• Українська
  • English
Співробітники БДМУ пройшли стажування в Німеччині

Співробітники БДМУ пройшли стажування в Німеччині

Співробітники БДМУ: проректор з науково-педагогічної роботи Ігор ГЕРУШ, доценти кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Наталія БОГУЦЬКА та Олена КОРОТУН, доцент кафедри фармакології Тетяна ЩУДРОВА взяли участь у тренінгу з покращення і розвитку медичної освіти в Україні.

Під час участі у двотижневому проєкті співпраці між Мюнхенським Університетом імені Людвіга Максиміліана (LMU Munich) та Шаріте –  Медичним університетом Берліну (Charité – Universitätsmedizin Berlin) було опрацьовано розробку навчальних програм та інтеграцію (цифрових) віртуальних клінічних кейсів пацієнтів у медичне навчання. Впродовж першого тижня навчання пройшли тренінг Інституту дидактики і освітніх досліджень в медицині LMU Мюнхена. Ознайомились з 6-кроковою моделлю Керна розробки навчального плану (Kern et al, 2009) та у малих групах спільно з іншими учасниками було розроблено орієнтовні курикулуми дисциплін та курсів для студентів медиків та викладачів ЗВО.

Ознайомились та навчились використовувати у викладанні такі інструменти навчання і тренування розвитку клінічного мислення як Clinical Case Discussion – поетапна дискусія клінічного кейсу; Concept maps – концептуальні мапи диференційної діагностики; Virtual Patients – віртуальні пацієнти на платформі CASUS; Key Features Cases – поетапні завдання з наголосом на типові помилки та ключові особливості захворювання.

Також, командою БДМУ було представлено всім учасникам тренінгу (включаючи представників 14 медичних ЗВО України, а також представників 3 медичних університетів Німеччини) результати  грантового проекту за участю БДМУ, Українського Католицького університету та Університету Аугсбургу «Віртуальні навчальні ресурси для навчання клінічному мисленню в українських медичних освітніх закладах» за підтримки фонду DAAD (Німецько-українське академічне товариство).

Упродовж другого тижня програми (тренінг у Шаріте – Медичному університеті Берліну) ознайомились із концепцією мапування навчальної програми (курикулуму) та інтеграції кейсів віртуальних пацієнтів в навчальні програми медичних університетів за допомогою онлайн-платформи LOOOP share (Learning Opportunities, Objectives and Outcomes Platform – Платформа навчальних можливостей, цілей і результатів). Також обговорили переваги і проблеми запровадження в медичних ЗВО курикулуму з раннім залученням студентів до роботи у клініці.

В рамках участі у проєкті на платформі CASUS створено базу віртуальних пацієнтів українською мовою, учасниками тренінгу адаптовано та завантажено на платформу перші 10 кейсів (із запланованих 80). Розпочато створення та завантаження української бази віртуальних пацієнтів на платформу LOOOP share, що дозволяє інтеграцію віртуальних пацієнтів у курикулум відповідно до цілей та результатів навчання кожної дисципліни.

Участь у даному проєкті дозволяє інтегрувати у навчальну програму та запровадити у БДМУ нову методологію навчання клінічному мисленню з використанням віртуальних кейсів. Участь у даному заході дозволила започаткувати співпрацю та обмін досвідом і найкращими практиками між викладачами університетів України (Вінниця, Тернопіль, Суми, Полтава, Ужгород, Київ, Дніпро, Івано-Франківськ, Харків, Кропивницький) та Німеччини.

 

Варто зазначити, що участь у даному тренінгу проводилась на конкурсній основі. Загалом було подано більше 200 заявок, з яких організаційним комітетом було обрано 25 учасників. Команда БДМУ виявилась єдиною, хто отримав 4 місця. Пишаємось нашим університетом!

 

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати