• Українська
  • English
Нескорена українська душа

Нескорена українська душа

Поетичний калейдоскоп «Я буду вічно жити»

Саме таким заходом відзначили 150-річчя від народження Л. Українки студенти ІІ курсу 1 гр. фахового коледжу БДМУ спеціальності «Фармація. Промислова фармація» під керівництвом куратора групи – Купчанко К. П. та співробітників бібліотеки Тулевської С.О., Кухлій І.В.

Присутнім нагадали біографію уславленої письменниці та розповіли про виняткове значення творчості Лесі Українки в історії української та світової літератури.

Студенти натхненно та зворушливо декламували найкращі вірші поетеси – про мову, про Україну, про кохання, про роль поета та автобіографічні вірші – розкриваючи глибокий зміст поезій.

В сучасній українській традиції Леся Українка входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України, тому є взірцем для українців, адже поетеса бачила українську літературу в контексті європейської, проте зі своєю чіткою самоідентифікацією.

Сама Леся Українка вклала у вуста Мавки із «Лісової пісні» таку думку про себе: «Ні! Я жива, я буду вічно жити. Я в серці маю те, що не вмирає…»

 

 

Нескорена українська душа

Духовне життя будь-якої спільноти неможливе без культурних героїв, тих хто найяскравіше репрезентує ідентичність, сподівання та принципи своєї культури. Важливо, щоб герой з’явився на національних теренах у потрібний момент історії, коли народ зможе сказати: «Це наше все»!!!

Це – Леся Українка – окраса і гордість української нації, одна з засновників новітньої української літератури.

Отримавши лише домашню освіту, мала енциклопедичні знання, постійно займаючись самоосвітою. Добре знала багато мов. Кохалася в музиці, особливо органній, була першорядною піаністкою.

Вражає розмаїття її зацікавлень – поезія, проза, літературна критика, публіцистика, історія, етнографія і фольклор, музикознавство й драматургія.

Творчий доробок Лесі Українки в усьому невичерпний і неосяжний. За сміливість думки й глибину поглядів, за громадянську мужність і суворе подвижництво Лесю Українку в різний час називали по-різному. То вона була Жанна д’Арк української поезії та дочка Прометея, то ніжна, блакитноока Леся і поетеса поступових ідей. Але її істинне ймення – геніальна дочка України!

Своєю винятковістю і своєю звичайністю, своїм великим ім’ям «Леся Українка» вона нам, українцям, і досі торує дорогу до самих себе: до мови, до родини, до рідної землі, до України!

З нагоди 150-ї річниці з Дня народження Лесі Українки викладачами кафедри суспільних наук та українознавства Л. Б. Потаповою та В. І. Андрієць разом зі студентами  фахового коледжу БДМУ спеціальності «Фармація, промислова фармація», «Медсестринство» 23 лютого проведено інформаційну годину «Нескорена українська душа», під час якої студенти презентували свої пошукові проєкти: «Невідома Леся Українка», «Життєві дороги Лесі Українки», «Тричі мені являлася любов: кохання в житті Лесі Українки».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати