• Українська
  • English
Геннадій Дудко… Спомин

Геннадій Дудко… Спомин

16 травня на 86-му році життя зупинилося серце Геннадія Євтихійовича Дудка – відомого ученого, доктора медичних наук, професора, колишнього завідувача кафедри медицини катастроф та військової медицини Буковинського державного медичного університету.

Співробітники, викладачі та студенти висловлюють найщиріші співчуття рідним і близьким з приводу непоправної втрати. У нашій пам’яті Геннадій Євтихійович назавжди залишиться доброзичливою, чуйною й уважною до чужого горя людиною, а також висококваліфікованим фахівцем і мудрим керівником. Світла та вічна пам’ять…

Траурна панахида відбудеться 17 травня 2024 року о 11:00 в с. Чорногузи Вижницького району Чернівецької області, вул. Чорногузівська, 4.

Життєпис…

Дудко Геннадій Євтихійович народився в 1938 році. У 1946 році разом із сім’єю переїхавдо Івано-Франківська. Після закінчення медичного інституту був направлений на роботу хірургом медико-санітарної частини шахти тресту «Торезантрацит» (м. Чистяково), де одночасно викладав хірургію в медичному училищі. За час роботи під керівництвом знаного в краї хірурга М. І. Ланда набув широку практику хірурга-травматолога. Окрім лікувальної і викладацької роботи, активно вивчав умови праці шахтарів та травматизм серед них, запропонував низку організаційних форм і методів боротьби з травматизмом.

Результати творчої роботи Г. Є. Дудка лягли в основу написання кандидатської дисертації на тему «Мікротравматизм пальців і кисті у шахтарів та профілактика гнійно-запальних ускладнень при цих пошкодженнях», яка була захищена на початку 1967 року в м. Дніпропетровську.

У 1965 р. Г. Є. Дудко був запрошений на посаду асистента Луганського медичного інституту з курсу «ортопедія і травматологія», де брав активну участь у організації і становленні кафедри ортопедії, травматології та військово-польової хірургії. За час роботи в клініці опанував широкий діапазон оперативних та консервативних методик лікування ортопедо-травматологічних хворих і продовжував вивчати шахтний травматизм на Янівському гідроруднику та інших шахтах Луганщини, надавав лікувально-консультативну допомогу лікарям області.

У 1969 році Г. Є. Дудко запрошений на посаду асистента кафедри госпітальної хірургії, з курсом військово-польової хірургії Чернівецького медичного інституту.

З організацією кафедри травматології, ортопедії та військово-польової хірургії працював доцентом кафедри. Геннадій Євтихійович є одним із засновників наукового напрямку кафедри (з 1969 ріку) по вивченню і застосуванню полімерних матеріалів для потреб травматології і ортопедії. Він є автором 140 наукових праць, 4 винаходів і 40 раціоналізаторських пропозицій. Ним розроблені чисельні конструкції з полімерних матеріалів та методи лікування ортопедо-травматологічних хворих,  серед яких найбільш значущі – це полімерний остеосинтез переломів кісток різних локалізацій, метало-полімерний ендопротез головки стегнової кістки, полімерний ендопротез головки променевої та плечової кістки, конструкції з біоінертних та біодеградуючих полімерних матеріалів, які були успішно апробовані і включені в реєстр дозволених методів лікування в тодішній державі.

Дудко Г. Є. вперше в країні започаткував полімерний остеосинтез переломів конструкціями, що розсмоктуються, з полігліколіду та монополюсне ендопротезування метало-полімерними ендопротезами оригінальної конструкції (1974-1980 рр.).

Результати науково-практичних досліджень лягли в основу докторської дисертації на тему «Оперативне лікування внутрішньо- і білясуглобових переломів конструкціями з полімерних матеріалів», яка успішно захищена в 1991 році. З 1992 року Г. Є. Дудко є професором кафедри травматології, ортопедії та військово-польової хірургії, а з 1996 року бере участь в організації і очолює нову кафедру екстремальної і військової медицини, фізичного виховання і здоров’я Буковинського державного медичного університету. З 2003 року вийшов на пенсію за фахом, але продовжував викладацьку діяльність на посаді професора кафедри Західноукраїнського економіко-правничого університету.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати