• Українська
  • English
Відбувся круглий стіл “Цікаві факти медицини козацького періоду”
Відбувся круглий стіл "Цікаві факти медицини козацького періоду"

Відбувся круглий стіл “Цікаві факти медицини козацького періоду”

До Дня Українського козацтва на кафедрі соціальної медицини та організації охорони здоров’я було проведено круглий стіл

на тему: «Цікаві факти медицини козацького періоду». Під час круглого столу виступив професор Чебан В.І. з доповіддю на тему: «Цікаві факти медицини козацького періоду». В обговоренні доповіді приймали участь співробітники кафедри, лікарі-курсанти передатестаційного циклу та студенти медичних факультетів № 1, 2, 3, 4.

Акцент було зроблено на цікавих фактах та організації медичної допомоги життя українських козаків.

Наші предки-запорожці були не втомливими воїнами: життя козака проходило у воєнних походах і відчайдушних битвах з недругами. Недивно, що за 300 років існування Запорозької Січі була створена і ефективно застосовувалась на практиці найсправжнісінька система воєнно-польової медицини.


«Цирульники» – так називали на Січі козаків-лікарів – володіли мистецтвом лікування отриманих у бою ран без звичних ліків – підручними засобами. Прикладали до рани павутину, а іноді й звичайну землю, а в якості антисептика використовували, наприклад, сушений любисток. Дія цілительських ліків посилювалася читанням молитов, вимовлянням особливих – магічних – замовлянь і заклинань.

Відома «трубка-носогрійка» була в пошані на Січі, «як мати рідна». Вона допомагала позбавитися від багатьох недуг. Щоб не стався у поході розлад шлунка, курили трубку, набиту материнкою; нервові розлади традиційно заспокоювали сумішшю м’яти і звіробою, а куріння табаку з додаванням полину, як вважалося, покращувало зір. Простою козацькою «трубкою-сбрулькою» запорожці лікували і хвороби спини: примотували її до викривленої ділянки хребта широким поясом і – відправлялись в похід. До місць забивів прикладали підкови, камні: не всі підряд, а особливі – лікувальні. Підкову використовували також в якості своєрідного тренажера – накачували м’язи по спеціальній системі.

Наші предки розробили спеціальну систему очищення організму від шлаків: випиваєш літр-інший пива з медом і сумішшю духмяних цілющих трав – і паришся в бані у своє задоволення! Баня вважалась на Запорізькій Січі кращим засобом від застуди.

Пам’ять про старовинні методи козацького цілительства живе сьогодні лише у фольклорі: з часів козаччини не збереглося жодного письмового джерела, яке свідчило б про давню традицію народного лікування. Перш ніж Січ була ліквідована, запорожці спалили медичні архіви, які знаходилися у Пустельно-Миколаївському і Спасо-Преображенському монастирях, – щоб не потрапили до нечестивих рук.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати