• Українська
  • English
29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Всесвітній день боротьби з інсультом — це щорічний захід, що відзначається 29 жовтня. Його було засновано в 2006 році Всесвітньою організацією інсульту.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками цереброваскулярної захворюваності та смертності від інсульту, що створює велике навантаження на систему охорони здоров’я, соціального забезпечення, економіку та все суспільство. В Україні, згідно з офіційною статистикою, цереброваскулярні захворювання є другою за поширеністю причиною смертності (100–110 тис. смертей, близько 14% від всіх померлих), щороку стається 120–130 тис. інсультів (понад третина з них — у людей працездатного віку), 30-40 % хворих на інсульт помирають впродовж перших 30 днів і до 50 % — впродовж 1 року від початку захворювання, 20-40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності), і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

Як запідозрити інсульт?

Основні симптоми інсульту можна запам’ятати і перевірити словом FAST (з англ. – швидко).

Обличчя (Face) – обличчя, що опускається або сповзає на один бік (чи оніміння). Людина не може посміхнутися.

Руки (Arms) – чи є слабкість в одній руці (поява м’язової слабкості). Рука падає як пліть.

Мовлення (Speach) – порушення мовлення, зміна тембру голосу. Людина не може чітко промовити фразу.

Час (Time) – якщо ці симптоми є, пора терміново викликати швидку допомогу.

Також зверніть увагу на інші можливі прояви:

  • раптове порушення зору;
  • раптова втрата рівноваги та порушення координації тіла (може бути в поєднанні з нудотою та блюванням яке не приносить полегшення);
  • раптовий сильний головний біль.

Основними причинами інсульту є стрес, паління, надмірне вживання алкоголю, куріння, ожиріння, гіподинамія, гіперхолестеринемія, захворювання на цукровий діабет.

Як запобігти інсульту? Щонайменше необхідно контролювати рівень артеріального тиску (для людей після 40 років цей ритуал повинен стати щоденним), рівні цукру і холестерину в крові. Приймати антиагреганти – ліки, які розріджують кров (якщо їх прописав лікар). Регулярно займатися фізкультурою або хоча б ходити якомога більше пішки (3000 кроків в день – достатня профілактика гіподинамії). Вживати достатню кількість рідини (пити потрібно чисту воду або несолодкий компот). Мінеральна вода затримує в організмі рідину і стимулює підвищення тиску. Припинити куріння і надмірне вживання алкоголю.

При підозрі на інсульт необхідно негайно звернутись за екстреною медичною допомогою. Адже вчасна допомога — основний шанс врятувати життя і здоров’я. Пацієнти з симптомами інсульту повинні бути без зволікання доставлені в найближчий заклад охорони здоров’я з інсультним відділенням, в якому виконується невідкладне спеціалізоване лікування. Пацієнти з давністю симптомів інсульту в межах 24 годин повинні бути оглянуті і транспортовані в першу чергу.

Перше, що треба зробити – зателефонувати 103 і викликати швидку медичну допомогу. Необхідно забезпечити людині приплив свіжого повітря Не треба переміщати людину в якої стався інсульт: необхідно залишити там, де стався напад. Видалити зайвих людей з кімнати, якщо справа відбувається в приміщення. Якщо на вулиці – попросити всіх розступитися і не заважати притоку свіжого повітря. Поруч повинні залишитися тільки ті, хто може допомогти. Верхню частину тіла і голову хворого треба підвести (приблизно на 30 градусів). Найкраще підкласти кілька подушок. Розстебнути чи зняти весь одяг, що стискає,  що заважає диханню (пояс, комірець, ремінь тощо). Дочекатися приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Кафедрою нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Буковинського державного медичного університету у жовтні 2022 року проведено ряд заходів, направлених на покращення надання допомоги пацієнтам з інсультом.

На потребу практичної охорони здоров’я професором Пашковським В.М. проведено цикл тематичного удосконалення для лікарів-неврологів області «Системний тромболізис при ішемічному інсульті».

Професор кафедри Кричун І.І. провів майстер-клас з лікарями інтернами другого року навчання БДМУ по діагностиці та алгоритму дій при гострих порушеннях мозкового кровообігу. Надана в процесі майстер-класу інформація була корисною інтернам всіх спеціальностей як для успішного складання Кроку-3, так і для їхньої професійної діяльності, оскільки лікар будь-якої спеціальності може зіткнутися з інсультом як в професійній діяльності, так і в повсякденному житті.

Підготувала доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Яремчук О.Б.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати