• Українська
  • English
Нас єднає мова
Нас єднає мова

Нас єднає мова

Щойно завершилася трансляція ХХІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Радіодиктант національної єдності – щорічна подія, яку ініціювало й проводить Українське радіо до Дня української писемності та мови. Дата ця невипадкова, адже саме 9 листопада церква вшановує пам’ять визначного діяча української духовності й літератури, одного із засновників національної писемної традиції преподобного Нестора-літописця.

Пряма трансляція спецпроєкту здійснювалася на платформах:

  • радіо – Українське радіо, Радіо Культура;
  • телебачення – UA: Перший, регіональні філії;
  • інтернет – ютюб-канал і фейсбук-сторінки Суспільного мовлення.

Популяризація української мови та грамотності у такому форматі стала наймасштабнішим регулярним флешмобом в Україні та далеко за її межами.

Приємно зазначити, що студентство БДМУ – постійні учасники заходу. Цьогоріч особливу активність виявили студенти-першокурсники фармацевтичного факультету (спеціальність «Фармація, промислова фармація») – модератори – доценти кафедри суспільних наук та українознавства А. В. Ткач., Г.В. Навчук, Л.Б. Шутак.

4 (2)
6 (1)
3 (4)
2 (5)
1 (5)

Написання радіодиктанту, переконані майбутні фармацевти, це не якась ознака часу, мода або тренд. Це можливість пересвідчитись у своїх знаннях, у своєму розумінні української мови і, безперечно, підтримати дух, настрій та загальнонаціональну традицію.

Автором і читцем був письменник, громадський діяч Юрій Андрухович.

Роботи будуть прийматися онлайн та офлайн упродовж доби. Паперового листа з диктантом потрібно надсилати за адресою: вул. Хрещатик, 26, м. Київ, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше 10 листопада 2021 року. Фото своєї роботи також можна надіслати на електронну адресу rd@ukr.radio. Результати оголосять упродовж 1 – 2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

Отож бажаємо успіхів усім учасникам такого національно-патріотичного заходу!

Як парость виноградної лози, ПЛЕКАЙМО МОВУ!

Бо МОВА – це унікальність (самобутність!), окремішність, сила і духовний скарб нації!

Матеріал підготувала Алла Ткач – доцент кафедри суспільних наук та українознавства.

День української писемності та мови

«Моя прекрасна українська мово,

Найкраща пісня в стоголоссі трав.

Кохане слово, наше рідне слово,

Яке колись Шевченко покохав»

9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, українці відзначають велике духовне свято — День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях розвою рідного слова і його безсмертних творців.

Свято було започатковано Указом президента України від 6 листопада 1997 року № 1241/97 для того, щоб привернути увагу до історії української мови і до сучасних її проблем.

Людина, яка забула свою рідну мову ‑ неповноцінна, вона другорядна в порівнянні з носієм цієї мови. В неї зовсім відмінніша рефлексія і користується вона, за визначенням І.Франка, “верхньою” свідомістю.

У День української писемності та мови, в Україні традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано в 2000 р. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

З нагоди Дня української писемності та мови кафедрою суспільних наук та українознавства разом зі студентами І та ІІ курсу коледжу БДМУ (спеціальність «Медсестринство» і «Фармація, промислова фармація») та іноземними студентами м.ф.№3 43 гр. ІІ к. (спеціальність  «Медицина» ) було проведено інформаційну годину на тему: «Мова – серце нації».

20211109_103351
20211109_103103

З вітальним словом до студентів звернулася проректор з науково-педагогічної роботи та виховання доцент Ніна Зорій.

У заході взяли участь завідувач кафедри проф. Антоній Мойсей, ст. викл. Лідія Потапова, викл. Валерія Андрієць, доц. Антоніна Аністратенко та доц. Тетяна Никифорук.

Також вже традиційно студенти разом з викладачами кафедри долучилися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності.

Співоча мова України

«Нації вмирають не від інфаркту – спочатку їм відбирає мову » (Ліна Костенко)

9 листопада відмічається День української писемності та мови. Це свято розвитку державної мови і є офіційним понад 20 років.

У цей день, 9 листопада, на кафедрі догляду за хворими та вищої медсестринської освіти доцентом Оксаною Юрків (доцентом кафедри догляду за хворими та ВМО) проведено інформаційний захід з 9 групою ІІ курсу, спеціальності «Медицина» на тему: «Співоча мова України». Студенти доповідали про історію писемності, історичного становлення та визнання української мови.

Рідна мова… Запашна, співуча, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна. Проголошення незалежності дало їй право зайняти в українській культурі належне місце. А основою, джерелом культури є материнська мова. І той, хто не знає, або цурається її, засуджує себе на злиденність.

Ця мова починається з маминої колискової та розумної виваженої батьківської поради, з любові, з пісні, з казки. Вона поєднує в собі весь світ, який переповнений чарівністю та дивом, вона об’єднує нас. І в кожного народу вона Своя, а в нас – Українська! Вона така неповторна і незламна, барвиста і квітуча, співуча і мелодійна. Це здобуток культури, духовної діяльності нашого народу впродовж віки, це дар, який нам залишили наші предки і про нього не забуваємо і ми. Девізом нашого Круглого стола стали слова В.Сосюри: «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи». Мова  – не просто засіб людського спілкування, це – духовний скарб нації, який має жити в наших серцях.

Тож бережімо свою рідну українську мову, дбаймо про її чистоту, розвиваймо її, намагаймося один одному говорити лише добрі, приємні слова, нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом та духовним джерелом життя!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати