• Українська
  • English
Вишиванка – це історія і культура українського народу

Вишиванка – це історія і культура українського народу

День вишиванки – це свято всього українського народу, яке покликане сприяти єдності і культурному відродженню країни. Українська вишита сорочка не лише особливий елемент святкового національного одягу, а й потужний оберіг людини та важлива частина культури українського народу. Вона яскраво зображає національну традицію України. Крізь віки українці пронесли любов до вишиванки та зберегли особливі традиції її створення. Кожний регіон України може похвалитися своїми унікальними звичаями, які пов’язані з національним орнаментом на одязі.

З нагоди Дня вишиванки доцентом кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Світланою Семененко було проведено онлайн інформаційну годину із студентами-іноземцями 1 курсу, 91-96 груп, медичного факультету №4. Студентам з Індії була представлена презентація про історію виникнення національного свята, українські традиції та обряди, особливості вишивки, які характерні для кожного українського регіону. Студенти з цікавістю слухали та розповіли про свій національний одяг, обряди і традиції Індії.

 

 

 

 

19 травня – Всесвітній день вишиванки

Уже 16 років поспіль увесь світ відзначає День вишиванки. Цього дня кожен, хто любить Україну та все, що з нею повʼязане, має нагоду продемонструвати її ще й у такий спосіб: змінити свій звичний одяг на яскраву вишиту сорочку. Традиційно участь у цьому заході беруть викладачі та співробітники Буковинського державного медичного університету.

Так, зокрема, викладач дисципліни «Українська мова як іноземна» Марина Купчанко провела онлайн-зустріч з іноземними студентами-медиками 61, 65 та 80 груп першого курсу. Гаслом заходу стали слова: Вишиванка – духовна броня України.

Педагог розповіла студентам про історію свята, зауваживши, що в культури кожного народу є унікальні речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є барвиста  вишиванка – унікальний генетичний код із зашифрованими оберегами та знаками.

Під час зустрічі Марина Купчанко продемонструвала іноземним студентам  тематичний відеоролик, показала окремі речі з домашньої колекції старовинних і сучасних вишитих речей. Студенти мали змогу послухати українські вірші та пісні про вишиту сорочку, Україну, українську мову, у тому числі у виконанні іноземних студентів старших курсів.

Наприкінці заходу і викладач, і студенти підсумували, що нині весь світ підтримує Україну, вірить у її перемогу. А вишиванка – це також зброя, броня та оберіг української нації; символ незламності українського духу.

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати