• Українська
  • English
І знову про вітаміни під час вагітності…
І знову про вітаміни під час вагітності...

І знову про вітаміни під час вагітності…

Чи кожна жінка хоче народити здорову дитину?

Відповідь не викликає сумнівів. Але чи одинакові шанси у різних жінок? І знову відповідь лежить на поверхні.

Здоров’я молодої жінки є запорукою здоров’я майбутньої мами та дитини. Про це всі ніби знають, але …палити менше не стали, проблемою є ранній початок статевого життя, інфекції чатують десь близько та й з останніми економічними подіями забезпечити якісне та різноманітне харчування стає все складніше. Аналізуючи такий стан стає зрозумілим, що шанси народити здорове дитя багато в чому залежать від батьків. Є ще одна річ, яку всі ніби теж знають, що запорукою народження здорової дитини є здоровий ембріон. Але не всім відомо, що здоровий ембріон є ще й запорукою здоров’я нащадків, адже репродуктивні клітини формуються ще в утробі матері. Таким чином, батькам слід думати не тільки про здоров’я дітей, але й про внуків.

Чим більше факторів впливає на організм матері (паління, стреси, недостатнє харчування, нестача вітамініа та мікроелементів), тим вище ризик різних аномалій в двох наступних поколіннях.

Вітаміни є необхідними поживними речовинами для багатьох функцій організму і особливо важливо під час росту організму. Прикладом вітамінної недостатності  під час вагітності є фолієва кислота через її роль у розвитку системи мозку і нервової системи і профілактики внутрішньоутробних дефектів нервової трубки (ДНТ). Відомо, що ДНТ частіше виникає у дітей із сімей із низьким соціально-економічним статусом. Більшість країн світу має державні програми, спрямовані на корекцію фолатної недостатності у вагітних. Обов’язкове збагачення борошна і деяких інших зернових продуктів у багатьох країнах було пов’язано зі зниженням захворюваності ДНТ. За відсутності державної програми з фортифікації продуктів харчування, єдиним способом уникнути проблем є прийом полівітамінів з фолієвою кислотою. Важливу роль у метаболічних процесах відіграють і інші вітаміни, зокрема особливу увагу науковців прикуто до вітамінів Д, С, Е та вітамінів групи В. Слід зазначити, що існують різні погляди на доцільність прийому полівітамінних препаратів, але жоден науковець не буде заперечувати, що вітаміни потрібні для функціонування клітин матері та плода, а у разі вітамінного дефіциту наслідки можуть бути, як короткострокові, так і довгострокові.

Дослідження європейських вчених свідчать, що для прийому полівітамінів достатньо одного аргументу – зниження частоти вад розвитку плода. І не тільки дефектів нервової трубки.

Саме тому, що матері не може бути забезпечено різноманітний раціон харчування, важливо вчасно розпочати прийом полівітамінних комплексів з вмістом фолієвої кислоти ще з прегравідарного періоду та продовжувати приймати мінімум до 14 тиж. вагітності, а в ідеалі – і в подальшому. Використання такого заходу дозволить ще й профілактувати аномалії серцево-судинної та сечовивідної систем, дефектів кінцівок та пілоростенозу. А ще дозволить закласти базу для здоров’я двох поколінь.

Будьте здорові!

Матеріал підготувала: к.мед.н., асистент кафедри акушерства та гінекології Булик Т.С.

Корисно знати