• Українська
  • English
Вільні творять майбутнє

Вільні творять майбутнє

Щорічно 21 листопада українці відзначають важливе національне свято – День Гідності і Свободи в Україні.

Свято встановлене згідно з Указом Президента України від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цими подіями українці довели, що Україна – територія гідності і свободи.

Помаранчева революція та Революція Гідності – важливі етапи національної визвольної боротьби, яка бере початок від часів Української революції та триває досі як загарбницька війна росії проти територіальної цілісності та незалежності України.

З метою поглиблення знань студентів про зазначене вище свято та про важливі події життя нашої країни викладачем Никіфорчук Ж.В. було проведено онлайн-зустріч «Вільні творять майбутнє» зі студентами 24 групи 1-го курсу (спеціальність «Медицина»).

Студенти мали змогу дізнатися вагомі факти про події, котрі відбувалися під час Помаранчевої революції, Податкового майдану, Євромайдану та Революції гідності.

Після закінчення презентації студенти жваво обговорювали, що для них означають слова «гідність» та «свобода».

Студенти також не оминули увагою героїв Небесної Сотні, великого братства безстрашних українців, яке у 2014 році заплатило найвищу ціну за свободу нашої держави, змінило хід її історії.

Також вони зазначили, що необхідно віддавати шану всім українським воїнам, які зараз беруть участь у війні проти держави-терориста; усім тим, хто власним життям, своєю жертовністю демонструє щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі, адже усі вони залишаться в пам’яті народу назавжди, стають гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.

«Вистояли на Майдані – переможемо у війні!»

під таким гаслом 21 листопада проведено патріотичний захід до Дня Гідності та Свободи зі студентами 7 групи 2 курсу медичного факультету № 2, організований куратором – доцентом кафедри фармакології Інною Кишкан. Із метою вшанування мужності і патріотизму борців за незалежність України куратор у вигляді презентації продемонструвала студентам доленосні події Помаранчевої революції (листопад 2004 року), Студентського Майдану та Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року).

У боротьбі за демократичні цінності, за національну Гідність і Свободу України, за краще майбутнє нашої нації віддали своє життя Герої Майдану, Герої Небесної Сотні, Герої, хто загинув у зоні АТО на Сході України та Герої війни, розпочатої 24 лютого 2022 року росією проти українського народу.

Хвилиною мовчання вшановувати пам’ять усіх Героїв, полеглих за ідеали свободи та демократії України.

 

 

День гідності і свободи. Небесна сотня. Памятаємо…

У 2013-2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і в першу чергу змін у свідомості українців.

21 листопада 2022 року доценткою кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Оксаною ЮРКІВ проведена виховна година зі студентами 13 групи 2 курсу (МФ№2, спеціальність – Медицина).

Все почалося 21 листопада 2013 року, коли уряд України вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС (підписання мало відбутися 28-29  листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі). Пізно ввечері на знак протесту проти такого рішення уряду на майдані Незалежності в Києві почали збиратися люди..

Народний  протест розвинувся в національну революцію, яку було названо Євромайданом, але цей термін передавав її суть тільки до ночі з 30 листопада на 1 грудня, коли за наказом українського режиму протестувальників розганяв спеціальний  підрозділ «Беркут».

З цієї ночі Майдан  перетворився на Єврореволюцію — боротьбу за людську та національну гідність громадян України, право на життя в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина, де немає насильства, де кожна людина має захищені права.

Дуже вдало сказано, що, шукаючи Європу, ми знайшли Україну. Єдиний символ Революції гідності – прапор України. Єдиний духовний помічник – національний гімн. Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулася в нас самих, у нашій свідомості.  «Україна – це територія гідності і свободи», – так зазначено в Указі Президента України №872/2014 «Про День Гідності та Свободи»

Тільки той, хто має гідність, може знайти в собі сили робити те, що вважає за потрібне, незважаючи на страх… Ми бачили гідність у волонтерах-медиках, що виносили поранених під кулями.  Ми бачили гідність в очах хлопців, що без бронежилетів, у пластикових касках, прикриті самими тільки дерев’яними щитами, захищали барикади на Інститутській, Європейській, Прорізній. Ми бачили гідність у людях, котрі, попри мороз і блоковане метро, несли їжу й медикаменти на Майдан і в шпиталі. Ми бачили гідність українського офіцера, котрий беззбройний ішов на озброєних окупантів. Ми бачили гідність журналістів й операторів на Майдані. Ми бачили гідність кримських мусульман, котрі запропонували православним українського патріархату правити служби у своїх мечетях.

А що є негідно? …роздягати людину на морозі, викрадати людей із лікарень, вивозити в ліс і катувати, убивати людей тільки тому, що вони спілкуються державною мовою й носять на собі символіку країни, у якій проживають...

Україна заплатила й продовжує платити  надзвичайно високу ціну за те, щоб Гідність була першою із чеснот українців, нашої політичної еліти.

Ця війна досі продовжується…, але ми обовязково переможемо!

00 (1)
00 (2)
00 (3)
00 (4)
00 (5)

 

Пролунало в країні мовчання.

Навіть вітер затих на хвилину:

Відбувалось останнє прощання,

Зі словами ” Герої не гинуть”.

 

Засвітили свічки в кожнім домі,

І дивилися тихо на небо –

Так летіли у даль невідому

Всі герої, що вмерли за тебе.

 

Я почула, як плаче держава,

Що синів її в землю ховають.

Ви не вмерли! В Вас вічність і слава,

Бо Герої, як ви, не вмирають!

Слава Україні! Вічна пам’ять Героям!

Все буде УКРАЇНА!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати