• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели акцію до Всесвітнього дня вітаміну С

Студенти БДМУ провели акцію до Всесвітнього дня вітаміну С

Щороку 4 квітня світ відзначає День вітаміну C, також відомого як аскорбінова кислота. Це – водорозчинний вітамін, необхідний для нормального функціонування організму людини. Вітамін було відкрито 1912 року, виділено 1928 року, а 1933 року він став першим вітаміном, отриманим хімічним шляхом. Його також занесено до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За підтримки завідувача кафедри фармації, к.фарм.н., доцента Олега ГЕРУША, к.фарм.н., доценткою закладу вищої світи кафедри фармації Наталією МУЗИКОЮ та студентами – 4 курс 2 групи фармацевтичного факультету 4 квітня 2024 року було організовано санітарно-просвітню акцію «Корисні властивості вітаміну С».

До акції доєдналась к.фарм.н., старший викладач кафедри фармації Роксолана БАСАРАБА зі студентами 1 групи 1 курсу фахового коледжу БДМУ, спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Під час акції студенти роздавали самостійно розроблені брошури з інформацією щодо корисних властивостей вітаміну С, де він міститься та рекомендації як правильно вживати даний вітамін.

Метою акції було розповісти жителям міста Чернівці про надзвичайно сприятливий вплив вітаміну С на імунітет, оскільки він допомагає засвоюватись залізу та білкам, відновлює роботу судинної, нервової та ендокринної систем, збільшує працездатність, дозволяє більш спокійно відноситись до стресових ситуацій, захищає клітини від ураження токсинами і вільними радикалами та активізує окислювально-відновні процеси. В організмі людини вітамін С не синтезується, тому повинен надходити з продуктами харчування.

Найкращими джерелами вітаміну С є фрукти та овочі. Проте варто пам’ятати, що в їжі він легко руйнується внаслідок термічної обробки. Найбільше зберігається при готуванні на пару 85%.  Найменше при зануренні у киплячу воду приблизно 50%. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в сирому вигляді для максимального засвоєння.

Серед продуктів багатих на вітамін С варто виокремити:

✓ жовтий болгарський перець;

✓ цитрусові;

✓ броколі;

✓ брюссельська капуста;

✓ полуниця;

✓ хурма;

✓ петрушка;

✓ чебрець;

✓ чорна смородина;

✓ ківі;

✓ перець чилі.

Окрім овочів та фруктів, вітамін С можна отримувати з харчових добавок.

Добова норма вітаміну С в Україні (згідно з Наказом МОЗ України №1073 від 03.09.2017 року «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»): чоловіки – 80 мг, жінки – 70 мг, діти залежно від віку 30-75 мг.

Вітамін С не може накопичуватися в організмі, тому він потрібен щодня у нашому раціоні.

Однак є фактори, що обмежують його засвоєння:

✓ куріння,

✓ надмірне вживання алкоголю або кофеїну,

✓ неправильне харчування.

Нестача вітаміну може призвести до появи низки симптомів, таких як: анемія, кровотеча ясен, сприйнятливість до інфекцій, зниження швидкості загоєння ран, погіршення стану волосся та шкіри, поява на руках чи ногах синці, сонливість та занепад сил.

Проте, якщо вживати кожного дня свіжі овочі та фрукти багаті на вітамін С не потрібно бігти в аптеку для додаткової вітамінізації.

Бажаємо всім здоров’я та відмінного імунітету!

Організатори: к.фарм.н., доцент закладу вищої освіти кафедри фармації Наталія МУЗИКА, студенти 4 курсу 2 групи фармацевтичного факультету спеціальності «Фармація, промислова фармація».

Учасники: завідувач кафедри фармації, к.фарм.н., доцент Олег ГЕРУШ, к.фарм.н., старший викладач кафедри фармації Роксолана БАСАРАБА та студенти фахового коледжу 1 курсу 1 групи, спеціальність «Фармація, промислова фармація».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати