• Українська
  • English
1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІДом та День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми

1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІДом та День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – звернути увагу суспільства на цю проблему.

За підтримки Володимира Мочульського – генерального директора Чернівецького лабораторного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, професора Василя Москалюка, завідувача кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, асистентів Світлани Кривецької та Ірини Баланюк, а також представників студентського самоврядування БДМУ була проведена акція на Соборній площі, під час якої жителі міста Чернівці мали змогу отримати відповіді на безліч запитань, як уберегтися інфікування та багато іншого, а також пройти тест і взнати свій ВІЛ статус.

Під час акції було роздано інформаційні буклети, з яких жителі міста змогли дізнатися про особливості запобігання СНІДу, та засоби контрацепції.

IMG_8278
IMG_8279
IMG_8280
IMG_8281
IMG_8282
IMG_8283
IMG_8284
IMG_8285
IMG_8286
IMG_8287
IMG_8288
IMG_8289

Не дай СНІДу шанс

1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу, вся світова спільнота щороку 1 грудня відзначає Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, жодна акція не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була задумана весною 1991 року.

Червона стрічка – міжнародний символ боротьби зі СНІДом, який використовують як логотип і ВООЗ, і агентства ООН та незлічена кількість добродійних фондів.

Автором є американський художник-сюрреаліст Франк Мур, який прожив з ВІЛ-інфекцією 20 років і помер у 2002 р. внаслідок лімфоми.

Знати – означає попередити!

Тест – це єдина можливість виявити факт інфікування вірусом імунодефіциту людини. Тест допомагає виявити ВІЛ на ранніх стадіях захворювання і проводиться як звичайний аналіз крові. В Україні, в тому числі й Чернівцях, створені центри анонімної безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та запобігати її розвиткові та прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова.

На сьогодні ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатну і репродуктивну частину населення.

Зростання пристрасті молодого покоління до наркотичних препаратів, зниження морально-етичних норм в сексуальному житті ще більше обтяжують песимістичний прогноз, оскільки обидва ці фактори здатні різко посилити природний хід епідемічного процесу ВІЛ-інфекції.

Важливо знати, що особливість ВІЛ-інфекції полягає в тому, що це захворювання може роками не проявлятись жодними клінічними симптомами.

Зважаючи на те, що пізнє звернення до лікаря значно зменшує вірогідність збереження здоров’я та продовження повноцінного життя людини з ВІЛ, ми радимо кожному, хто мав хоча б найменший ризик інфікуватися – обстежитись на ВІЛ.

Загальновідомо, що для цієї недуги немає «авторитетів», тому кожний з нас має бути обережним та дотримуватись простих правил для виключення усіх можливих варіантів зараження на ВІЛ!

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати