• Українська
  • English
Небесній Сотні вдячні за свободу
Небесній Сотні вдячні за свободу

Небесній Сотні вдячні за свободу

День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Пам’ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 – лютий 2014 р.), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

 

 

Характери Гідності – цикл відео про Героїв Небесної Сотні

Ангели Майдану….

Небесна сотня білих журавлів,

Душа, яких летить під небесами,

Ніхто із Вас вмирати не хотів,

Хай вічна пам’ять лишиться за вами…

Богдан Пісний

До Дня Героїв Небесної Сотні співробітники бібліотеки Світлана Тулевська, Ірина Кухлій спільно зі студентами І курсу 1 гр. Медичного факультету № 4 спеціальності «Медична психологія» Буковинського державного медичного університету під керівництвом в.о. завідувача кафедри психології та філософії доцента Марини Тимофієвої провели годину пам’яті «Ангели Майдану»

Рушійною силою Революції сміливо можна назвати українських студентів. Саме українське студентство виступило не лише організаційною силою та учасниками революційних подій, а змусило змінюватися усе суспільство.

Під час трагічних подій 18-20 лютого 2014 р. у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення 48 осіб. Серед загиблих були і зовсім молоді юнаки, майже ровесники присутніх, яких назвали небесними ангелами. Перегляд відеосюжету  «Небесна Сотня. Юні ангели», мультимедійна презентація документальних подій на Майдані викликали переживання та емоції серед присутніх.

11
9
8
4
3
2

Студенти Юлія Малакугаєвська, Катерина Ющук,  Валерія Павловська проникливо декламували поезію Майдану.

Чобан Владислав підготував презентацію, під час якої розкрив причини і наслідки Євромайдану та розповів про увіковічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

 

 

Небесна Сотня – в пам’яті назавжди

16 лютого співробітники бібліотеки спільно зі студентами ІІ курсу 15, 16 гр. Медичного факультету № 2 під керівництвом кураторів груп: доцента кафедри гістології, цитології та ембріології Пантелейчук Н.П. та асистента кафедри Андрущак Л.А. провели годину пам’яті «Небесна Сотня – в пам’яті назавжди» онлайн.

Присутнім розповіли про передумови Революції Гідності та ознайомили з фінальним та найбільш трагічним етапом Революції, подіями, що розвивалися в Києві 18-20 лютого, коли тодішня влада замість мирного врегулювання ситуації віддала злочинний наказ застосувати зброю і зробити «зачистку» Майдану.

5 (4)
1 (8)
2 (6)
3 (6)
6 (2)

Тисячі поранених і майже сто людей було вбито спецпризначенцями. Серед них люди різних віросповідань та професій. Кожен із них мав свою сім’ю, друзів, захоплення і уподобання. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Кожен з них був справжнім патріотом своєї Батьківщини, вболівав за її долю, прагнув добра та кращого майбутнього. За волю своїх дітей та волю мільйонів чужих українських синів прийняли смерть герої Небесної Сотні. Серед загиблих є і наші земляки, це Олександр Щербанюк та Василь Аксенін, яким посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Студенти: Вікторія Царюк, Христина Маковей, Олена Денежко, Ліана Мойсей  підготували та натхненно декламували поезію Майдану.

Захід підготували та провели – Тулевська С.О., Кухлій І.В.

 

 

Небесна Сотня – герої України

Революція Гідності стала переломним моментом у новітній історії нашої держави. Її події змінили всіх нас. Уже минуло декілька років, а спогади настільки яскраві, наче це було вчора. У День Героїв Небесної Сотні ми маємо віддати шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього.

З метою вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні у Буковинському державному медичному університеті відбулася виховна година на тему «Небесна Сотня – герої України».

Патріотичний захід для студентів 1 курсу, 81 групи медичного факультету університету провела асистент кафедри акушерства та гінекології, к.мед. н. Цисар Юлія Василівна.

Головною метою виховної години було познайомити студентів з історичним і суспільним значенням Революції Гідності, розкрити суть подвигу Небесної Сотні, ушанувати героїзм українських захисників. Подвиг героїв Небесної Сотні має визначне значення для нашої Батьківщини. Перш за все, вони віддали своє життя за те, щоб кожен наш новий день був сповнений свободи, надії та світла. Держава визнала цих людей героями. Усім загиблим під час Євромайдану посмертно присуджено звання Героя України.

 

 

Герої не вмирають!

19 лютого до Дня Героїв Небесної Сотні студенти 26 групи ІІ курсу медичного факультету №2 разом із куратором доцентом кафедри фармакології Інною Кишкан провели патріотичний онлайн захід, під час якого вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні й пригадали трагічні події 18-20 лютого 2014 року. Саме ці дні 7 років тому були найкривавішими в історії Революції Гідності, в Києві на Майдані загинуло близько 100 учасників акцій протесту, яких назвали «Небесною Сотнею».

Серед Героїв Небесної Сотні є наші земляки – Щербанюк Олександр Миколайович і Аксенин Василь Степанович. Студенти Поточняк В., Потравна Л. та Черенько А. зібрали й розповіли інформацію про їх біографію. Також згадали випускника медичного факультету №2 Буковинського державного медичного університету, військового лікаря-хірурга, Героя України – Владислава Трепка, який загинув у зоні АТО на Сході країни надаючи медичну допомогу бійцю.

Переглянули відеосюжет «Хроніка подій, 20 лютого 2014 року», підготовлені студентами мультимедійні презентації про Небесних Ангелів з Буковини та фотографії про вшанування пам’яті Героїв на Центральній Алеї міського кладовища м. Чернівці студентами й куратором попередніми роками (2017-2020 років).

Роздуми студентів Мельничука М. та Кавуна Н. про героїзм Небесних Ангелів, серед яких багато молодих юнаків, майже ровесників студентів, викликали щирі переживання у всіх присутніх.

Пам’ять Героїв Небесної Сотні вшанували хвилиною мовчання.

 

Година пам’яті Героїв Небесної Сотні

 «У їхніх серцях жила Україна»

      Напередодні пам’ятного дня 18 лютого 2021 року вшанувуючи подвиг загиблих учасників Революції гідності, студенти медичного факультету №4 БДМУ 1 групи 1 курсу спеціальності «Технологігії медичної діагностики та лікування» разом з куратором Ганною Кшановською кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти провели  годину пам’яті «У їхніх серцях жила Україна», під час якої переглянули відеохроніку Майдану, презентацію «Небесна Сотня – символ незалежності» та прослухали тематичну поезію, яку проникливо декламували студенти Мазманян Марина, Атимошоає Валентина, Білик Віталіна, Зяблова Ірина.

Герої Небесної Сотні стали для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, але і джерелом натхнення для наших героїчних воїнів, які гідно продовжують справу учасників Революції гідності, захищають наше з вами право на вільне життя на своїй, Богом даній землі.

Під звуки гімну Майдану «Пливе кача», що стала реквіємом майданівцям  хвилиною мовчання студенти вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Пам’ять про Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО, усіх, хто поклав своє життя за нашу незалежність – житиме вічно у наших серцях. А з нею будуть жити наші Герої. Бо Герої – не вмирають!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати