• Українська
  • English
Відбулася чергова он-лайн лекція з міжнародною участю
Відбулася чергова он-лайн лекція з міжнародною участю

Відбулася чергова он-лайн лекція з міжнародною участю

У Буковинському державному медичному університеті продовжується цикл онлайн-лекцій професорів з Університету Сантьяго де Компостела,

Іспанія. 23 квітня професор Хесус Рекена, доктор наук, дослідник в області біохімії протеїнів Дослідницького центру молекулярної медицини та хронічних хвороб при Університеті Сантяго-де-Компостела прочитав он-лайн-лекцію на тему: «Пріони: інфекційні протеїни».

До слова

Хесус Р. Рекена захистив докторську дисертацію на базі відділення Біохімії університету Сантяго-де-Компостела. Подальші дослідження Хесус Р. Рекена проводив в Університеті Південної Кароліни, лабораторії протеїнної біохімії в Національному інституті легень крові та серця, США. Окрім того, він проводив дослідження в Національному центрі Біотехнічної інформації під керівництвом Ерла Стадмана, видатного біохіміка, який в 1979 році відкрив енергетичний метаболізм в анаеробній клітині, за що отримав медаль відзнаки від президента США Джиммі Картера. Хесус Р. Рекена є стипендіатом постдокторської грантової програми «Стипендії Рамона Кахаля».

Пріони – протеїни, що виникають спорадично в тканині головного мозку та спричиняють дегенеративні процеси в живому організмі людини та тварин.

Належачи до класу «повільних» інфекцій пріони, на відміну від звичайних протеїнів, не мають у своєму складі нуклеїнових кислот. Використовуючи здорові клітини як енергетичний ресурс пріони вибудовують нові клітини в лімфатичній, церебральній та м’язовій тканинах.

До захворювань пріонового походження відносяться:

– Хвороба Куру (виникала при явищах канібалізму в африканських племенах);

– Хвороба Кренцфельда-Якоба (спричиняє неврологічні та мнестичні розлади і відмову всіх функцій організму, що призводить до летального кінця);

– «Скреппі» – хвороба великої рогатої худоби, що спричинює губчасту енфефалопатію, свербіж шкірних покривів з алопецією та занепадом життєвих функцій.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати