• Українська
  • English
Ой хто, хто Миколая любить… Інформаційна година для студентів БДМУ

Ой хто, хто Миколая любить… Інформаційна година для студентів БДМУ

З нагоди свята для студентів-медиків викладачі провели інформаційні кураторські години та розповіли більше про звичаї й традиції та особливості святкування новорічно-різдвяних свят.

18 грудня куратором 1 курсу 2 групи, спеціальність «Медична психологія» медичного факультету №4 доцентом Віктором Гордієнком була проведена інформаційна година, на якій була присутня головна кураторка факультету, доцентка Світлана Семененко.

У переддень Святого Миколая студентами та кураторами було обговорено історію виникнення Дня Святого Миколая, студенти ділилися розповідями та враженнями про обряди та традиції, які проводяться в цей день у їхній місцевості. Студентка Козориз Богдана підготувала презентацію про життя Святого Миколая. Під час заходу також було підведено підсумки за осінній семестр та обговорено планування заходів на весняний семестр.

 

 

«Новорічно-різдвяні свята в Україні: традиції та звичаї»

Напередодні дня Святого Миколая для студентів – іноземних громадян медичного факультету №3 (41 група, 4 курс) проведено інформаційно-виховну онлайн бесіду «Новорічно-різдвяні свята в Україні: традиції та звичаї» (організаторка – доцентка кафедри суспільних наук та українознавства Алла Ткач).

Чужоземні студенти із зацікавленням слухали про новорічні й різдвяні традиції та звичаї, що посідають особливе місце у житті українців і відображають світогляд народу та є ознакою символічного життя людей. Особливо цікавими для слухачів виявились народні й релігійні обряди. Йшлося про традиції святкування Святвечора, Різдва Христового, Водохреща; що таке кутя, вертеп, колядування; які традиційні страви готують українці у святкові дні.

Студенти охоче взяли участь в Інтернет-мандрівці «Різдвяна Україна», а ще прослухали всесвітньо відому мелодію «Щедрик» («Carol of Bells») українською та англійською мовами.

Іноземні студенти також розповідали, як святкують новий рік у їхніх рідних країнах (Гана, Алжир, Лівія, Нігерія, Індія). Так, про новорічно-різдвяну феєрію Нігерії розповідала Нналугха Джессіка; про новорічно-різдвяні свята Гани – Дземекей Джон, Мак-Гатус Прісцілла, Аду-Джіамфі Амобі, Менсах Квінстар; у передноворічну Лівію запросили Ельмасрі Абдулхаді,  Абделмола Мосаб та Альфалах Муаїд; про новорічні традиції мусульман розповіли дівчата з Алжиру Аллалі Бая та Ферхі Аміра: а яскраву новорічну Індію представив Кашіф Кхан. Розповіді студентів супроводжувалися креативними презентаційними матеріалами та відео.

Гостею заходу була заступниця начальника навчального відділу БДМУ Святослава Юрнюк.

Усі присутні отримали море позитивних емоцій під час спілкування, відкрили для себе особливості культури інших народів, жваво ділилися враженнями від почутого.

 

Подаруй дитині свято

Свято Миколая вчить милосердю, щедрості та любові до оточуючих. Звичайно, діти намагаються увесь рік бути чемними та слухняними, щоб отримати свій довгоочікуваний подарунок від Св. Миколая. В родинах, де піклуються про дітей, де панує атмосфера любові, турботи, доброти, свято Миколая стає доброю традицією, що передається з покоління в покоління.

Студенти І групи І курсу факультету № 4 («Медична психологія») теж започаткували традицію. Представниці групи Юлія Малокугаєвська, Софія Свіжевська та кураторка Марина Тимофієва відвідали дружну родину Гулковських, в якій тато виховує трьох чудових донечок та сім’ю, де тато і син Андрій з обмеженими можливостями (інваліди). Дуже хотілось, щоб атмосфера свята запанувала в їх оселі.

Дівчатка дуже старанні, чемні, виховані, ввічливі та дуже сором’язливі. Було видно, що вони не звикли отримувати подарунки. Але гостинці, які ми приготували з щирістю та любов’ю, запалили живі вогники в очах дівчаток.

Наймолодша Оленка отримала іграшкового ведмедика, якого не хотіла випускати з рук. Ми знали, що сестрички полюбляють малювати та займатись ліпкою, тому приготували їм подарунки для занять творчістю. Ще ми подарували дівчаткам солодощі та фрукти. Атмосфера спілкування була дуже щирою. Ми познайомились лише з двома сестричками, але домовились, що будемо дружити з їх родиною надалі.

Такі акції нас самих повертають у країну дитинства та чудес. Без сумніву, цей благодійний захід стане традиційним для студентів нашої групи.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати