• Українська
  • English
Лікар – професія, яка завжди відповідає вимогам часу

Лікар – професія, яка завжди відповідає вимогам часу

Цикл соціально-психологічних тренінгів «ТЕРИТОРІЯ ЗУСТРІЧІ» / «THE LOCATION» для студентів 1-6 курсів БДМУ з українською та англійською мовами навчання завершив свою роботу в навчальному році.

4 червня було проведено професійно-орієнтований тренінг онлайн «Моя майбутня професія – ЛІКАР».

Ведучі тренінгу – викладач кафедри психології та філософії, практичний психолог МПЦ БДМУ Вікторія Осипенко та головний куратор медичного факультету №3 Олександра Гарвасюк – разом з учасниками проєкту досліджували розуміння та значення лікарської професії в житті кожного з них.

Завданням цього тренінгу було формування та розвиток професійної лікарської ідентичності, що знаходиться в основі професійної компетентності кожного майбутнього лікаря. Під час двомовного тренінгу, учасники мали можливість описати образ «ідеального лікаря» та перерахувати його фахові компетентності, а також спробувати проаналізувати власні характеристики та знайти компетентності, які ще формуватимуться в процесі здобування освіти в БДМУ.

Студенти щиро ділилися власним досвідом й емоційними переживаннями з позицій пацієнтів/родичів пацієнтів/студентів-медиків-практикантів, що дало можливість  подивитись на феномен «лікарської професії» багатогранно та з різних сторін. Було відмічено цінність емпатії для налагодження психологічного контакту та створення «терапевтичного співробітництва з пацієнтом», виведено значимість комунікативної компетентності лікаря та дотримання принципу інформованості пацієнта, наголошено на принципі конфіденційності й розкрито негативні наслідки його порушення.

Окремо було розглянуто психологічні особливості взаємодії з різними «складними» групами пацієнтів: вороже налаштованими, маніпулятивними та тривожними пацієнтами.

Також учасники тренінгу обговорили проблему надмірного лікарського навантаження і ризики емоційного/професійного вигорання та високий рівень особистісної й професійної відповідальності лікарів в світлі останніх подій, під час пандемії.

На завершення учасники зауважили, що цей професійно-орієнтований онлайн-тренінг став логічним завершенням навчального року й показав результати систематичної роботи проєкту «ТЕРИТОРІЯ ЗУСТРІЧІ» / «THE LOCATION» через наступні критерії: підвищення рівня толерантності до представників різних етнічних спільнот й інших людей, включаючи різні типи пацієнтів; краще розуміння значення психічних процесів у людей (особливо у осіб із соматичними захворюваннями/патологіями); сформовану здатність учасників приймати обґрунтовані рішення та працювати в команді; розвиток навичок міжособистісної взаємодії та вмінь діяти на основі етичних міркувань і принципів (мотивів), що є важливими елементами особистості майбутнього лікаря.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати