• Українська
  • English
Що потрібно знати про біоритми (до переходу на зимовий час)

Що потрібно знати про біоритми (до переходу на зимовий час)

Життя на Землі пристосоване до обертання нашої планети навколо Сонця. Всім нам добре відомо про існування всередині живих організмів, включно із людьми, біологічного годинника, який допомагає передбачити добовий ритм і пристосуватися до нього. Наш 24-годинний цикл сон-неспання — це найбільш очевидний добовий ритм, який спостерігається у людей і багатьох тварин, але сон — це щось більше, ніж просто частина цього ритму. Люди проводять уві сні близько третини свого життя, а його якість визначає загальний рівень здоров’я.

За міцний та здоровий сон людини відповідає гормон мелатонін, який є основним регулятором добових ритмів в організмі. У людини ритм виділення мелатоніну синхронізований зі звичними годинами сну. У темновий період доби його концентрація у крові в 5 – 10 разів вища, ніж удень; рівень починає підвищуватися у вечірній час, сягаючи максимуму вночі – о 02.00 – 04.00, а потім поступово спадає і з 07.00 до 20.00 залишається низьким.

Одним із найпоширеніших сигналів, що повідомляє людині, чи потрібно їй зараз спати, є світло. Наприклад, синє світло пригнічує виділення мелатоніну і, відповідно, заважає заснути. Синього світла досить багато в денному світлі, досить мало у звичайній лампі розжарювання, більше у енергоощадній ртутній лампі і дуже багато у LED-лампі. Негативний ефект також підсилюється синім світлом, яке випромінюють гаджети. Простіше кажучи, рішення починати новини у Facebook чи попрацювати 30 хвилин під LED-лампою закінчується тим, що нам ще довго не вдається заснути.

Коли переводять годинники 2022 року на зимовий час?

Двічі на рік в Україні переводять годинники. Роблять це з двох причин: через існування традиції відповідності біологічного часу календарному та для економії електроенергії.

В Україні традиційно годинники на зимовий час переводять в останню неділю жовтня. Тобто 2022 року потрібно буде це зробити в ніч проти 30 жовтняО 04:00 ранку стрілки годинника переводяться на одну годину назад.

Часто переведення годинників приносить не лише фізичний дискомфорт, адже змінюються плани, але й може негативно впливати на здоров’я людини. І щойно ви дізналися, коли переводять годинники 2022 року, одразу потрібно правильно підготуватися до цієї події.

Саме з цієї теми за ініціативи завідувача кафедри медичної біології та генетики Романа БУЛИКА куратором 9 групи І курсу медичного факультету №1 Владиславом ЙОСИПЕНКОМ проведено захід «Що потрібно знати про біоритми (до переходу на зимовий час)»

Як саме зміна часу може вплинути на здоров’я людини:

  • зміна режиму та нестача сну можуть спровокувати стреси, страждають наші концентрація, увага і пам’ять, що може призвести до занепаду сил і настрою, зниження продуктивності роботи та можливих дорожньо-транспортних пригод;
  • коли змінюються циркадіанні режими (“біологічний” годинник людини), підвищується ризик розвитку онкологічних, метаболічних, серцево-судинних захворювань та, навіть, передчасної смерті.

Як підготуватися:

  • за тиждень-два до дати, коли переводять годинники на зимовий час, потрібно привчити себе прокидатися та йти до сну пізніше на 20-30 хвилин (це допоможе поступово підготувати організм до нового ритму);
  • провітрюйте приміщення та більше гуляйте на свіжому повітрі;
  • проводьте зранку розминку;
  • дотримуйтесь правильного харчування, бажано виключити алкоголь, шкідливу їжу та вживати вітаміни.

 

Матеріал підготував: доктор філософії, асистент кафедри медичної біології та генетики Владислав ЙОСИПЕНКО

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати