• Українська
  • English
Здорове харчування – правильний вибір
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Здорове харчування – правильний вибір

Здорове харчування – правильний вибір

Щорічно, починаючи з 2003 року, святкують Всесвітній день моркви. Мета святкування – підкреслити її користь для здоров’я. Святкові заходи включають популяризацію вживання моркви і рецептів на її основі.

Тож 5 квітня колективом кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії (Захарчук О.І., Степанчук В.В., Сахацька І.М., Ежнед М.А., Горошко О.М., Костишин Л.В., Матущак М.Р.) проведено онлайн-зустріч зі студентами 2 курсу фармацевтичного факультету та студентами курованих груп.

Здорове харчування – правильний вибір

Морква – найдавніший коренеплід, який людство використовує вже 4 тисячі років. Вона була відома древнім грекам і древнім римлянам. Понад 1000 років до нашої ери морква використовувалася людиною як джерело легкозасвоюваних вуглеводів, мінеральних солей і каротину. Серед корисних властивостей моркви слід відзначити те, що вона:

  • Підтримує здоров’я очей
  • Бадьорить розум
  • Корисна для шкіри
  • Бореться з раком
  • Підтримує роботу травної системи
  • Стимулює апетит
  • Запобігає старінню
  • Підтримує роботу серця

Сприяє виведенню холестерину з організму, впливає на розширення судин, активізує перистальтику кишківника.

Моркву широко використовують для лікування опіків, обморожень, виразок та ран, які довго не загоюються. Свіжий сік використовують для полоскань при стоматиті та молочниці у дітей.

Здорове харчування – правильний вибір

Косметологи рекомендують регулярно вранці та увечері пити по склянці морквяного соку. Тоді колір обличчя завжди буде здоровим та свіжим.

Морквяний сік називають королем овочевих соків. Він добре поєднується з усіма іншими соками, корисний маленьким дітям як полівітамінний засіб – добре впливає на розвиток організму, лікує розлади кишківника, вживають його як протиглисний засіб.

Здорове харчування – правильний вибір

Підсумовуючи зустріч, Володимир Степанчук зазначив, що слід задуматися над тим, як додати більше моркви у свій щоденний раціон. Похрумтіти цим життєрадісно помаранчевим овочем дуже корисно для вашого зору, печінки, шкіри, волосся, настрою, взагалі вашого всього. Запитайте будь-якого кролика!

Тож бажаємо всім смачного і корисного Всесвітнього дня моркви!

Корисно знати