще ніколи не звучала для такої великої кількості українців. А зняли стрічку за твором Василя Барки «Жовтий князь», який став першим романом про події 1932-33 років в Україні. Автор сам пережив голодні роки і не лише у 1930-их. У 1932-му Василь Очерет (справжнє прізвище Барки) жив на Кубані, того року від голоду там вимерла велика частина населення. На межі голодної смерті чоловік опинився, коли поїхав до родичів на Полтавщину, де із великої родини брата залишилось кілька людей. «Я мав на тілі щось 12 ран. Рани йшли по лініях кровоносних судин. Із них сочилася брунатна рідина. Ноги вже репалися, і така слизиста поверхня теж сочилася. Ноги пухли. І я уже ходив, тримаючись за паркан і стіни, там, де вже лежали мертві. Я не надіявся, що виживу. Та мука голоду аж до передсмертної лінії жахлива то щось таке, що спалювало всю істоту», – згадував Барка. Через більш як десять років, коли письменник опинився у Нью-Йорку, довгий час міг дозволити собі лише одну банку риби на два дні. «І, може, тому, що я це зазнав, тому мені пощастило в «Жовтому князі» відновити ту психологічну глибинність цієї голодової смерті. Ось, значить, як біда часом виходить на добру поправу», – згадував письменник.
Барка писав роман два роки і часто по кілька днів взагалі не вживав їжі, аби якомога точніше відтворити почуття героїв книжки. Роман вийшов у Нью-Йорку у 1963-му. Останні 28 років свого життя Барка, який три місяці не дожив до 95-річчя, мешкав у покинутій водонапірній вежі на півночі штату Нью-Йорк. Там він писав, перекладав, малював. Місцеві мешканці називали його «святим чоловіком».

До Дня пам’яті жертв Голодомору

В історії бурхливого ХХ-го століття голодомор 1932-1933 років в Україні посідає особливе місце, який був організований урядом СРСР. Масове фізичне винищення українського народу голодом було свідомим актом сталінської політичної системи проти українців як нації.

Час невблаганний. Місяці за місяцями, роки за роками відбувають у небуття. Тільки пам’ять назавжди залишається з нами. До Дня голодомору 23 листопада кафедрою суспільних наук та українознавства разом із студентами І та ІІ курсів коледжу БДМУ (спеціальність «Медсестринство» та «Фармація») було проведено круглий стіл на тему «Не маємо права забути». Студенти мали змогу побачити документальний фільм : «Голодомори ХХ століття в Україні». В заході взяли участь: завідувач кафедри суспільних наук та українознавства Антоній Мойсей, старший викладач Лідія Потапова, та викладачі Валерія Андрієць і Тетяна Никифорук.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати