• Українська
  • English
Досягнення першокурсників, перші кроки у науці!

Досягнення першокурсників, перші кроки у науці!

Впродовж навчального року студенти-першокурсники спеціальностей «Медицина», «Медична психологія», «Стоматологія», «Фармація, промислова фармація», а також студенти фахового коледжу БДМУ спеціальностей «Медсестринство» та «Фармація, промислова фармація» взяли активну участь у роботі студентського наукового гуртка з біології.

27 травня на заключному засіданні наукового гуртка було підведено підсумки роботи впродовж навчального року, а саме:

1. Під керівництвом викладачів кафедри медичної біології та генетики професора Романа Булика, доцентів Мар’яни Кривчанської, Катерини Власової, Володимира Волошина, асистентів кафедри Олексія Сметанюка та Владислава Йосипенка, студентами впродовж навчального року підготовлено та заслухано 31 наукову доповідь. Викладацький склад опікувався кожним учасником гуртка, допомагав у створенні якісного мультимедійного матеріалу, надавали консультативну допомогу, скеровували студента у виборі теми.

2. 18 студентів-гуртківців взяли активну участь у ХІ Міжнародному медико-фармацевтичному конгресі студентів та молодих вчених BIMCO-2024, а саме: Олександра Біляр І к., 12 гр., Юліана Гайко І к., 10 гр., Аріадна Герат І к., 9 гр., Ангеліна Романюк І к., 1гр., Анастасія Запаранюк І к., 1гр., Ігор Забродський І к., 12 гр., Анна-Марія Кітар І к., 4 гр., Євгенія Козак І к.,9 гр., Ірина Кузьмічова І к., 8 гр., Софія Купчанко І к., 11 гр., Маджід Рана Абдул І к., 41 гр., Софія Романова І к., 3 гр., Олександр Соколенко І к., 2 гр., Анна Сметанюк ІІІ к., 5 гр., спеціальності «Медицина»; Дмитро Вовк І к., 2 гр. і Костянтин Шахов І к., 5 гр., спеціальності «Стоматологія»; Анна Гапон І к., 2 гр. та Софія Підлубна І к., 4 гр., спеціальності «Фармація, промислова фармація».

3. 24 студенти взяли участь у І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з медичної біології, 17 студентів – це гуртківці, п’ятеро з яких стали переможцями І етапу олімпіади (І місце – Софія Романова, ІІ місце – Тимур Жванський та Костянтин Шахов, ІІІ місце – Богдан Тафійчук та Ірина Кузьмічова).

4. Наші гуртківці разом з викладачами кафедри взяли активну участь у 42-ій щорічній зустрічі Європейського товариства дитячих інфекційних хвороб (20-24 травня 2024 р. Копенгаген, Данія).

5. Для гуртківців зорганізовано та проведено п’ять екскурсій: до Центру симуляційної медицини та інноваційних технологій Буковинського державного медичного університету; до Чернівецького обласного центру служби крові; до Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України; до Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України; до ботанічного саду Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

6. Студенти гуртківці взяли участь у благодійних акціях: відвідували з подарунками діток спеціального навчального закладу №31 «Родинний затишок»; Чернівецький військовий госпіталь («Пасхальний кошик воїнам ЗСУ», «Продовжуємо допомагати ЗСУ»); завітали із подарунками до маленьких пацієнтів у Міську дитячу клінічну лікарню тощо.

7. Зорганізовано та проведено чотири пізнавальних екскурсій: екскурсія до Історико-медичного музею Буковинського державного медичного університету; до Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка; до державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» та екскурсія до Національно історично-архітектурного заповідника «Кам’янець, Камянець-Подільська фортеця» тощо.

8. Студенти-гуртківці взяли участь у чотирьох культурно-просвітніх заходах, що проводились у бібліотеці Буковинського державного медичного університету.

9. Студентами проводилась профорієнтаційна робота у школах міста Чернівці, а також студенти долучились до Дня відкритих дверей у БДМУ, зокрема «Стань на один день студентом БДМУ» та інтелектуальної гри «Брейн-ринг з біології» тощо.

10. Викладачі кафедри разом зі студентами зорганізували заходи: до Дня науки в Україні; до Всесвітнього дня боротьби проти малярії; до  Дня Вишиванки, до Дня Довкілля; до Дня Чорнобильської трагедії; до Міжнародного дня Дауна; До Дня українського добровольця; до Дня Соборності; до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом; до Дня пам’яті жертв голодоморів  тощо.

11. Впродовж року студенти долучалися до челенджу «Захистимо тих, хто захищає нас. Моя країна б’ється!» (плели маскувальні сітки у палаці «Академічний»).

12. Студенти зустрілися з заслуженим працівником народної освіти України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреатом премії ім. О.О. Богомольця НАН України, академіком академії наук Вищої школи України, член-кореспондентом НАПН України, доктором медичних наук, професором Василем Павловичем Пішаком (зустріч з Василем Павловичем, проведені з ним хвилини, залишили надзвичайно приємні враження, викладачі та студенти, мали змогу дізнатися історію становлення нашого університету, про наукові здобутки вченого, про його учнів, які сьогодні відомі науковці та викладачі Буковинського державного медичного університету).

13. На заключне засідання гуртка було запрошено провідного бібліотекаря Інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки БДМУ Софію Задерей, яка розповіла студентам про сучасні наукометричні бази та доступ до них, де студенти можуть знайти всю необхідну та актуальну інформацію для наукових робіт, правильність оформлення наукових джерел, що таке академічна доброчесність у науці, і як її дотримуватись тощо.

Відвідування наукового гуртка в житті студента-першокурсника є важливим етапом становлення майбутнього фахівця, що забезпечує його подальше зростання та розвиток, як молодого науковця, а роль викладача у формуванні молодого  науковця – неоціненна.

Більшість заходів у 2023-2024 навчальному році були приурочені  до 80-річчя Буковинського державного медичного університету!

Інформацію підготували доценти кафедри медичної біології та генетики Мар’яна Кривчанська та Володимир Волошин

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати