• Українська
  • English
Співробітники кафедри хірургії №1 впроваджують у центрі малоінвазивної хірургії новітні технології

Співробітники кафедри хірургії №1 впроваджують у центрі малоінвазивної хірургії новітні технології

Досягти максимального ефекту лікування з мінімальною травмою для пацієнта – основна філософія сучасної хірургії. Епоха, коли заради видалення чи дренування різних порожнистих утворень у черевній чи грудній порожнині виконувались широкі лапаротомні, чи торакотомні доступи, при яких розсікались, а після операції зшивались тканини на значному протязі з єдиною метою – знайти, розкрити та забезпечити відтік назовні вмісту порожнистого утворення, що розміщене в заплутаних лабіринтах структур черевної порожнини, відходить у минуле. Навіть після ліквідації порожнистого утворення (кісти чи абсцесу) пацієнт змушений був тривало лікуватись стаціонарно, допоки операційна рана, яка в десятки разів перевищувала розміри порожнистого утворення, не зажила. Основною проблемою у тривалому післяопераційному лікуванні таких пацієнтів було  запобігання ускладнення з боку операційної рани, а не з боку утворення, з приводу якого проводилось оперативне втручання.

Революційний технологічний прогрес в інструментальному забезпеченні  діагностичного і лікувального процесу відкрив нові можливості виявлення цих порожнистих утворень у будь-якій ділянці тіла та склав підґрунтя для розробки та впровадження нових технологій лікування.

Ультразвукова діагностика – неінвазійний і не шкідливий для пацієнта метод дослідження, який заполонив всі лікувальні заклади, поступово дав можливість поєднати не тільки діагностичні, а й лікувальні маніпуляції. Чітка візуалізація порожнистого утворення, його топографії, співвідношення із прилеглими структурами, у першу чергу, кровоносними, визначення положення, при якому порожнистий утвір найближче розміщується до поверхні тіла, де відсутні структури, пошкодження яких небезпечно для пацієнтів, створює умови для виконання пункції та зовнішнього дренування цього утворення.

Положення  ультразвукового датчика показує напрямок проведення голки для пункції, а спеціальний пристрій на датчику оптимізує маршрут проходження голки, знижує небезпеку небажаних пошкоджень прилеглих структур. Зрозуміло, що таке сучасне оснащення коштовне, є далеко не у кожному лікувальному закладі, однак воно дозволяє значно зменшити затрати на лікування таких пацієнтів, що, у підсумку, є рентабельним для лікувального закладу.

У Центрі малоінвазивної хірургії, що розміщений на клінічній базі кафедри хірургії №1 – у хірургічному підрозділі ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» за сприяння адміністрації закладу та області, наявне таке обладнання – сучасні ультразвукові апарати, які дають змогу виконувати ці маніпуляції.

Співробітники кафедри, маючи багатий клінічний досвід лікування таких порожнистих утворень класичним методом, впровадили технології їх пункцій і дренування під контролем УЗД.

Започаткував цей напрямок завідувач кафедри, проф. І.Ю. Полянський, який у 2011 році вперше виконав таку УЗД-контрольовану пункцію та  дренування кісти підшлункової залози. Надалі, ряд співробітників кафедри пройшли відповідну спеціалізацію та стажування, почали широко впроваджувати цю ефективну технологію. Мультидисциплінарна команда із залученням лікарів різних спеціальностей (хірург, анестезіолог, спеціаліст з УЗД) після попереднього ретельного обговорення конкретної ситуації та розробки лікувальної тактики виконують УЗД контрольовані пункції та дренування порожнистих утворень в черевній та грудній порожнинах, забезпечуючи максимальний ефект при мінімальному пошкодженню тканин. Окрім технології проведення пункції та дренажу, велика увага приділяється вибору дренажу, який дозволив би  не тільки евакуювати вміст порожнистого утворення, а й створити можливість тривало промивати порожнину, стимулювати її заживлення. Широко використовуються при цьому  не тільки  відомі дренажі, бренди світових виробників, що коштують недешево, а й   авторські,  на які отримано патенти.

Тільки за останні 3 роки  виконано понад 30 таких оперативних втручань, що дало можливість значно скоротити терміни стаціонарного лікування, здешевити затрати на післяопераційне лікування, уникнути різних післяопераційних ускладнень.

У перспективі – впровадження пункцій та дренувань порожнин під контролем компʼютерної томографії.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати