• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з діабетом

Всесвітній день боротьби з діабетом

Цукровий діабет (ЦД) набув масштабів глобальної епідемії, поширеність ЦД серед людей віком 20-79 років у 2021 році становила 10,5% (536 млн людей). Прогнозується подальший ріст числа людей з ЦД до 12,2% (783 млн) у 2045 році.

В Україні нараховується понад 1,3 млн хворих, однак реальна цифра втричі вища. В Чернівецькій області під спостереженням лікарів перебуває близько 40 тис. хворих.

Гостроту проблеми визначає не тільки значне поширення захворювання, але й швидкий розвиток ускладнень, що призводять до інвалідності й смерті пацієнтів. Частота інфаркту міокарда за наявності ЦД серед різних категорій населення зростає у 2-5 разів, інсульту – у 2-6 разів, а близько половини усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на пацієнтів з цим захворюванням.

Зважаючи на актуальність проблеми, Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародна діабетична федерація офіційно проголосили 14 листопада Всесвітнім днем діабету.

Основною метою започаткування цих днів є підвищення обізнаності населення про це захворювання, що обумовить раннє виявлення цукрового діабету та його ускладнень, зниження фінансових витрат, а також об’єднання зусиль оточуючих для підтримки пацієнтів у реалізації себе в суспільстві, як повноправних громадян.

У звичайних умовах лікування ЦД є складним завданням і потребує наявності цукрознижувальних засобів, засобів моніторингу глюкози і витратних матеріалів до них, дотримання дієтичних рекомендацій, навчання принципам самоконтролю та регулярних візитів до лікаря. Продовольча безпека, обмежений доступ до медичних установ та ліків, а також економічні труднощі – це лише деякі з багатьох труднощів, з якими стикаються хворі на ЦД за умов війни. Війна в Україні вимусила мільйони українців шукати тимчасовий захист за кордоном, ще близько 10 млн. отримали статус внутрішньо переміщених осіб. Найбільшим бар’єром, з яким стикаються люди в умовах воєнного стану, є психосоціальна травма. У звичайних ситуаціях пацієнти з ЦД мають значно більшу поширеність депресії і тривоги в порівнянні з людьми без ЦД. Найефективніша боротьба зі стресом – це фізичні навантаження та контроль свого психоемоційного стану.

Напередодні до Всесвітнього дня боротьби з діабетом в Центральному парку культури і відпочинку імені Т.Г. Шевченка студентами 10 групи 4 курсу БДМУ під керівництвом викладачів кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології було організовано профілактичнопросвітницьку акцію. З метою раннього виявлення цукрового діабету було проведене анкетування перехожих. При цьому людям надавали інформацію про фактори ризику розвитку, профілактику та основні клінічні прояви цукрового діабету. Також роздавали інформаційні листівки та тематичну літературу про цукровий діабет, фактори ризику розвитку та профілактику цієї недуги.

На базі стаціонарного відділення Чернівецького обласного ендокринологічного центру в рамках цієї акції проведена бесіда з пацієнтами стосовно питань самоконтролю цукрового діабету та запобігання виникнення серцевосудинних ускладнень.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати