• Українська
  • English
Співробітники БДМУ провели акцію з профілактики АГ
Співробітники БДМУ провели акцію з профілактики АГ

Співробітники БДМУ провели акцію з профілактики АГ

Щороку з нагоди Всесвітнього дня серця кафедра внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ

організовує акції для чернівчан з попередження і виявлення артеріальної гіпертензії. «Гіпертонічна хвороба по праву вважається епідемією XXI століття, адже нею страждають 50-60% людей похилого віку. Однак небезпека виникнення захворювання є не лише у літніх людей, хвороба може вразити й молодих. Існує безліч факторів ризику, які можуть сприяти стійкому підвищенню тиску в кров’яному руслі: зайва вага; надмірне вживання солі, алкоголю; переїдання; паління; порушення обміну холестерину; психо-емоційні стреси і нервові навантаження. Часто початкова стадія хвороби протікає безсимптомно, тому багато пацієнтів ігнорують попереджувальні заходи, а іноді й лікування. Саме тому, на нашу думку, проведення інформаційних профілактичних кампаній дозволяє досягти зменшення захворюваності на артеріальну гіпертензію, інфаркт та інсульт» – зазначив завідувач кафедри В.К. Тащук. Також, за його словами, на кафедрі виконуються дві наукові теми, кінцевою метою яких є оптимізація діагностики, лікування іа профілактики підвищеного артеріального тиску та його наслідків на стаціонарному й амбулаторному етапі у жителів Чернівецької області.

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, 20% – від екологічних факторів, 20% – від харчування, 10% – від охорони здоров’я. Дотримання здорового способу життя є одним з ключових та найпростіших методів запобігання захворюванням.

22 вересня співробітники кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини (проф. Полянська О.С., доц. Іванчук П.Р., доц. Поліщук О.Ю., доц. Гречко С.І., доц. Руснак І.Т., доц. Хребтій Г.І., ас. Гінгуляк О.М.) разом з працівниками КМУ «Чернівецький обласний клінічний кардіологічний диспансер» (головний лікар Маковійчук І.О.) вп’яте провели акцію з вимірювання рівня артеріального тиску та поширення інформації про профілактику артеріальної гіпертензії.

Участь в акції взяли понад 50 чернівчан, яким був виміряний артеріальний тиск та надано консультацію щодо профілактики артеріальної гіпертензії, правил здорового способу життя і харчування, ведення контролю артеріального тиску при наявних факторах ризику розвитку хвороби. Всі бажаючі отримали листівки з інформацією про артеріальну гіпертензію та рекомендаціями щодо харчування. Цікавим є те, що приблизно третина учасників акції не мали уявлення про рівень свого артеріального тиску та методи його контролю і стабілізації. Втім, позитивним наслідком проведення таких акцій є не тільки первинне виявлення підвищеного артеріального тиску, але і привернення уваги до даної проблеми серед населення, пропаганда здорового способу життя, доказом чого є збільшення кількості людей, які контролюють свій тиск.

AAAA 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати