Щорічно, починаючи з 2003 року, святкують Всесвітній день моркви. Мета святкування – підкреслити її користь для здоров’я. Святкові заходи включають популяризацію вживання моркви і рецептів на її основі.
Тож 5 квітня колективом кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії (Захарчук О.І., Степанчук В.В., Сахацька І.М., Ежнед М.А., Горошко О.М., Костишин Л.В., Матущак М.Р.) проведено онлайн-зустріч зі студентами 2 курсу фармацевтичного факультету та студентами курованих груп.
Морква – найдавніший коренеплід, який людство використовує вже 4 тисячі років. Вона була відома древнім грекам і древнім римлянам. Понад 1000 років до нашої ери морква використовувалася людиною як джерело легкозасвоюваних вуглеводів, мінеральних солей і каротину. Серед корисних властивостей моркви слід відзначити те, що вона:
- Підтримує здоров’я очей
- Бадьорить розум
- Корисна для шкіри
- Бореться з раком
- Підтримує роботу травної системи
- Стимулює апетит
- Запобігає старінню
- Підтримує роботу серця
Сприяє виведенню холестерину з організму, впливає на розширення судин, активізує перистальтику кишківника.
Моркву широко використовують для лікування опіків, обморожень, виразок та ран, які довго не загоюються. Свіжий сік використовують для полоскань при стоматиті та молочниці у дітей.
Косметологи рекомендують регулярно вранці та увечері пити по склянці морквяного соку. Тоді колір обличчя завжди буде здоровим та свіжим.
Морквяний сік називають королем овочевих соків. Він добре поєднується з усіма іншими соками, корисний маленьким дітям як полівітамінний засіб – добре впливає на розвиток організму, лікує розлади кишківника, вживають його як протиглисний засіб.
Підсумовуючи зустріч, Володимир Степанчук зазначив, що слід задуматися над тим, як додати більше моркви у свій щоденний раціон. Похрумтіти цим життєрадісно помаранчевим овочем дуже корисно для вашого зору, печінки, шкіри, волосся, настрою, взагалі вашого всього. Запитайте будь-якого кролика!
Тож бажаємо всім смачного і корисного Всесвітнього дня моркви!