• Українська
  • English
Фахівці БДМУ відвідали вечір пам’яті Якова Кіршенблата

Фахівці БДМУ відвідали вечір пам’яті Якова Кіршенблата

20 жовтня у відділі медичної літератури Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка зорганізували вечір пам’яті відомого українського ентомолога, паразитолога, ендокринолога, фізіолога Якова Кіршенблата.

Зі вступним словом до присутніх звернулася директорка установи Наталія Філяк, котра подякувала синові Володимирові за подаровану приватну колекцію видань Якова Кіршенблата.

У межах заходу завідувачка редакційно-видавничого відділу Іванна Рудько презентувала біобібліографічний покажчик «Яків Кіршенблат», підготовлений фахівцями відділу до 110-річчя від дня його народження. Авторка-укладачка розкрила структуру даного видання, при підготовці якого було використано наукову, довідкову літературу, бібліографічні покажчики та періодичні видання з фондів Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка, бібліотеки Буковинського державного медичного університету та матеріали всесвітньої мережі Інтернет.

Переднє слово «Кіршенблат Яків Давидович – знаний ендокринолог, видатний зоолог і педагог» написали в.о. ректора Буковинського державного медичного університету професорка Оксана Андрієць, та Світлана Ткачук, завідувачка кафедри фізіології ім. Я. Д. Кіршенблата. Світлана Сергіївна розповіла про кафедру фізіології, яка носить ім’я Якова Кіршенблата, про вагомий внесок вченого у розвиток науки, а також поділилася теплими спогадами про Вчителя.

Наукову спадщину професора Я. Д. Кіршенблата охарактеризував у передмові доктор медичних наук, професор Василь Пішак.

Окремо у виданні подаються спогади сина Володимира за назвою «Для мене взірцем був і є батько». Володимир Якович, який був присутній на заході, пригадав, що попри авторитет у світовій науці, тато завжди залишався м’якою, інтелігентною людиною і безсрібником. І жив тільки наукою.

З приємністю і щирістю видатного вченого згадувала і Ніна Іванівна Зорій, проректорка з науково-педагогічної роботи та виховання Буковинського державного медичного університету.

Зворушливими студентськими спогадами про Якова Кіршенблата як викладача поділилася педіатр із Києва Валентина Корнєва.

На завершення заходу завідувачка відділу каталогізування Раїса Повержук у вигляді презентації представила подаровану приватну бібліотеку Якова Кіршенблата, яка налічує 385 видань.

Працівники відділу медичної літератури підготували книжково-ілюстративну виставку «Яків Кіршенблат – лікар, педагог, вчений».

 

Інформація: Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Михайла Івасюка

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати