• Українська
  • English
Про шкідливістю тютюнопаління під час вагітності говорили на кафедрі педіатрії та медичної генетики
Про шкідливістю тютюнопаління під час вагітності говорили на кафедрі педіатрії та медичної генетики

Про шкідливістю тютюнопаління під час вагітності говорили на кафедрі педіатрії та медичної генетики

У рамках святкування Всесвітнього дня без тютюну,

асистент кафедри педіатрії та медичної генетки к.мед.н., асистент Хлуновська Л.Ю. провела круглий стіл з студентами 4 курсу 3 групи спеціальність «Педіатрія», на якому було обговорено шкідливий вплив тютюну на плід та несприятливі наслідки для дитини за умови паління матір’ю під час вагітності.

ВПЛИВ ТЮТЮНОПАЛІННЯ НА ПЛІД

Куріння в період вагітності негативно впливає на здоров’я обох, проте в першу чергу, на розвиток плода. 

Вченими були проведені дослідження, які переконують в тому, що якщо мати під час вагітності викурює в середньому до однієї пачки сигарет протягом дня, то це скорочує вагу плода на 250 грам. Якщо викурюється більше, то це призводить до ще більшого скорочення ваги. Враховуючи, що куріння сприяє передчасним пологам, то недоношена дитина з низькою вагою має набагато менше шансів на виживання.

Вплив куріння на розвиток плода відбувається шляхом проникнення шкідливих речовин через плаценту. Виникає спазм судин, у тому числі і матково-плацентарних, який триває впродовж 30 хвилин. Поступово структура плаценти у змінюється, зменшуючись за формою і об’ємом, а кровотік знижується за рахунок стабільного звуження судин. Це викликає порушення надходження поживних речовин до організму майбутнього малюка і гіпоксію. Якщо ж мати курить безперервно, то цей процес стає постійним, що не може не викликати фатальних наслідків: порушується передлежання плаценти, а нерідко і виникає повне порушення кровообігу, яке називається інфарктом плаценти, і закінчується внутрішньоутробної загибеллю плоду або викиднем. Паралельно з цим в кров плоду проникає нікотин – алкалоїд, який є отрутою, що впливає на нервову систему, бензидин, який здатний накопичуватися в нирках, мигдалинах, серці, а також чадний газ, що ще більше підсилює гіпоксію. 

Постійне надходження нікотину в організм матері призводить до зниження засвоєння нею таких необхідних вітамінів, як фолієва і аскорбінова кислота, а також вітамінів групи B. Їх участь у формуванні нервової системи, серця, печінки, шлунково-кишкового тракту, ендокринних органів плода незаперечні, і недостатність цих елементів, відповідно, призводить до незворотних порушень у формуванні даних органів.

Досить часто у малюка при народженні, якщо його мати курила під час вагітності, виявляється недорозвинення деяких органів. Якщо після пологів дитина не може дихати самостійно, це обумовлено тим, що його легені не встигають вчасно сформуватися. Допомога при цьому з боку медиків полягає в підключенні такого малюка до апарата штучного дихання. Але навіть при нормальній можливості дихати надалі у нього може розвиватися астма або інші бронхо-легеневі захворювання.

Вплив куріння на розвиток плода з боку серцево-судинної системи виражається в тому, що ризик виникнення різних кардіальних патологій в такому випадку зростає, за різними даними, від 20 до 70%. Особливо це проявляється при курінні в перші три місяці вагітності. На першому місці – патологічні зміни, що призводять до виражених порушень відтоку крові від правих відділів серця і дефекти міжпередсердної перетинки.

Медичні дослідження дають чітку відповідь на запитання про те, як куріння впливає на плід при закладці і розвитку внутрішньоутробно головного і спинного мозку. При народженні такий малюк часто вередує, плаче, у нього порушуються або слабшають необхідні рефлекси – смоктальний, хапальний. Він погано спить. Надалі це призводить до ослаблення розумового розвитку дитини в порівнянні з його однолітками, утрудненнями в навчанні, порушеннями пам’яті, неуважності, проблемам у соціальній адаптації. Ці діти схильні до замикання в собі, невмотивованої агресії. З боку спинного мозку часто виникають зміни в нервових волокнах з порушеннями нормального проведення імпульсів. Ризик такого захворювання, як радикуліт, остеохондроз зростає в багато разів.

У курящих під час вагітності жінок, за статистикою, набагато частіше народжуються діти з порушеннями будови черепа та обличчя у вигляді «заячої губи» або «вовчої пащі». Оскільки процес зрощення губ і піднебіння відбувається під дією різноманітних нейрогуморальних та інших регулюючих систем, можна припустити, що тератогенна дія тютюну проявляється саме в плані втручання в нормальну регуляцію цього процесу, оскільки доведено його безпосередній вплив на роботу залоз внутрішньої секреції і нервової системи. Безсумнівно, що різні відхилення обумовлюються спадковою схильністю, але вчені, простеживши, як куріння впливає на плід, прийшли до висновку, що без впливу тютюнового диму, прояв подібних аномалій у багато разів знижується.

Статеві клітини плода у матері, яка курить, також можуть зазнавати змін. При цьому у дівчаток в майбутньому може страждати репродуктивна функція, а у хлопчиків відзначається порушення будови і життєздатністості сперматозоїдів.

Слід також зазначити, що вплив куріння на розвиток плода відбувається в комплексі. І це стосується не тільки безпосереднього впливу отруйних речовин на майбутню дитину, яка в цей період повністю пов’язана зі своєю матір’ю, але й погіршення самопочуття самої матері, яка курить.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати