• Українська
  • English
Бруно Люненфельд відвідав Буковину
Бруно Люненфельд відвідав Буковину

Бруно Люненфельд відвідав Буковину

ОСОБИСТІСТЬ. У переддень Всесвітнього захисту дітей Буковину відвідав всесвітньовідомий вчений, на основі досліджень якого, ґрунтується сучасна галузь репродукції людини – професор Бруно Люненфельд.

Вклад професора Люненфельда в розвиток світової науки важко переоцінити – це вчений, чиї дослідження стали по-справжньому революційними і дали початок новому напряму медицини – репродукції людини, без його відкриттів були б неможливими сучасні допоміжні репродуктивні технології, такі, як штучне запліднення.

Коріння професора виходять з нашого краю – його дідусь та бабуся по батьківській лінії – Олександр та Регіна Люненфельди народились та проживали у Садгорі. Приїхати на Буковину і відвідати синагогу та могили близьких було давньою мрією Бруно Люненфельда. Також професор завітав до медичного центру лікування безпліддя, керівниками якого є Тамара Юзько, доцент кафедри акушерства та гінекології факультету післядипломної освіти БДМУ та професор Олександр Юзько, проректор з розвитку університету. Професор Люненфельд ознайомився з досягненнями буковинської репродуктивної медицини.

Бруно Люненфельд познайомився із містом Чернівці, відвідав музей історії та культури євреїв Буковини. Також відомо, що дідусь Бруно був відомим меценатом міста Чернівці, вдалося віднайти в Чернівецькому обласному архіві документи – підтвердження цього факту. Під час зустрічі Тамара Анатоліївна передала Бруно копію цього документа, він був надзвичайно зворушений і щиро вдячний.

Бруно Люненфельд народився у Відні (Австрія) в 1927 році, освіту здобував у Австрії, Великобританії та Ізраїлі, закінчив медичний факультет та аспірантуру в Женеві (Швейцарія). З 1969 по 1992 роки очолював Інститут ендокринології в Медичному центрі ім. Хаїма Шиба. З тих пір він є Почесним професором медико-біологічного факультету Університету Бар-Ілан, а також Головним лікарем Міжнародного інституту репродукції людини у м. Раанана (Ізраїль).

Вклад професора в розвиток світової науки важко переоцінити – це вчений, чиї дослідження стали по-справжньому революційними і дали початок новому напряму медицини – репродукції людини, без його відкриттів були б неможливими сучасні допоміжні репродуктивні технології, такі, як штучне запліднення. Зокрема, він виділив, очистив і вперше ввів людський менопаузальний гонадотропін для клінічного використання (1953-1961 роки) при терапії жіночого безпліддя, пов’язаного з відсутністю овуляції, і гіпогонадотропного гіпопітуїтаризму у чоловіків. Він сприяв створенню міжнародного стандарту гонадотропінів, класифікації пацієнтів, які страждають на безпліддя і синдром гіперстимуляції. Професор Люненфельд вніс вагомий внесок у розуміння стимуляції овуляції, порятунку, відбору, росту і розвитку зрілих яйцеклітин, овуляційного циклу і механізму дії гонадотропінів в яєчниках і яєчках.

Професор Люненфельд є вчителем для більш 200 лікарів та науковим керівником понад 50 докторів медицини, магістрів наук та студентів-аспірантів.

Бруно Люненфельд був першим, хто почав вивчати і оцінювати дію комбінації статевих гормонів (тестостерону і естрогенів) при клімактеричному синдромі (це було темою його дисертації в 1954 році).

Окрім того, вчений форсував дослідження в галузі проблем старіючих чоловіків, став засновником і першим президентом Міжнародного товариства з дослідження проблем старіючих чоловіків, а також редактором журналу “Старіючий чоловік”. Він виступив організатором першого всесвітнього конгресу, присвяченого проблемам старіючих чоловіків, який відбувся в Женеві в лютому 1998 року. Професор Люненфельд – член Британського, Швейцарського та Американського товариств ендокринологів. Він є почесним членом Товариств акушерів-гінекологів Німеччини та Італії, Німецького товариства ендокринологів і репродуктологів, Австрійського товариства репродукції людини і безпліддя, а також Французького товариства гінекологів. Професор був обраний Дійсним членом Королівського коледжу акушерства та гінекології (Великобританія) в 1981 році і став Почесним членом Американської колегії акушерів і гінекологів у 1991 році. У 1995 році він став почесним членом Європейського товариства репродукції людини і ембріології та Міжнародної федерації товариств з проблем фертильності.

Кількість публікацій професора Люненфельд перевищує 370. Він дав понад 700 замовних лекцій і головував або співголовував більш ніж на 100 сесіях на національних/міжнародних конференціях. Професор Люненфельд є вчителем для більш 200 лікарів та науковим керівником понад 50 докторів медицини, магістрів наук та студентів-аспірантів.

Матеріал підготувала: Галина Коваль, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати