• Українська
  • English
Народжені, щоб жити

Народжені, щоб жити

17 листопада в світі відзначається Міжнародний день передчасно народженої дитини (World Prematurity Day).

З нагоди цього дня студенти БДМУ презентують відеоряд і бажають всім діткам бути здоровими і щасливими

Він був заснований у 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI). Вперше святкування Міжнародного дня передчасно народженої дитини відбулося в 2009 році — в цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. Сьогодні, фіолетовий колір найчастіше використовують для позначення проблеми передчасно народжених  дітей. В цей день архітектурні споруди всього світу підсвічують фіолетовим кольором. Акцію проводили з Ніагарським водоспадом, будівлею Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку, Босфорським мостом у Стамбулі.

Сьогодні численні організації з більш ніж 100 країн світу об’єднують зусилля у здійсненні заходів, спрямованих на акцентування та вирішення проблеми передчасних пологів та поліпшення умов виходжування передчасно народжених дітей та підтримки їх сімей. Ідея запровадження Дня передчасно народженої дитини полягає у можливості публічно і широко заявити про існуючу проблему в суспільстві, про необхідність вирішення нагальних проблем та завдань, з якими стикаються лікарі та сім’ї з передчасно народженими дітьми, допомогти знайти їм підтримку і розуміння. Адже недоношеність – проблема, з якою сім’ї та суспільство стикаються незалежно від добробуту і рівня розвитку.

Для батьків передчасне народження немовля може стати несподіванкою і водночас складним випробуванням. Адже народження недоношеної дитини – це серйозний стрес для батьків, які потребують не тільки матеріальної підтримки в якісному лікуванні їх малюків, але й психологічної допомоги. Однак знання про те, що передчасне народження – не вирок, і що величезна кількість передчасно народжених немовлят виросли не тільки здоровими і повноцінними, але й видатними людьми, дуже важливі. Серед всесвітньо відомих передчасно народжених геніїв – Наполеон Бонапарт, Ісаак Ньютон, Альберт Ейнштейн та інші.

Слід відмітити, що виходжування і реабілітація передчасно народжених малюків для лікарів-неонатологів та батьків є складним процесом, який триває місяцями. Проте з кожним роком, завдяки новим технологіям, обладнанню та навчанню лікарів, кількість немовлят, яких вдається виходити і дати їм шанс на здорове життя, зростає. Наша вчасна допомога цим крихіткам дуже часто вартує їх життя, адже кожний подих для них – це наше спільне досягнення.

Дорогі батьки, цінуйте та бережіть своїх малюків, радійте і насолоджуйтесь життям разом з ними, а ми, лікарі-неонатологи, будемо поруч з Вами та Вашими «поспішайками»!

Інформацію підготувала асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Наталія Крецу

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати