• Українська
  • English
Перспективи щодо подальших наукових досліджень мелатоніну

Перспективи щодо подальших наукових досліджень мелатоніну

Мелатонін – це нейрогормон, який синтезується практично у всіх живих організмах. За оцінками вчених, «зародження» мелатоніну на нашій планеті відбулося близько 3,5 мільярдів років тому, оскільки ця речовина була виявлена в структурі ціанобактерій.

09 листопада 2022 року професором Романом БУЛИКОМ та співробітниками кафедри медичної біології та генетики проведений захід на тему «Перспективи щодо подальших наукових досліджень мелатоніну» (до Всесвітнього дня науки), де науковці у галузі хронобіології та хрономедицини обговорили можливості використання мелатоніну у клінічній практиці.

Більша частина (80%) мелатоніну виробляється переважно шишкоподібною залозою. Решта 20% мелатоніну продукуються в особливих клітинах, розташованих у сітківці ока, передміхуровій залозі, яєчниках, бронхах, легенях, шлунково-кишковому тракті, нирках, підшлунковій залозі та ін. Протягом дня у людини синтезується приблизно 30 мкг мелатоніну,  а у його секреції спостерігається циркадіанний характер. Саме в темновий період доби виробляється близько 70% добової кількості мелатоніну його концентрація у крові у темновий період доби в 5­10 раз вища, ніж у день. Увечері рівень починає підвищуватися, досягаючи максимуму – від 60 до 100 мг/мл – о 02.00-04.00 год., а згодом поступово знижується і з 07.00 до 20.00 год. залишається низьким – нижче 20 мг/мл. Депонування мелатоніну у шишкоподібній залозі не відбувається. Коли його рівень у залозі підвищується, він, маючи ліпофільні властивості, надходить у кровотік шляхом пасивної дифузії за концентраційним градієнтом.

Перші 20 років після виявлення мелатоніну він вважався виключно гормоном, який регулює циркадіанні ритми – добові та сезонні (така дія називається хронобіотичною). Згодом, було встановлено, що мелатонін є важливою ланкою у регуляції циклу сон-неспання: допомагає засипанню та забезпечує спокійний «здоровий» сон, під час якого організм відпочиває і відновлює сили.

Надалі були виявлені й інші корисні властивості мелатоніну:

Антиоксидантна дія. Він легко проникає крізь клітинні мембрани та нейтралізує руйнівну дію вільних радикалів, допомагає шкірі ефективніше захищатися від УФ-випромінювання, подовжує життя фібробластів, перешкоджає руйнуванню волокон колагену. Доведено, що мелатонін має антиоксидантну дію вдвічі сильнішу, ніж у вітаміну Е;

Імуномодулююча дія. Імунологи виявили, що збільшення Т- і В-імунних клітин зростає в період високої концентрації мелатоніну. Гормон підвищує активність фагоцитів, бере участь у регуляції функцій щитоподібної залози та тимуса. Гормон здатний відновлювати пошкоджені клітини, запобігаючи різним захворюванням, включаючи все той же розвиток пухлин (в тому числі злоякісних) і стримуючи поширення метастазів при вже наявних онкологічних захворюваннях. У цей час відомо, що синтетичний мелатонін зменшує токсичну дію ліків, які використовуються для хіміотерапії при онкологічних захворюваннях;

уповільнення процесів старіння – саме за цю властивість, що сприяє збільшенню тривалості життя, мелатонін також називають «гормоном молодості».

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати