• Українська
  • English
День української писемності та мови
День української писемності та мови

День української писемності та мови

Із здобуттям Україною незалежності одним із найважливіших завдань, що постало перед державою, було створення всебічних умов для розвитку і утвердження української мови як державної. 

На підтримку ініціативи громадських організацій 6 листопада 1997 року Президент України Леонід Кучма видав указ „Про День української писемності та мови”, в якому зазначалось: „Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”. Уже близько двадцяти років у цей день прогресивні українці в Україні й поза її межами згадують засновників слов’янської абетки, фундаторів української словесності, етапи походження та розвитку української мови як національної мови світу, читають українську поезію, слухають українських пісень…

Напередодні цього свята співробітниками кафедри суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету проведено виховний захід „Українська мова: через минуле у майбутнє” для студентів медичних факультетів №1, №2, а також фармацевтичного та стоматологічного факультетів. Організаторами свята виступили доценти Лариса Шутак, Галина Навчук та Алла Ткач. З вітальним словом до студентів звернувся завідувач кафедри, доктор історичних наук Мойсей А.А.

Студенти-медики розпочали свій захід з хвилини мовчання за полеглими українцями, які виборювали свою волю й незалежність упродовж усього періоду становлення й розвитку української державності. Студенти зробили цікавий екскурс в історію походження і розвитку української мови, у своїх виступах наголошували, що українська мова й українська писемність – одні з найдревніших у Європі, зауважували, що мова завжди була для українців і зброєю, й оберегом. Історичні довідки супроводжувалися поезією про багатство та різноманітність української мови. На вечорі, у виконанні студентів-медиків, прозвучала поезія не тільки видатних українських поетів, учасники свята також мали можливість насолодитися авторським поетичним словом самих студентів. 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати