• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели «Урок здоров’я» для школярів
Студенти БДМУ провели «Урок здоров’я» для школярів

Студенти БДМУ провели «Урок здоров’я» для школярів

Для активістів студентського наукового гуртка кафедри гігієни та екології вже доброю традицією стало проведення «Уроків здоров’я» для школярів Чернівецького ліцею №3 медичного профілю.

 

Раціональне харчування є одним із провідних факторів, які детермінують фізичний розвиток дітей і підлітків, оптимальне функціонування всіх органів та систем, їх адаптаційні можливості. З формуванням неправильної харчової поведінки у дитячому і підлітковому віці пов’язують феномен «метаболічного програмування» – зростання ризику розвитку метаболічного синдрому, ожиріння, атеросклерозу, артеріальної гіпертензії, інсулінорезистентності та іншої аліментарно-зумовленої патології у дорослому віці. Тож, цього разу тематична бесіда зі школярами  9-В класу була присвячена ролі раціонального харчування у формуванні здорового способу життя.

Розпочавши проведення «уроку здоров’я» куратор студентського гуртка кафедри гігієни та екології Кушнір О.В. запропонувала учням провести «роботу над помилками», яких вони часто припускаються у своєму харчуванні.

Студенти 6 та 25 груп ІІІ курсу медичних факультетів №№1 та 2 підготували цікаві презентації. Вересоцька Мар’яна та Матвійчук Світлана розповіли про те, як незбалансованість харчового раціону та порушення режиму харчування можуть впливати на здоров’я підлітків в цілому та стан молодої шкіри зокрема.

У оригінальній презентації «Антиреклама» студенти розповіли учням про шкідливі для здоров’я інгредієнти, що входять до складу їжі швидкого харчування та запропонували відгадати, про які саме продукти йдеться. Приступа Андрій та Щербата Ірина розповіли про ризики для здоров’я, пов’язані з вмістом у їжі швидкого харчування глутамату натрію, акриламіду, простих вуглеводів, надлишку солі. Побережний Андрій висвітлив проблему таких незмінних складників фаст-фуду, як транс-ізомери жирних кислот, на совісті яких – провокування канцерогенезу, збільшення ризику ожиріння, діабету ІІ типу, серцево-судинної патології. Войтенко Віталій розповів про ризики надмірного споживання газованих солодких напоїв, пов’язані з вмістом цукрозамінників, штучних барвників, ароматизаторів та консервантів.

Наритник Ірина та Криворучко Тетяна розповіли про переваги продуктів харчування, якими можна замінити фаст-фуд та представили пізнавальну вікторину, з якої учні дізналися багато цікавих фактів про корисні властивості овочів та фруктів, які повинні становити основу харчового раціону.

Марко Вікторія провела цікаві конкурси, які допомогли учням перевірити свої знання щодо базових положень раціонального харчування та негативних наслідків споживання фаст-фуду.

Завдяки класному керівнику Горбик Тетяні Миколаївні спілкування учнів та студентів відбулося у теплій товариській атмосфері.

У процесі обговорення учасники круглого сталу прийшли до висновку, що регулярне споживання фаст-фуду суперечить принципам раціонального харчування, а «здорове тіло – продукт здорового глузду».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати