• Українська
  • English
«СНІД – знати, щоб жити»

«СНІД – знати, щоб жити»

Саме під такою назвою до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в бібліотеці БДМУ для студентів ІІ курсу 19, 20 групи медичного факультету № 2 зорганізовано захід.

 

Щорічно 1 грудня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими в 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день започатковано з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також це привід замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасного виявлення даного захворювання, а також як день пам’яті жертв цього захворювання.

 

Співробітники бібліотеки Світлана Тулевська, Ірина Кухлій продемонстрували мультимедійну презентацію. Під час якої розповіли про виявлення і виділення цієї хвороби в окрему категорію, про науковців, які ідентифікували ВІЛ, а саме Люка Монтаньє, Франсуазу Барре-Сінуссі, які за своє відкриття отримали Нобелівську премію з медицини 2008. Про символ руху проти ВІЛ – червону стрічку, ідея якої належить художнику Франку Муру.

 

Студентам розповіли про шляхи передачі ВІЛ і як люди НЕ можуть заразитися; симптоми, при яких потрібно пройти обстеження на ВІЛ; де можна пройти анонімне обстеження на ВІЛ. Зачитали статистичні дані поширення синдрому набутого імунного дефіциту у світі, Україні, Чернівецькій області зокрема.

СНІД – це страшна хвороба, яка не обійшла стороною не лише звичайних пересічних людей, але й багатьох знаменитостей. Були наведені імена знаменитостей, які померли від СНІДу, живуть зі СНІДом завдяки сучасному лікуванню.

Акція відбулася за ініціативи доцента кафедри гістології, цитології та ембріології Наталія Пентелейчук, асистента кафедри Людмили Андрущак.

Людмила Анатоліївна розповіла присутнім про ураження імунної системи ВІЛ-інфекцією, що приводить до її повільного руйнування. Студенти мали змогу дізнатися про електронну будову віріона ВІЛ, стадії його формування, а також відмінність ВІЛ1 і ВІЛ2 і їхній вплив на організм людини.

Присутнім наголосили, що обізнаність в питаннях профілактики ВІЛ-інфекції та здоровий спосіб життя, найкращі методи профілактики СНІДу.

Після заходу відбулися жваві обговорення питання. Потім студенти роздали флаєри студентам та містянам з інформацією про методи передачі ВІЛ/СНІД та профілактичні засоби, додержання яких дозволить виключити зі свого життя ризиковані миттєвості.

         

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати