• Українська
  • English
В БДМУ відзначили День вишиванки

В БДМУ відзначили День вишиванки

Цьогоріч Всесвітній день вишиванки святкує маленький ювілей – 15 років із Дня заснування.

З нагоди цього свята в Чернівцях відбулося багато заходів.
Студенти та викладачі також відзначили День вишиванки.

 

Свято вишиванки на стоматологічному факультеті БДМУ

Студенти-стоматологи разом із викладачами факультету з нагоди Дня вишиванки провели флешмоб на Театральній площі.

 

Фармацевтичний факультет БДМУ відзначив день вишиванки

День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння вишитого одягу, а також згуртувати українців.

Цей день завжди був яскравим, життєдайним та улюбленим святом викладачів та студентів БДМУ. Пандемія коронавірусу внесла свої корективи, але не завадила спільноті фармацевтичного факультету відсвяткувати 15-ту річницю Всесвітнього Дня Вишиванки.

Студенти та викладачі долучилися до флешмобу «Вишиванка як духовна спадщина».

 

«До лиця вишиванка, тобі до лиця!»

Уже 15 років поспіль у третій четвер травня в Чернівцях відзначають Всесвітній день вишиванки. Традиційно у святкуванні беруть участь співробітники та студенти Буковинського державного медичного університету. До цього дійства долучаються і студенти-іноземці.

Цього дня на кафедрі суспільних наук та українознавства для студентів 98 групи І курсу медичного факультету № 4 викладач дисципліни «Українська мова як іноземна» Марина Купчанко організувала мінізахід «До лиця вишиванка, тобі до лиця!». Куратор зазначеної групи розповіла студентам про історію свята, зауваживши, що за 15 років ця подія стала популярною не лише в Україні, а й за кордоном. Викладач підкреслила, що в культури кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – унікальний генетичний код із зашифрованими оберегами та знаками.

Під час заходу Марина Купчанко продемонструвала іноземним студентам домашню колекцію старовинних і сучасних вишитих речей: сорочки, подушки, серветки, рушники, простирадла. На виставці були представлені буковинські вироби з різноманітними техніками та матеріалами вишивання.

Резюмувавши свято, викладач і студенти відзначили, що українська  барвиста вишиванка личить не лише українцям, а й іноземцям.

 

«Вишиване свято» на кафедрі суспільних наук та українознавства

Також до свята долучилися студенти-першокурсники 72 групи медичного факультету №3 разом із куратором Никифорук Тетяною.

Співробітники кафедри взяли участь у заходах з нагоди свята.

 

Студенти-іноземці БДМУ відзначили День вишиванки
Цього року День вишиванки відзначали я у форматі Дня вуличної етномузики. Студенти 75 групи ІІ курсу медичного факультету №4 (спеціальності «Медицина») разом з куратором, старшим викладачем кафедри іноземних мов, к.пед.н., Квітославою Матійчук приєдналися до святкування 15-ліття Всесвітнього дня вишиванки.
Святковий день закінчили переглядом музичної комедії Г. Квітки-Основьяненко «Сватання на Гончарівці» в Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської.
Також до свята долучилися студенти-першокурсники 72 групи медичного факультету №3 разом із куратором Никифорук Тетяною, які у цей день одягнули вишиванки й після пар долучилися до свята – відвідали різні локації, де проходили музичні перфоменси.
 
День вишиванки на кафедрі пропедевтики внутрішніх хвороб

Цього року третій четвер травня –  особливий, адже ми відмічаємо 15-річчя дня Вишиванки. У такий спосіб студенти ЧНУ спробували об’єднати людей з українським корінням – різного віку, соціального стану і громадянства – своєрідним “маркером”, більш-менш доступною складовою національного костюма – вишитою сорочкою.

Вже майже десятиліття цей день відзначає і вшановує колектив кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб, разом з працівниками клінічної бази – КНП «Міська клінічна лікарня №3». Не став винятком і 2021 рік.

Етнографи стверджують, що найяскравіші барви вишиванок притаманні гірським регіонам, у яких пізно наступає весна і швидко минає літо. Саме таким – яскравим і барвистим, традиційно-сучасним – запам’ятається цей день. Попри пандемію коронавірусної хвороби, виклики та складнощі сьогодення, – життя триває, а люди прагнуть  світла. І допоки у серцях є місце для вшанування традицій і естетики – ми сильні, ми здатні здолати все.

 

Українська вишиванка – генетичний код нації

Українська вишиванка є однією із яскравих символів української культури. Люди, які одягають вишиту сорочку, демонструють не тільки її красу й унікальність, але й засвідчують свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

З нагоди свята, куратором 1 курсу, 2 групи, спеціальність «Медична психологія», доцентом кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Віктором Гордієнком була проведена інформаційна година: «Українська вишиванка – генетичний код нації». На заході була присутня головний куратор медичного факультету №4, доцент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Світлана Семененко.

Віктор Веніамінович привітав присутніх з Днем вишиванки, розповів про історію заснування свята та його значення для українців. Наголосив на тому, що вишиванка – це органічна складова життя та культури українців. Студент 1 курсу, 2 групи, спеціальність «Медична психологія» Олександр Терехов представив презентацію про види вишиванок в різних регіонах України, значення орнаментів та їх етнічний і сучасний дизайн. Світлана Семененко приєдналася до привітань та розповіла про те, що  український традиційний одяг популярний у всьому світі і його люблять одягати не тільки українці, але й люди з інших країн.

Захід пройшов у теплій, дружній обстановці.

 

 

День вишиванки в Науковій бібліотеці БДМУ

Співробітники наукової бібліотеки нашого закладу освіти також відзначили свято, одягнувши у цей день улюблені вишиванки. А також зорганізували мінівиставку “Вишиванка – душа українського народу” для відвідувачів читального залу.

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати