• Українська
  • English
Добро завжди перемагає

Добро завжди перемагає

«Доброта – не слабкість,

це та сила, що підносить кожного у вись…»

Надія Красоткіна

Український народ з давніх часів вважається однією із доброчинних націй. Творити добро виховується із народження дитини та передається в маленькі, ще не зовсім свідомі, голівки з казками, легендами та колисковими. Недаром є істина, що герої дитинства виховують націю, формують її звичаї та культуру, наповнюють розум і серце почуттями та відповідальністю. А наші герої – це сміливі, відважні та волелюбні козаки; розумні, красиві та вірні дівчата.

Тож допомагати рідним, близьким та часто-густо зовсім незнайомим людям одна з істин українського народу.

Події з 2014 року і по сьогоднішній час активізували саме волонтерський рух в Україні, разом із бажанням здобути таку очікувану волю та незалежність. Саме Революція Гідності, ведення АТО на Сході України, а потім і повномасштабна війна об’єднала людей у боротьбі. Волонтерська діяльність охоплювала всі сфери життя, починаючи від побуту, допомога в озброєнні, медикаментозному забезпеченні та закінчуючи психологічною та моральною підтримкою (особливо дитячі творіння). Мабуть, жодна людина не могла встояти осторонь.

Підтримували та залишаються у волонтерському строю викладачі кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії на чолі із завідувачем Олександром Захарчуком.

Допомога спочатку не була односпрямованою. Підтримували наших захисників всім, чим тільки могли. Для госпіталів вишукували та передавали подушки, постільну білизну, допомагали у зборі на реноватори для хірургічного відділення військового госпіталю у м. Маріуполь та інші засоби, які були необхідні у гарячих точках.

Проте є напрямки роботи, що вже стали постійними. Починаючи з 2015 року з ініціативи Інни Сахацької кафедра постійно здійснює збір макулатури, до якої, одночасно і корисної для суспільства навіть у мирний час, долучилися практично всі кафедри університету, адміністративний персонал та студентство. Впродовж року нам вдається зібрати 500-600 кг макулатури. Вже за весь період зібрано близько 8,243 тонни. Виручені кошти ідуть на закупівлю матеріалів для виготовлення маскувальних сіток щоб захистити військову техніку, бліндажі в зоні бойових дій.

За період проходження практики з фармакогнозії та з використанням навчально-дослідних ділянок при БДМУ, силами студентів та викладачів проводиться збір і заготівля лікарської рослинної сировини. В основному сировина використовується для навчального процесу, проте, частину ми використовуємо для приготування фіточаїв, які щорічно у грудні місяці, передаємо нашим захисникам. Із чаєм ми маємо змогу не лише зігріти солдата у холодну пору року, а й  передати тепло наших сердець із щирою вдячністю.

Також працівниками кафедри, з допомогою практичної фармації, здійснюється виготовлення протигрибкового спрею та ранозагоювальної мазі, на прохання вперше ГО «Медичний координаційний центр допомоги військовим» Лариси Хомко, а потім і інших волонтерських груп, а саме ІГ «Маскувальна сітка Чернівці», Волонтерська організація ГО «Дух нації» (Чернівці), ВО «Ланцюжок добра» (м. Рівне), які мають безпосередній контакт з передовою. На даний час виготовлено понад 700 спреїв та 500 мазей.

Також, Інна Сахацька, як учасник ІГ «Маскувальна сітка Чернівці» з робочим візитом відвідала Швейцарію, з метою налагодження контактів з монастирями м. Фрібург для подальшої реабілітації військових та волонтерів, які знаходилися в окупації і в зоні постійних ворожих обстрілів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати