• Українська
  • English
День вишиванки в БДМУ

День вишиванки в БДМУ

Співробітники та студенти кожного року долучаються до свята Дня вишиванки. Цей рік – особливий, адже наразі Україна відстоює свою незалежність та суверенність і ми переконані – кожен день наближає нашу перемогу.

Всі наші цінності набувають нової значимості. Нині питання національної свідомості надзвичайно важливе, а бути українцем та одягати український стрій–  гордо, і це те що захищає і боронить нашу душу.

Зараз у світі слова Україна і Свобода – синоніми.

Сьогодні кожна кафедра, відділ та центр БДМУ долучилися до Дня вишиванки. Ми сьогодні одягнули вишиванку на роботу і на пари і навіть здавали державні іспити у вишиванках… і волонтерили теж у вишиванках

«Вишиванка наш генетичний код»

День вишиванки – це урочиста, народна дата. Особливе значення має День вишиванки у 2022 році – коли Росія розпочала тотальну війну проти України. Вишиванка 19 травня стала символом незламного українського духу, голосним проголошенням світові, що українці – вільний народ. Вишиванка – це наша національна святиня. Вона символізує зв’язок поколінь, пробуджує високі патріотичні почуття в серці кожного українця.

Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету Леся ВОРОНЮК запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали викладачі і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося лише у стінах навчального закладу, але потім ця традиція поширилася і по інших містах України.

Викладачі кафедри психології та філософії провели заходи до Дня вишиванки.

4
5
6
7

16 травня куратором 2 курсу спеціальності «Медсестринство» Анною Слубською та викладачем Людмилою Українець для студентів спеціальності «Стоматологія» проведені виховні заходи  «Вишиванка – наш генетичний код».

Студенти під час заходу одягли вишиванки, які їм передали їхні мами, бабусі, тітки, а деякі самі вишили собі вишиванки. Староста групи Вілор Діана презентувала одногрупникам презентацію і розповіла про історію свята, традиційні вишиванки, особливості орнаментів та кольорів у вишиванках в різних регіонах. Особливістю вишиванки України є те, що кожний регіон має свою, притаманну тільки йому вишиванку, свої орнаменти та кольори.

Єдність та силу нації підкреслює той факт, що студенти Буковинського державного медичного університету, на тиждень вишиванки, під час занять, які проводяться дистанційно, були одягнені у вишиванки. Студенти, які за кордоном, в цей день з гордістю носили вишиванки.

Студенти спеціальності «Медична психологія», викладачі кафедри психології та філософії, вітають українців усього світу з днем вишиванки.

Нехай в День вишиванки цей особливий символ українців єднає нас усіх задля перемоги, нехай наша вишиванка назавжди закарбує прагнення віри і надію, милосердя і взаємодопомогу, які нині, під час війни, так щедро демонструє наш український народ, дивуючи і захоплюючи цим весь світ.

 

Підготували: доц. Марина Тимофієва, викл. Анна Слубська

Технічна підтримка Анастасія Багрієнко

Вишиванка – мій генетичний код

В 2022 році День вишиванки припадає на 19 травня. Напередодні його святкування 17 травня проведено онлайн-інформаційну годину «Вишиванка – мій генетичний код» за участі студентів 2, 3 груп 2 курсу медичного факультету №4 спеціальності «Медична психологія».

 

Тематичну презентацію підготував студент 2 групи Валентин Моцов. У ній показано різноманітність і значення орнаментів вишивки у різних регіонах нашої країни, зразки чоловічої і жіночої сорочок, а також приклади  поєднання вишиванки з європейським одягом. Наведені історичні факти щодо виникнення свята, традицій носіння вишитого одягу у сільській місцевості тощо. Привернуто увагу присутніх до найбільш популярних до тепер прийомів вишивки – хрестом, гладдю, бігунком, мережкою та інших. Ознайомлено із символізмом використаних у вишивці кольорів, наприклад, червоного і чорного, жовтого і синього. Доречною була згадка про вишиту сорочку у  музичному творі «Два кольори» (1965 рік) Дмитра Павличка, який виконував український співак Дмитро Гнатюк.

Активну участь в обговоренні брали студентки –  Надія Мітлюк (2 група), Ольга Мельник, Інна Юрчук, Юлія Лотинець (3 група, куратор – асистент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Савчук Т.П.).  Вони розповіли їсторію походження власних вишиванок, про використані кольори та орнаменти. Була спільною думка, що вишиванка є елементом історії, прикладом культури і самобутності українського народу.

Матеріал підготовлено організатором заходу, доцентом кафедри фізіологіїім.Я.Д.Кіршенблата Гордієнком В.В.

До Всесвітнього дня вишиванки відбулася мистецька година «Вишиванка – твій генетичний код»

Свято «Вишиванки» запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

Присутнім розповіли про історію зародження свята. Зробили екскурс в історію, адже дані археологічних розкопок доводять, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує з давніх часів. Розповіли про значення візерунків на вишиванках, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту.

Згадали добрим словом майстрів -вишивальниць Буковини: Дарину Стасюк, Любов Васкул, Олену Гарасюк, Ярославу Гафійчук, Георгія Гараса.

Родзинкою заходу було декламування поетичних рядків про вишиванку студентами коледжу: Мариною Руснак, Роксоланою Саранюк, Еліною Трифоненко, Марією Фрей, Анастасією Беженар, Іонелою Биндю.

Акцент був зроблений на тому, що народна вишивка це величезне багатство, створене протягом віків тисячами талановитих майстринь – скарбниця національних традицій, символ незламності народу. Наше завдання – не розгубити його, передати це диво наступними поколінням!

Захід підготували та провели бібліотекар І кат. Світлана Тулевська у співпраці з доцентом кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії ( завідувач Захарчук Олександр) Олександрою Горошко та викладачами даної кафедри для студентів кураторських груп фармацевтичного факультету та коледжу БДМУ, за присутності головного куратора коледжу БДМУ Галиною Марараш.

Захід до Дня вишиванки

День української вишиванки – свято, яке українці зустрічають щороку у третій четвер травня. Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі та студенти всього навчального закладу. Декілька років свято відзначалося лише у стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України та світу.

З нагоди Дня вишиванки студентами 1-го курсу 2 групи (фаховий молодший бакалавр) спеціальності «фармація, промислова фармація» разом з куратором Лукань Юліаною Русланівною  було проведено культурно-просвітницький захід  «День вишиванки  в Україні».

Студентам було надано інформацію про історію походження свята та мотив вишивки. До речі, згідно з повір’ями, чоловікам краще носити вишиванку з геометричними візерунками, а жінкам – із зображеннями рослин, трав та квітів.

Крізь віки проніс український народ любов до вишиванки, ще за часів Київської Русі носили вишитий одяг, а згадки про особливе вбрання русинів можна знайти у записах багатьох мандрівників. Зараз кожний регіон України може похвалитися своїми унікальними візерунками вишиванки, які пов’язані з національним орнаментом на одязі.

Вишиванка – генетичний код української нації, що об’єднує нас з кожним роком з новою силою. Вишиванка – це символ приналежності до роду, який є оберегом для кожного українця та символізує любов, сім’ю, вірність, батьківщину, благополуччя та процвітання.

Інформацію підготувала викладач фахового коледжу БДМУ Юліана ЛУКАНЬ

 

 

      Бережи українське – носи вишиванку!

Ліна КОСТЕНКО

На кафедрі медичної біології та генетики відбувся захід до Всесвітнього дня вишиванки «Вишиванка –  генетичний код нації»

У третій четвер травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки – свято, присвячене українській культурі і традиціям, офіційно його відзначають з 2006 року, долучились до відзначення Дня вишиванки і співробітники кафедри медичної біології та генетики завідувач кафедри, професор Роман БУЛИК, доценти Мар’яна КРИВЧАНСЬКА, Катерина ВЛАСОВА, Володимир ВОЛОШИН, асистенти кафедри Катерина ТИМЧУК, Ольга КУШНІРИК, Владислав ЙОСИПЕНКО, Олексій СМЕТАНЮК, Анастасія ОБРАДОВИЧ, Оксана КАРУЧЕРУ, а також студенти І курсу, медичних факультетів №1 і №2 (1 група, 2 група, 4 група та 13 групи).

 

Вишиванка – це свого роду генетичний код української нації, який об’єднує нас з кожним роком з новою силою, адже вона символізує приналежність до українського роду, є оберегом кожного українця і відображає кохання, вірність, родину, любов до Батьківщини, благополуччя та процвітання нашого народу.

Нинішній час, один з найскладніших для України, і одягнувши вишиванки, а деяким сорочкам понад 100 років, і у них живе дух української родини, ми з гордістю скажемо – МИ З УКРАЇНИ, МИ – ВЕЛИКА НАЦІЯ, МИ – СИЛЬНИЙ, СМІЛИВИЙ, НЕПЕРЕМОЖНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД! СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА НАШИМ ГЕРОЯМ!

Вишиванка – берегиня генетичного коду українців!

З нагоди Дня вишиванки 19 травня, студенти спеціальності “Технології медичної діагностики та лікування” разом з асистентом кафедри догляду за хворими та ВМО Ганною Кшановською провели пізнавально-виховний захід в онлайн-форматі «Вишиванка – берегиня генетичного коду українців!».

Студенти підготували презентацію з оригінальними своїми фото у вишиванках та описали історію св’ята у віршах та прозі.

Український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок, тому вишиванка вважається оберегом від усього лихого. Вона є символом краси, здоров’я, щасливої долі, вірності.

Наша вишивка – то пісня України,

Нашої священної землі.

В ній співають ранки солов’їні

Квітом розквітаються гаї.

Вишиванка це – генетичний код українців, символ віри, надії, любові, сміливості, боротьби та перемог!

В умовах війни з Росією та надзвичайної консолідації українського народу День вишиванки в Україні буде ще одним приводом заявити про те, що ми – українці, вільний народ незалежної держави, яка відчайдушно бореться з російським загарбником.

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати