• Українська
  • English
Медики світу підтримують Україну в її боротьбі

Медики світу підтримують Україну в її боротьбі

Ще на початку війни в березні 2022 року голова Європейського товариства фертильності (EFS) Якуб Деєвський звертався до фахівців з України з пропозицією донести повідомлення від нашої держави до європейської спільноти, яке він з радістю опублікує в журналі FERTILITY ROAD.

В 54-му номері цього журналу було опубліковано звернення проф. Олександра Юзька:

Шановні колеги-медики репродуктивної медицини всього світу!

Від імені Української асоціації репродуктивної медицини, а також просто як громадянин своєї країни звертаюсь до всіх вас із закликом допомогти зупинити війну, вбивство жінок та дітей, руйнування житлових кварталів та цілих міст, медичних та дитячих закладів. Це не «спецоперація», про яку говорять російські засоби масової інформації, а повномасштабна війна в самій жахливій рашистській формі.

В Україні практично зупинилась репродукція людини. З 73 клінік IVF більше половини закрились взагалі, а ті, що залишились, надають допомогу як госпіталя та акушерсько-гінекологічні заклади. З величезними труднощами вдалось зберегти донорський матеріал, за що окрема подяка Європейським країнам. Частина медиків клінік IVF влаштувалась на роботу в інших країнах. Катастрофа з сурогатним материнством, адже генетичні батьки не можуть забрати своїх дітей у зв’язку з постійним бомбардуванням медичних закладів. Зруйновано дороги, залізничні колії, аеропорти. В зоні активних бойових дій справжня гуманітарна катастрофа.

Весь світ допомагає Україні, і тільки наші колеги-медики з Росії мовчать та спостерігають за цим звірством.

Просимо всіх допомогти Україні зупинити російського агресора та знищення нашої країни. Благаємо вас про більш рішучі дії та активізацію спільної боротьби з вбивцями мирного народу. Європі та всій нашій маленькій планеті потрібен мир і спокій, народження, а не смерть!

З повагою

президент УАРМ, проф. Олександр ЮЗЬКО

Наприкінці травня цього року голова Європейського товариства фертильності Якуб Деєвський з палкою промовою виступав на симпозіумі УАРМ «Теорія та практика репродукція людини» (www.uarm.org.ua/online-symposium), який проходив за сприянням та підтримкою БДМУ.

Упродовж 3-6 липня в Мілані (Італія) понад 10000 лікарів зі всіх куточків світу зібрались на 38-у щорічну зустріч Європейського товариства репродукції людини та ембріології (ESHRE), в якій взяли участь представники Української асоціації репродуктивної медицини (УАРМ) разом з її очільником професором БДМУ Олександром Юзьком. Голова ESHRE професор д-р Карлос Калхас-Хорхе відкрито підтримав Україну в боротьбі за незалежність. Також відбулась зустріч голови Європейського товариства фертильності Якуба Деєвського та проф. Олександра Юзька, були намічені спільні шляхи тісної співпраці.

Звернення голови Європейського товариства фертильності Якуба Деєвського було опубліковано в журналі FERTILITY ROAD №55:

Дорогі друзі!

Від імені Європейського товариства фертильності, яке об’єднує членів з усього світу фертильності, я хочу висловити нашу солідарність з усіма представниками товариства репродуктивної медицини та ембріології в Україні, а також з усіма пацієнтами цієї країни. З огляду на величезну трагедію, яка спіткала весь український народ, ми однозначно висловлюємо свій осуд і огиду до всіх дій Росії на території демократичної незалежної Української держави.

У 20 столітті через дві світові війни мої діди та прадіди зазнали насильства з боку німців, поляків та росіян. Вони не розповідали про свій воєнний досвід. Вони хотіли стерти це зі своєї пам’яті. Вони, як і покоління моїх батьків, усвідомлювали, якою величезною трагедією стала глобальна війна для всього людства. Тому повоєнні покоління, в тому числі і моє, виховувалися в дусі «не війні». У 1989 році через «Круглий стіл» Польща безкровним і ненасильницьким шляхом, як перша країна з радянського блоку, розпочала процес змін у Центральній та Східній Європі. Багато країн звільнилися від панування Радянського Союзу, і розподіл Європи, встановлений після Другої світової війни на Потсдамській конференції, перестав існувати. З метою забезпечення безпеки деякі країни ЦСЄ приєдналися до НАТО. Віхою європейської інтеграції стало прийняття 10 нових членів до Європейського Союзу в 2004 році. Ніхто з нас не думав, що війна, яку ми знаємо з підручників історії, почнеться в Європі в 21 столітті. Війна, в якій агресор – Росія – порушує всі можливі права людини. Вона здійснює масові вбивства мирних жителів, бомбить будинки, лікарні та школи, ґвалтує жінок і дівчат, вбиває їхніх батьків на очах у їхніх дітей, насильно депортує людей, у тому числі українських дітей, у глиб Росії, не дозволяє гуманітарну допомогу, вона грабує та розкрадає речі окремих українців. Цей список набагато довший і такий же жорстокий і жахливий, як і наведені приклади.

1 липня 2022 року – 128 день нападу Росії на Україну. Незважаючи на допомогу безпрецедентного масштабу, яку Україна отримує з усього світу, масштаби триваючих нападів і руйнувань настільки величезні, що цієї допомоги недостатньо. Тому я приєднуюся до заклику професора Олександра Юзька вжити заходів, адекватних ситуації, що склалася, та активізувати спільну міжнародну допомогу Україні. Україна є невід’ємною частиною вільної та незалежної Європи, а її мужні воїни щодня захищають цінності, у які ми віримо.

Лікарі репродуктології, ембріологи та співробітники українських клінік останніми роками допомагають пацієнтам з усієї Європи та світу. Сьогодні Україна потребує нашої допомоги.

Якуб Деєвський,

голова Європейського товариства фертильності

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати