• Українська
  • English
Чисті руки – запорука твого здоров’я та гарного настрою

Чисті руки – запорука твого здоров’я та гарного настрою

В дитинстві нас навчали основним постулатам гігієни це завжди мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, прийшовши додому з прогулянки та у випадках, коли вони брудні. У нашому розміреному житті це рахувалось швидше прикладом акуратності та правильного етикету, та ніхто не міг передбачити, що у XXI столітті немиті руки стануть загрозою здоров’я цілої планети. На жаль, як показує практика, людство не приділяло цій проблемі належної уваги. Тому колективом кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії проведено онлайн-конференцію зі студентами фармацевтичного факультету та коледжу БДМУ, щодо профілактики хвороб «брудних рук».

Ще у 2008 році Генеральною Асамблеєю ООН було в рамках року санітарії було впроваджено Всесвітній день миття рук, головна мета якого привернути увагу дітей і дорослих до сучасного і правильного миття рук з милом, як найефективнішого та дешевого способу захистити себе від різних інфекційних захворювань.

Студентам нагадали про медичні проблеми пов’язані із брудними руками, професор, завідувач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії Захарчук О.І., лікар-інтерн Федюк Н.А., які звернули увагу не тільки на те, що проста гігієнічна процедура допомагає ефективно боротися з гепатитом і дизентерією та масою інших недуг, але і на найбільш актуальну проблему сьогодення – профілактиці зараження коронавірусом, оскільки, найчастіше грипом заражаються, не вдихаючи вірус, а “з’їдаючи” його. Хворий на грип коли чхає, кашляє і розмовляє, поширює вірус разом із мікроскопічними краплинами слини, які через певний час осідають на різних поверхнях. Торкаючись до них, здорова людина руками збирає збудників вірусу, тому, якщо не помити руки або не обробити їх дезінфікуючим засобом, то варто лише торкнутись до обличчя або щось з’їсти, як виникне ризик інфікування грипом. Викладачі кафедри (Горошко О.М., Степанчук В.В., Матущак М.Р., Ежнед М.А., Сахацька І.М., Михайлюк Н.В.) нагадали присутнім правила миття рук, також розповіли цікаві факти про брудні руки, зробили акцент на тому, що ця нескладна процедура є, по суті, найефективнішим способом не тільки захистити себе від безлічі небезпечних захворювань, але і зупинити їх зростання. Костишин Л.В. також наголосила, що миття рук, як з’ясували Спайк Лі та Норберт Шварц з університету Мічигану, допомагає людям позбутися від болісних роздумів з приводу правильності прийнятого рішення, про нелегкий вибір в будь-якій складній ситуації, а отже є запорукою гарного настрою.

Ця акція покликана нагадати про вплив миття рук на здоров’я, підвищила ступінь інформованості про правила і частоті миття рук і ще раз продемонструвала необхідність зміни ставлення до свого здоров’я.

          

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати