• Українська
  • English
9 листопада – День української писемності та мови

9 листопада – День української писемності та мови

 

Мова – джерело, з якого починається струмок знань, що ширшає, набирає сили й розливається могутньою рікою. Мовою людина мислить, прилучається до духовності свого народу, завдяки їй стає людиною. Мова єднає людину з її предками, з її культурою. Вона має могутній дар животворчої й невичерпної скарбниці, з якої ми черпаємо уявлення про світ, свою родину й увесь свій край. До скарбниці рідного слова кожне покоління привносить коштовності глибоких сердечних порухів, історичні події, вірування та погляди. Українська мова змістом, багатством, глибиною й різноманітністю переживань, відбитих у ній, красою й мелодійністю посідає одне з перших місць серед мов народів світу. Саме вона підтримує свідомість національної єдності українського народу, любов до Батьківщини й пошану до себе.

Зі здобуттям Україною незалежності одним із найважливіших завдань, що постало перед державою, було створення всебічних умов для розвитку і утвердження української мови як державної. Указом Президента України 1997 року було започатковано День української писемності та мови, який щорічно відзначається 9 листопада. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації, та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.

Святкування Дня української писемності та мови 9 листопада не випадкове, адже саме цього дня православна церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора-літописця (бл.1050–1114). Він у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Молитвою юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Головним його послухом у монастирі була книжкова справа, яка стала змістом життя Нестора.

„Повість минулих літ” Нестора-літописця – це перша пам’ятка Київської Русі, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Цей твір був і залишається найвидатнішою пам’яткою літописання. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його, але перевершити так і не змогли. Тому Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, але й словесності. Він працював до останнього дня свого земного життя. Мощі святого покояться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Українською Православною церквою встановлений орден „Преподобного Нестора-літописця”.

Цьогоріч свято української мови на кафедрі суспільних наук та українознавства відбулося не зовсім традиційно – в режимі онлайн. Проте це не завадило студентам-медикам пірнути у живописний світ української мови.

Зі студентами медичного факультету № 2 проведено онлайн літературні читання на тему: «І мова лине крізь віки» (організатор доцент Шутак Л.Б.), студенти-фармацевти взяли участь у лінгвістичній вікторині «Мовний еколог» (організатордоц.Ткач А.В.), а також прослухали мінілекції  «Мова – основа народу» та «Чому мова має значення: історія заборон та обмежень української мови» (організатор доцент Навчук Г.В.).

Для студентів стоматологічного факультету прочитано мінілекцію «Українська мова: через минуле у майбутнє» (організатор доцент Шутак Л.Б.).  Долучилися до святкування і студенти – іноземні громадяни, прослухавши міні-лекцію «Українська мова серед інших мов світу» (організатори – доценти Шутак Л.Б., Навчук Г.В., Ткач А.В),

Упродовж заходів студенти жваво спілкувалися, декламували українську поезію, зверталися до сторінок історії української мови.

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати