• Українська
  • English
У БДМУ провели акцію до Дня уролога
У БДМУ провели акцію до Дня уролога

У БДМУ провели акцію до Дня уролога

Щорічно у світі 2 жовтня медична спільнота відзначає День уролога. Студенти медичних факультетів №1 та 2 БДМУ під керівництвом Інги Єременчук (асистент кафедри фтизіатрії і пульмонології БДМУ) та Яни Телекі (доцент кафедри внутрішньої медицини) на вулицях міста роздавали флаєри перехожим чоловікам та розповідали про актуальність і профілактику раку передміхурової залози (раку простати), який є одним з найпоширеніших урологічних захворювань.

В Україні дане захворювання діагностують у 30 % чоловіків, і спостерігається тенденція до його зростання. Рак простати зустрічається у кожного сьомого чоловіка старше 50 років. І, на жаль, саме ця хвороба – одна з найбільш розповсюджених причин смертності серед літніх чоловіків.

Рак простати – це злоякісна пухлина, яка розвивається, як правило, з тканини залоз простати. Як і інші злоякісні пухлини, рак простати має тенденцію до метастазування (поширення по організму).

До цих пір причини виникнення раку простати повністю не з’ясовані. Однак відомо, що хвороба пов’язана з чоловічим статевим гормоном – тестостероном. Що вище його рівень в крові пацієнта, то ймовірніше розвиток раку простати.

До факторів ризику відносять:

–  похилий вік;

–  спадковість;

–  наявну прогресуючу аденому простати;

–  погану екологію;

–  роботу з кадмієм (зварювальні та друкарські роботи, виробництво гуми);

–  неправильне харчування (багато тваринних жирів, мало клітковини).

Як розпізнати? Проблема полягає в тому, що симптоми хвороби починають турбувати чоловіка тільки тоді, коли хвороба зайшла вже надто далеко.

Рак простати може проявлятися прискореним сечовипусканням, болем в промежині, кров’ю в сечі і в спермі. Але може не спостерігатися жодного із цих симптомів. Також може розвинутися гостра затримка сечі, симптоми інтоксикації: людина різко худне, слабшає, її шкіра стає дуже блідою із землистим відтінком.

Якщо у чоловіка виникли проблеми із сечовипусканням – терміново звертайтеся до лікаря-уролога! У першу чергу лікар перевірить стан передміхурової залози та, при необхідності, направить пацієнта на додаткове обстеження.

Профілактика даного захворювання полягає у дотриманні дієти (особливе значення надається овочам і фруктам (томати, капуста, броколі, соя, виноград та інші), обмеженню продуктів, що містять тваринні жири і кальцій) та ведення здорового способу життя (обмежити тютюнопаління, вживання алкоголю, підвищити рівень фізичної активності. Фізичні вправи дозволяють знизити надмірну вагу, яка, як вважається, може бути чинником ризику раку простати). 

Форепортаж студентки медичного факультету № 2 Софії Захарчук.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати