• Українська
  • English
У БДМУ продовжується цикл заходів, екскурсій, кураторських годин приурочених 25-річчю з часу польоту у космос буковинця Леоніда Каденюка

У БДМУ продовжується цикл заходів, екскурсій, кураторських годин приурочених 25-річчю з часу польоту у космос буковинця Леоніда Каденюка

«Життя людини має починатися з мрії»

Леонід Каденюк

 

Леонід Каденюк – постать світового масштабу, перший космонавт незалежної України, генерал-майор авіації та ЗСУ, Герой України, почесний громадянин міста Чернівці, політик, щирий патріот України.

У Буковинському державному медичному університеті завжди шанували нашого земляка, організовували зустрічі з космонавтом, багато співробітників були знайомі з ним особисто, час від часу зустрічалися. Зі слів наших колег – це людина з Великої літери, широкої душі, який допоміг багатьом людям у житті, був надзвичайно ввічливий, і ввійшов в історію нашої незалежної країни, як людина з надлюдськими можливостями.

Студенти медичного факультету №1 разом з викладачами кафедри медичної біології та генетики 14.11.22 р. зорганізували онлайн-захід «Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України» та 17.11.22 р. екскурсію до музею авіації та космонавтики Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка. Надзвичайно зацікавлено студенти слухали та розповідали про життєвий та космічний шлях буковинця, скільки зусиль, терпіння та яким наполегливим був Леонід Каденюк йшовши до своєї мрії.

Цікаво було заслухати презентації наших студентів-першокурсників, 9 групи медичного факультету №1 Софію Бержун та студентку 2 групи фармацевтичного факультету Марію Брагар, яка є землячкою Леоніда Каденюка, багато цікавих спогадів родичів та односельчан, розповіла Марія, як вшановують пам’ять у селі де він народився, скільки добра він зробив для людей, і якою неймовірною людиною був космонавт.

1
5
4
3
8
7
6
12
11
10
9
13
2

З історії

Народився Леонід Каденюк 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області (сьогодні Дністровського району). Ще змалку мріяв про небо, у дев’ять років виліз на дерево біля хати й сказав, що полетить у космос. Мати ж бачила сина лише лікарем. Закінчивши середню школу зі срібною відзнакою Леонід Костянтинович твердо вирішив вступати до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, де отримав диплом льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування та експлуатація літальних апаратів».

Леонід Каденюк опанував понад 50 типів і модифікацій літальних апаратів, здебільшого винищувачів. У межах підготовки до космічної місії спеціалізувався на здійсненні експериментів на борту космічних апаратів з таких наук, як геологія, астрономія, біологія та медицина. Він увійшов у групу космонавтів Національного космічного агентства України, і відтоді розпочалася інтенсивна підготовка до польоту. За рік до виходу в космос він разом із родиною переїхав до США.

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року Леонід Каденюк разом з членами екіпажу здійснили політ у космос на транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії STS-87, де Леонід Костянтинович мав своє завдання і виконував роль науковця-біолога. Екіпаж проводив експерименти з трьома видами рослин: ріпою, соєю та мохом. Космонавти мали з’ясувати, як стан невагомості впливає на їх ріст та розвиток, та згідно з підготовленою програмою протягом польоту він виконував десять експериментів.

«Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського уряду. 1997 року вперше український гімн пролунав у відкритому космосі», згадував космонавт. Пізніше український космонавт пригадував, що найскладніше у Космосі було спати, адже у стані невагомості людина може заснути на стелі чи стіні. От українець спав на стіні – йому доводилось фіксувати свій спальний мішок шістьма спеціальними кріпленнями. На одне з найпопулярніших питань журналістів «чи не було страшно», Леонід Каденюк лаконічно відповідав «було страшно цікаво». «Крім позитивних вражень були й негативні від того, що я побачив – це надзвичайно тоненький прошарок атмосфери, який окутує Землю на фоні чорного Космосу. Мене аж жах якийсь пройняв: невже в такому тоненькому прошарку існує життя. Там розумієш наскільки неправильно живе суспільство. Маю на увазі створення ядерної, хімічної зброї – все це засмічує нашу біосферу», – пізніше розповів астронавт. Про свої враження з польоту, Каденюк напише у власній книзі «Місія – Космос». За свідченням дружини космонавта, після польоту до космосу змінився і сам Леонід Каденюк, бо до тої події він не був побожним, та вважав що людина одна у Всесвіті.

На жаль, 31 січня 2018 року перестало битися серце нашого космонавта, але пам’ять про Героя-буковинця назавжди залишиться у наших серцях! Слава Україні! Героям слава!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати