• Українська
  • English
День Гідності та Свободи відзначили в БДМУ
День Гідності та Свободи відзначили в БДМУ

День Гідності та Свободи відзначили в БДМУ

21 листопада ми відзначаємо п’яту річницю Революції Гідності. Українці постали в боротьбі за демократію та щасливе майбутнє своєї країни. І сьогодні ця боротьба продовжується, тому ми маємо бути вільними, щоб будувати сильну державу. І повинні бути гідними слави й подвигів тих, хто віддав найцінніше – своє життя заради кожного з нас.

 

Від імені викладачів та студентства БДМУ щиросердно дякуємо захисникам України, які боронили і боронять право нашої країни бути незалежною, суверенною державою зі свободою слова та вибору, і віримо – разом ми переможемо.

Низько вклоняємося тихою молитвою і вдячністю героям, котрі віддали життя за Україну.

В Буковинському державному медичному університеті проведено низку заходів з відзначення Дня Гідності та Свободи

«Хто вмирає в боротьбі – у серцях живе повіки!»

До Дня Гідності та Свободи зі студентами 25 групи ІІІ курсу медичного факультету № 2 проведено патріотичний захід «Хто вмирає в боротьбі – у серцях живе повіки!», організований куратором доцентом кафедри фармакології Інною Кишкан. Мета заходу – донесення об?єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, вшанування мужності й патріотизму Героїв Небесної Сотні та формування почуття особистої відповідальності кожного за долю держави.

Захід розпочали з години патріотизму «Герої не вмирають» у студентській читальній залі бібліотеки БДМУ, підготовленої працівниками бібліотеки Тулевською С.О, Жук Н.Р., Даниловою М.О., де переглянули відеосюжети про події Помаранчевої революції 2004 року, Студентського Майдану та Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року). Студенти групи Любов Градинар, Тетяна Кроворучко, Ірина Наритник, Андіана Новак, Андрій Приступа, Вікторія Самотуга та Марина Тарабанчук підготували і декламували вірші Майдану.

Вшанування пам?яті Героїв-буковинців продовжили на Алеї Слави Центрального кладовища м. Чернівці. Поклали квіти та запалені лампадки до могил Героїв Майдану, наших земляків – Олександра Щербанюка і Василя Аксенина та випускника медичного факультету №2 БДМУ Владислава Трепка – військового хірурга, який загинув у зоні АТО надаючи медичну допомогу пораненим на полі бою. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять борців за Свободу й Незалежність України.

Студенти БДМУ зустрілися з воїном-захисником

Україна – це ми…

Україна  –  сильна і могутня!

Береже нехай Її Господь.

В Неї світле і святе майбутнє,

Українським серцем є народ.

Напередодні Дня Гідності і Свободи студенти фармацевтичного факультету та коледжу БДМУ разом з викладачами кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії (Горошко О.М., Сахацька І.М., Ежнед М.А., Сметанюк О.І., Костишин Л.В.) під керівництво завідувача кафедри, професора Захарчука О.І. провели зустріч із командиром тактичної групи, керівником національно – патріотичного військово-спортивного традиційно-християнського вишкільного табору «Добринівці» Олександром Паращуком. «Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків» – запевнив студентів воїн-захисник.

Виховання патріотизму починається із знання і цінування історії. Власне зустріч із учасником бойових дій дала можливість згадати історію відстоювання українцями свободи. 2013 рік був переломним роком і дуже важливим іспитом для України, де українці продемонстрували свою гідність та прагнення до свободи. Варто також пам’ятати, що обраний українським народом шлях, хоч і важкий, але незворотній – події, які почалися біля монументу Незалежності 21 листопада 2013 року тривають і досі. Гідність не продається, вона є в кожному із нас, саме це довели Небесна Сотня, воїни АТО, волонтери та весь український народ.

«Свободу треба виборювати, а виборовши – відстоювати. Наше завдання зберегти Незалежність і Свободу України для майбутнього покоління, а Ваше – хороше навчання та професіоналізм» – такими словами завершив свою розповідь О.Паращук.

У відповідь студенти пообіцяли бути гідними громадянами України та цінувати пам’ять про всі, хто стоїть на захисті Свободи і Гідності України.

Година патріотизму «Герої не вмирають».

Захід було проведено 15 листопада зі студентами 1 курсу фармацевтичного факультету спеціальності «Фармація» під керівництвом головного куратора факультету Панасенко Н.В. та 19 листопада зі студентами 2 курсу 18, 14 груп Медичного факультету № 1 під керівництвом кураторів груп Андрущак Л. А. та Селезньової В.О. та студентами 3 курсу 25 групи Медичного факультету № 2 під керівництвом куратора групи Кишкан І. Г.

Співробітники бібліотеки спільно зі студентами та викладачами, вдало поєднуючи декламування віршів та демонстрацію відео сюжетів, відтворили хронологію подій на Майдані та вшанували пам’ять героїв Небесної сотні хвилиною мовчання.

Акцент був зроблений на те, що саме студенти 21 листопада 2013 р. у Києві почали акції протесту, спричинені несподіваним рішенням влади відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Студенти з величезним натхненням декламували поезію Майдану. Кожен з читців проникливо та схвильовано читав рядки: Л.Костенко, В. Царенка, Л. Максимлюк, О. Проця, О.Максимишин, О.Федорук. Читання було настільки високодуховним та глибоким, що година патріотизму пройшла на одному диханні, не залишивши байдужим жодного з присутніх. 

Наскрізною лінією заходу проходила думка, що збереження людських цінностей та основ демократії є вищою метою для українського народу.

Захід підготували та провели: Світлана Тулевська, Наталія Жук, Маша Данилова

Україна гідна свободи!

13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко з метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження й донесення до сучасного й майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та в листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини-громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи.

Напередодні п’ятої річниці Революції Гідності на кафедрі суспільних наук та українознавства було проведено низку заходів: круглі столи, тематичні бесіди та вечори-реквієм зі студентами медичного факультету № 2 та фармацевтичного факультету на теми: «Україна гідна свободи», «Народ мій є, Народ мій завжди буде, Ніхто не переможе мій народ!», «Україна – країна нескорених» (організатори доценти Галина Навчук, Лариса Шутак).

Варто зазначити, що масові протести студентів на майдані Незалежності в листопаді 2013 році – це не перший приклад гідного й відважного виступу молоді (яка завжди була рушійною силою суспільних змін!) на захист державних інтересів.

І знову молодь, студенти, школярі вийшли на Майдан, вибираючи свою гідність. Український народ відчув потребу в єднанні, повірив у своє майбутнє і довів, що в нації, яка вийшла на Майдан і заявила, що спроможна на захист своєї свободи, є високі ідеали та незламний дух.

Революція Гідності кардинально змінила напрям розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Однак шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам’ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну – власне життя.

Щодня, щогодини Україна завдяки таким чоловікам-героям виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за наших мужніх захисників і просімо в Бога одного: аби вони живими й здоровими та якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин і дітей.

Слава Україні! Героям слава!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати