• Українська
  • English
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття
Ми чуємо тебе

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття

200-ЛІТТЯ ШЕВЧЕНКА. Традиційно березень у Буковинському державному медичному університеті проходить у відзначенні важливої для кожного свідомого патріота-українця дати – річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Його слово нагадує слово народу, але значно потужніше, енергетичніше. Воно впало на всю Україну, як велетенський метеорит, подарувавши ясний спалах і велетенської сили поштовх. Воно струсонуло увесь інтелектуально-духовний простір України, як стріла, вцілило в генетичний код нації.

Його названо Пророком. І цього разу народ не помилився у своєму визначенні. Пророк – той, хто рече про високе, несе одкровення “і мертвим, і живим…”; запалює свічу там, де морок чигає на душу народу.

З нагоди 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка та в рамках святкування 70-ї річниці університету в Буковинському державному медичному університеті розпочато низку заходів.

Літературно-науковими читаннями “Ми чуємо Тебе, Кобзарю, крізь століття”, які відбулися 25 лютого 2014 року, розпочато Шевченківські дні. До студентів І-ІІ курсів медичного № 1, № 2 та стоматологічного факультетів звернувся професор Тарас Бойчук, ректор БДМУ, який, зокрема, наголосив на вагомій ролі українського Пророка у пробудженні та становленні національної свідомості українців, на його внеску в скарбничку світової культури.

Цікавий біографічний екскурс Великого Кобзаря провела доцент Ніна Зорій, проректор з науково-педагогічної роботи та виховання. Доповнила доповідь проректора Лариса Шутак, доцент кафедри суспільних наук та українознавства, яка висвітлила основні віхи творчості Шевченка як художника.

З детальною доповіддю “Шевченко-художник” виступила студентка І курсу медичного факультету № 1 Катерина Лукашук.

У заході також взяли участь студенти різних курсів та факультетів, які читали поезії Тараса Григоровича Шевченка й проводили паралель із сьогоденням.

Продовження Шевченківських днів ознаменувалися проведенням літературно-мистецького свята “Палахкотить, як свічка, праведна душа Кобзаря”. Організаторами якого виступили Лариса Шутак, Галина Навчук та Алла Ткач, доценти кафедри суспільних наук та українознавства (в.о. завідувача кафедри, доктор історичних наук – Антоній Мойсей). 4 березня студенти медичних факультетів №1, 2, 4, фармацевтичного та стоматологічного факультетів вшановували Великого Кобзаря, згадуючи віхи його біографії, читаючи його поезію та власні присвяти Тарасові Шевченку.

Ведучими свята були студенти І курсу медичного факультету № 1 Дмитро Ліщук, Коріна Чеботару та Іоанна Книш.

Свою поезію-присвяту Кобзареві прочитала переможниця ІІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т.Г. Шевченка студентка І курсу медичного факультету № 2 Катерина Бай, студентки І курсу фармацевтичного факультету Стефанія Кривецька та Алла Штепа.

Майстерно декламували поезію Тараса Шевченка студенти-першокурсники медичного факультету № 1 – Любов Рудницька, Яна Бовгар, Марія Шишела, Максим Логуш, Крістіна Шевчук, Валерія Ордіна, Марина Гуменна, студентка ІІ курсу Тетяна Бойко, студентка ІІІ курсу Марія Олексій; студент І курсу медичного факультету № 2 Олег Гузій; студенти медичного факультету №4, спеціальність “Педіатрія” Яна Григорчук та Назар Стахов.

З вітальним словом до студентів звернувся ректор університету, який наголосив на особливому значенні поезії Великого Пророка нині й закликав усіх студентів до єдності заради майбутнього України.

Захід завершився “Молитвою за Україну”, усі учасники заходу звернулися до присутніх з проханням берегти Україну.

Фоторепортаж: Михайло Сваричевський

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати