• Українська
  • English
Профілактика вірусних гепатитів
Профілактика вірусних гепатитів

Профілактика вірусних гепатитів

АКТУАЛЬНО. Гепатит це дифузне запалення клітин печінки. Причин та факторів, які можуть викликати це захворювання дуже багато, проте найчастіше причиною гепатиту є так званні гепатотропні віруси. Цих вірусів є дев’ять. Найбільш вивченні із них віруси гепатитів А, В, С, Д та Е.

Гепатити А та Е перебігають лише у гострих формах, є типовими кишковими інфекціями і не становлять суттєвої загрози для здоров’я тим паче для життя хворого. Виключення становить гепатит Е у вагітних, для яких він є смертельною хворобою. Однак в Україні, зважаючи на кліматичні особливості, гепатит Е зустрічається рідко, у вигляді поодиноких завізних випадків. Щодо гепатиту Д то ця інфекція хоча і має тяжкий перебіг однак в Україні також реєструється рідко. За багато років на Буковині зареєстровано лише кілька нетяжких за клінічним перебігом випадків гепатиту Д та один випадок гепатиту Е, у пацієнта, який прибув із Східної Азії.

Серед усіх гепатитів найбільшої уваги заслуговують гепатити В та С, які є повсюдними інфекціями і мають значне поширення в Україні.

Статистика захворювання

За оцінками експертів ВООЗ, кожного року на Земній кулі вірусом гепатиту В первинно інфікується 50 млн. осіб, більше 2 млрд. людей мають ознаки наявного чи перенесеного гепатиту В, з яких майже у 500 млн. ця недуга перебігає у хронічній формі. Вірусом гепатиту С, залежно від регіону, інфіковано від 0,5 до 20 % населення. У країнах центральної Європи вірус гепатиту С є причиною кожного 5 випадку гострого гепатиту та 70 % випадків хронічних гепатитів. За офіційними даними в Україні частота інфікування дорослого населення вірусом гепатиту В складає 2,2 %, що становить більше 1 млн. осіб. За різними даними вірусом гепатиту С інфіковано 3-4 % мешканців України, що складає 1,4-1,9 млн. осіб. Показники інфікування населення Буковини вірусами гепатитів В та С суттєво не відрізняються від загальних показників по Україні.

Джерела інфікування

Джерелом зараження при гепатитах В і С є хворі на ці недуги люди. У хворих людей віруси гепатитів В та С містяться у крові, спермі, секреті піхви та деяких інших біологічних рідинах. Зараження відбувається при потраплянні у кров здорової людини вищезазначених біологічних рідин хворої людини. Причому для того щоб відбулося зараження достатньо дуже незначної кількості крові чи іншої контамінованої вірусами біологічної рідини хворої людини. До прикладу при гепатиті В достатньо щоб у кров здорової людини потрапило 1х10-7 мл сироватки крові хворої на цю недугу людини.

До групи підвищеного ризику з інфікування вірусами гепатитів В і С відносяться медичні працівники, які виконують оперативні втручання чи працюють з донорською кров’ю, працівники, які надають послуги манікюру, пирсінгу, татуювання та особи, яким надаються ці послуги.

Власне саме зараження (потрапляння біологічних рідин хворої людини у кров здорової людини) може відбуватися різними шляхами: статевим, вертикальним (внутрішньоутробно від матері до дитини), при переливанні компонентів крові, через контамінований збудниками інструмент при виконанні медичних лікувально-діагностичних маніпуляцій, манікюру, педикюру, пірсінгу, татуювання тощо.

У зв’язку із запровадженням сучасних технологій стерилізації медичного інструменту та контролю за якістю донорської крові, зараження вірусами гепатитів В та С при виконанні медичних маніпуляцій і переливанні компонентів крові спостерігається дуже рідко. Наразі домінуючими шляхами зараження цими вірусами є статевий, ін’єкційний у споживачів наркотичних речовин, а також парентеральний під час виконання манікюру, педикюру, пирсінгу, татуювання. Разом з цим не можна повністю виключити ризик зараження гепатитами В та С у медичних закладах. До групи підвищеного ризику з інфікування вірусами гепатитів В і С відносяться медичні працівники, які виконують оперативні втручання чи працюють з донорською кров’ю, працівники, які надають послуги манікюру, пирсінгу, татуювання та особи, яким надаються ці послуги. Особливо високий ризик зараження гепатитами В і С у споживачів ін’єкційних наркотиків, представників комерційного сексу, осіб, які часто міняють статевих партнерів, чоловіків-гомосексуалів.

Гострий гепатит В і С

Гепатити В і С поділяються на гострі та хронічні і мають подібний перебіг. Гострий гепатит триває від кількох тижнів до кількох місяців і зазвичай завершується видужанням, хоча можливі і несприятливі наслідки, які можуть призвести до смерті хворого. За гострого перебігу захворювання починається поступово, турбують загальне нездужання, слабість, швидка втомлюваність, знижується апетит, з’являється дратівливість, відчуття важкості чи тупого болю в епігастрії, може бути нудота, блювання, пронос, біль у великих суглобах. Через 4-7 днів від початку захворювання, іноді пізніше, набувають жовтушного забарвлення шкіра та слизові оболонки, темніє сеча та знебарвлюються випорожнення. Жовтяниця, в середньому, утримується 2-3 тижні після чого поступово зникає. Після зникнення жовтяниці ще впродовж 3-6 міс, іноді впродовж 1-го року, спостерігаються слабкість, швидка втомлюваність, зниження працездатності, порушення сну. Необхідно зазначити, що гострий гепатит В може перебігати у вкрай тяжких формах з розвитком печінкової недостатності та смерті хворого. Гострий гепатит С, як правило, має доброякісний перебіг, однак у 80-90% випадків переходить у хронічну форму, тоді як гепатит В хронізується лише в 1-5 % випадків.

Особливо високий ризик зараження гепатитами В і С у споживачів ін’єкційних наркотиків, представників комерційного сексу, осіб, які часто міняють статевих партнерів, чоловіків-гомосексуалів.

Хронічний гепатит В і С

За хронічного гепатиту запальний процес у печінці триває впродовж багатьох років, зазвичай пожиттєво. Особливістю перебігу хронічних гепатитів В та С є те, що вони впродовж тривалого часу (десятків років) клінічно ніяк не проявляються і хворого нічого не турбує. Клінічна симптоматика за хронічних гепатитів з’являється тоді коли практично повністю знищені клітини печінки. Першими симптомами хронічного гепатиту є швидка втомлюваність, зниження працездатності, періодичне чи постійне відчуття тяжкості у правому підребер’ї. Через деякий час починають кровоточити ясна, в місцях здавлювань швидко утворюються синці, з’являються набряки на ногах, розширюються підшкірні судини живота, може виникати жовтяниця. Такі хворі помирають від цирозу чи первинного раку печінки.

Щороку у світі від цирозу та первинного раку печінки, спричинених вірусами гепатитів В та С, помирає більше 1,5 млн. людей.

Згідно прогнозів ВООЗ уже в недалекому майбутньому смертність від гепатиту С та його наслідків збільшиться в 3 рази і значно перевищить цей показник при ВІЛ-інфекції, а хронічний гепатит С стане головною проблемою національних органів охорони здоров’я.

Діагностування хвороби

Зважаючи на особливості перебігу, діагностувати хронічні гепатити В та С на ранніх стадіях хвороби можливо лише на підставі результатів лабораторних досліджень. Тому людям, у яких упродовж життя був реалізований хоча б один із шляхів зараження вірусами гепатитів В і С, доцільно провести такі дослідження. Направлення на обстеження можна отримати у дільничного лікаря. Виявлення хронічного гепатиту на ранній стадії та своєчасно проведене лікування дає змогу, якщо і не повністю позбутися цієї недуги то значно призупинити її прогресування.

Матеріал підготував: Юрій Рандюк, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати