• Українська
  • English
День української писемності та мови

День української писемності та мови

Уже традиційно 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, відзначається День української писемності та мови.

З нагоди свята викладачами кафедри суспільних наук та українознавства  ст. викл. Лідією Потаповоюта викл. Валерією Андрієць разом зі студентами ІІ, ІІІ, ІV курсу коледжу БДМУ (спеціальність «Медсестринство» і «Фармація») було проведено низку заходів:

студенти разом з викладачами кафедри долучилися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності;

проведено круглий стіл на тему: «Від Нестора Літописця до сучасності»

Студенти ознайомились з історією української писемності та культури з класичною літературою визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського та ін. Історичні довідки супроводжувалися поезією про багатство та різноманітність української мови.

 

Українська мова – душа нації

Мова – це нетлінний скарб, що передається з покоління в покоління.

З нагоди Дня української писемності та мови 9 листопада для студентів курованих груп колективом кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії (Ежнед М.А., Сахацька І.М., Костишин Л.В., Горошко О.М., Матущак М.Р.) був проведений тематичний діалог «Українська мова – душа нації».  До онлайн – діалогу запрошені працівники бібліотеки-філії № 4 КБУ ЦБС м.Чернівці (завідувачка Банарь О.С.), які розповіли про історію свята, нелегкий шлях становлення української мови та ознайомили з цікавими фактами про рідну мову. Зацікавленість студентів підтвердилась їх активністю у даній зустрічі, де вони з гордістю декламували вірші про мову. На завершення онлайн-діалогу завідувач кафедри Захарчук О.І. нагадав присутнім вислів М.Даукша: «Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави».

Захід дозволив відчути причетність кожного учасника до великої родини шанувальників українського слова.

 

 

Мова – духовне багатство народу

До Дня української писемності та мови співробітники бібліотеки БДМУ – Тулевська С.О, Кухлій І.В. спільно зі студентами коледжу БДМУ 1 курсу 2 групи на базі 9 класів спеціальності «Фармація. промислова фармація» під керівництвом куратора групи Кропельницької Ю.В. провели онлайн літературно-мистецьку годину «Мова – духовне багатство народу»

Студентам розповіли про зародження свята. Зробили екскурс до історії нашої писемності. Ознайомили з цікавими фактами розвитку і збагачення української мови.

Оскільки за православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця студентам продемонстрували відео сюжет про першого історика Київської Русі, мислителя, ченця Києво-Печерського монастиря, автора «Повісті минулих літ».

Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Вона – найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія нашого народу, його душа, культура. Студенти віддали шану великим володарям українського слова, натхненно декламуючи поетичні рядки – Т.Шевченка, Л.Українки, І.Котляревського, С.Воробкевича, Ю.Федьковича та інших майстрів національної культури і мови.

Студентів закликали шанувати та любити рідну мову, розкривати для себе її велич й могутню силу.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати