• Українська
  • English
День захисників і захисниць України

День захисників і захисниць України

Щиро вітаємо зі святом. Бажаємо миру нашій прекрасній країні та від усього серця дякуємо всім захисникам та захисницям України, які бережуть цілісність нашої держави.

Схиляємо голови з вдячністю та молитвою за тих, хто віддав життя за Україну.

photo_2021-10-14_13-57-17 (2)
photo_2021-10-14_13-57-17
photo_2021-10-14_13-57-18

В Чернівцях було проведено низку заходів з нагоди свята. Представники ректорату, кафедр медицини катастроф та військової медицини й суспільних наук та українознавства, Студентської ради БДМУ взяли участь у заходах: у покладанні квітів полеглим захисникам України на Алеї слави на Центральному кладовищі та спільній молитві; у молебні на території військового госпіталю та у святковому заході “Героїв Україна пам’ятає” на Центральній площі Чернівців.

IMG-2004
photo_2021-10-15_11-23-50
photo_2021-10-15_11-23-52

 

В БДМУ також зорганізовані низка заходів з нагоди Дня захисників та захисниць України.

 

Студенти БДМУ зустрілися із захисниками України

Напередодні Дня захисника України 11 жовтня, в бібліотеці БДМУ за ініціативи головного куратора фармацевтичного факультету Надії Панасенко та бібліотекаря І кат. Світлани Тулевської, відбулася зустріч студентів ІІ курсу 1, 4 груп фармацевтичного факультету спеціальність «226 Фармація, промислова фармація» з учасниками бойових дій на сході України.

Запрошені ветерани АТО:

Сорокатий Олег Анатолійович –  начальник медичної служби, начальник медичного пункту 13 мотопіхотного батальйону, лейтенант медичної служби. Лікар-терапевт терапевтичного відділення Чернівецького обласного госпіталю ветеранів війни. Голова консультативної ради ветеранів війни та членів сімей.

Мишковський Ростислав Володимирович – лейтенант 30 окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького, Старший Офіцер мінометної батареї. Начальник відділу соціальної реадаптації та психологічної реабілітації родин загиблих учасників АТО та членів їхніх сімей Чернівецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Під час зустрічі ветерани емоційно розповідали студентам про свою участь у війні, про те, як опинилися у зоні АТО і змінили власний світогляд на усе життя. Військові поверталися до тих спогадів, що вплинули на подальший хід їхнього життя, які жахали у часи війни найбільше.

Із щемом у серці згадували про загиблих та поранених, відсутність необхідного спорядження та повний хаос, у якому люди платили власними життями. Ділилися власними думками щодо війни, закликали не бути байдужими і розуміти значущість та неоціненність подвигу, який щодня здійснюють військові  у зоні військових дій.

Запрошені гості розповіли про реабілітацію ветеранів АТО, про важливість адаптації солдат після завершення їхнього терміну служби до життя у мирному середовищі.

Олег Анатолійович наголосив, що однією з найважливіших рис медика під час воєнних дій є здатність самостійно приймати сміливі рішення.

Студенти-фармацевти цікавилися здебільшого життям самих бійців у зоні бойових дій, їх міркуваннями щодо того, якою є ситуація нині на теренах держави та коли закінчаться смерті, війна.

Хвилиною мовчання вшанували невмирущу пам’ять про загиблих героїв.

 

 

Допомога українським військовослужбовцям

З початком АТО волонтерська діяльність студентів-фармацевтів набула чіткого пріоритетного напрямку – допомога українським бійцям.

У рамках відзначення Дня захисника та захисниці України на фармацевтичному факультеті була зорганізована головним куратором факультету Надією Панасенко загальнофакультетська акція по збору коштів для придбання зимового комплекту шин 195/75 R15C на Mercedes-Benz Vito для військовослужбовців 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Шини були доставленні військовослужбовцям 14 жовтня чернівецький волонтером Ігорем Гостюком – керівником та засновником громадської організації «Волонтерська організація «Катарсис».

Щира подяка всім студентам фармацевтичного факультету, викладачам: Інні Сахацькій, Аліні Грозав, Катерині Садогурській та усім, хто долучився.

 

 

«Тепло долонь і серця – захисникам України»

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято наймолодше – День захисника та захисниці України.

З 2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

Україна буде тоді,

коли будуть люди,

які найдужче боятимуться

її ганьби…»

Ліна Костенко

Український інститут національної пам’яті підтримав позицію, висловлену Президентом України, про неприйнятність святкування дня захисника Вітчизни 23 лютого за «календарем сусідньої країни» і запропонував  встановити День захисника України 14 жовтня, покликаючись на історичні традиції вшанування українського війська. Тисячолітня християнська традиція, історія українського козацтва та визвольних рухів є невід’ємним спадком Незалежної України.

Вперше День захисника України у 2015 році відсвяткували під гаслом “Сила нескорених”. Президент Петро Порошенко заявив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

2_5415667577995136214 (2)
2_5415667577995136197
2_5415667577995136245
2_5415667577995136210
2_5415667577995136199

З цієї нагоди завідувач кафедри суспільних наук та українознавства проф. Антоній Мойсей, ст. викл. Лідія Потапова, викл. Валерія Андрієць 12 жовтня 2021 провели для студентів І-ІІ курсу фахового коледжу БДМУ (спеціальність «Медсестринство») інформаційну  бесіду на тему «Сила нескорених».

 

Хотинська звитяга українського козацтва

Напередодні Дня захисників і захисниць України, яке щорічно відзначається 14 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва зі студентами I курсу 8 гр., ІІ курсу 8 гр. Медичного факультету № 2 за ініціативи кураторів груп Людмили Андрущак та Наталії Пантелейчук була проведена інформаційна година «Хотинська звитяга українського козацтва» (до 400-річчя Хотинської битви) онлайн.

Найвідомішою і найбільш важливою історичною подією, яка відбулася під Хотином в XVII столітті, була війна 1621 року між турками і поляками, які володіли тоді величезною територією України і у якій вирішальну роль зіграли українські запорозькі козаки на чолі з гетьманом Петром Конашевичем Сагайдачним.

Під час заходу студентам розповіли, що на полі бою зійшлися три великі армії: з одного боку, майже 200-тисячне військо Османської імперії, з іншого – приблизно 32-тисячна польсько-литовська армія, а невдовзі їй на підмогу підійшло майже 45-тисячне Військо Запорозьке на чолі з гетьманатом Петром Конашевичем-Сагайдачним. Битва під Хотином тривала чотири тижні і стала зламним моментом в історії. Вона вражала сучасників як кількістю військ, що в ній брали участь, розмахом воєнних дій, та наслідками. Турки перестали бути об’єктом незборимого жаху для багатьох народів Європи і Азії. Перемога під Хотином врятувала Західну Європу від вторгнення яничар, прославила запорожців і їхнього гетьмана Петра Сагайдачного.

Крім того, Конашевичу вдалося відновити статус православної церкви в Україні та Київську митрополію. Король та магнати фактично визнали рівноправність українців в складі Речі Посполитої наряду з поляками та литовцями.

Це були ті перемоги Петра Сагайдачного, які зробили його феноменальним гетьманом, патріотом та великим захисником свого народу, однією з тих світлих постатей, яка назавжди залишиться в народній пам’яті.

Захід підготувала та провела бібліотекар І кат. Світлана Тулевська

 

Привітай тих, хто служить або смаколик захиснику

Уже сім років поспіль Україна відзначає головне свято для українських вояків і воячок на свято Покрови. Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

IMG-2004
IMG-2003
IMG-2002

Тож у рамках відзначення Дня захисника студентами 1 та 2 групи 2 курсу (куратори Лукашевич І.В. та Окіпняк І.В.) та 3 групи 3 курсу (куратор Бачук-Понич Н.В.) стоматологічного факультету провели акцію : «Привітай тих, хто служить або смаколик захиснику!» під час якої відвідали бійців Чернівецького прикордонного загону і пригостили їх солодощами. Зустріч пройшла в теплій дружній атмосфері.

 

Покрова Пресвятої Богородиці – День козацтва

13 жовтня куратор Юлія Цисар провела виховний захід до Дня захисника вітчизни серед іноземних студентів 2 курсу 81 групи.

Святкувати День захисника України на офіційному рівні почали з 2014 року відповідно до указу тодішнього президента П.О. Порошенка. Свято запровадили на тлі збройної агресії Росії на Донбасі та анексії нею Криму.

Датою Дня захисника України було обрано 14 жовтня, враховуючи історичні традиції вшанування українського війська. Цього дня, як відомо, святкується День українського козацтва та Покрова Пресвятої Богородиці, адже саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою.

Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було присвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, у козаків відбувалися вибори нового отамана.

Після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.

День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Леонід Кучма впровадив це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.

Таким чином, уже декілька років поспіль Україна відзначає головне свято для своїх воїнів не за календарем сусідньої держави, а за українським – на свято Покрови.

14 жовтня Україна вшановує як сучасних оборонців, які відстоюють територіальну цілісність Батьківщини у війні з російським агресором, так і згадує героїв різних епох нашої історії.

Загалом це день, коли необхідно згадати полеглих воїнів унаслідок російської агресії, а також подякувати всім тим громадянам, які присвятили життя захисту української держави.

Козацькому роду нема переводу!

Ось уже восьмий рік поспіль на сході нашої країни триває війна. Щодня військовослужбовці збройних сил відстоюють її територіальну цілісність та незалежність України.

Напередодні дня Українського козацтва співробітники та студенти Буковинського державного медичного університету вшановували пам’ять захисників нашої держави, які полягли за нашу незалежність, нашу свободу. На кураторських годинах викладачі кафедри медичної біології та генетики разом зі студентами І курсу, медичного факультету №1 та №2 (4 група, куратор асистент кафедри, к.біол.н. Волошин В.Л.; 13 група, куратор асистент кафедри Тимчук К.Ю.) заслухали та обговорили ситуацію, яка склалася на Сході України, перспективи завершення військових подій, важливість відстоювання власних кордонів України тощо. Студенти мали можливість поділитися власними думками, розповісти свої історії про родичів, друзів, знайомих, які перебували чи перебувають на війні, згадати ТИХ, які нажаль, сьогодні, вже не з нами.

Дата 14 жовтня вибрана не випадково, адже цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі, адже образ козака, як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному з нас. Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати