• Українська
  • English
На кафедрі соціальної медицини провели круглий стіл «Звинувачення ожирінню»
На кафедрі соціальної медицини провели круглий стіл «Звинувачення ожирінню»

На кафедрі соціальної медицини провели круглий стіл «Звинувачення ожирінню»

25 листопада на кафедрі соціальної медицини та організації охорони здоров’я

відбувся круглий стіл на тему: «Звинувачення ожирінню» за ініціативи професора Таралло Володимира Леонідовича.


Ожиріння (adipositas; син. Аліментарне ожиріння) – відкладення жиру в організмі у кількості, яке перевищує його відкладення у здорових осіб. До ожиріння як окремої нозологічної одиниці відносять всі випадки, при яких надлишкове відкладення жиру є не наслідком якогось іншого захворювання (наприклад, синдром Іценко-Кушинга, гіпотиреоз та ін.), а є основним патологічним порушенням з невстановленим первинним ураженням будь-якого органа або підсистеми організму.

У осіб молодого віку ожиріння зустрічається тепер значно частіше, ніж у минулому. Але найчастіше ожиріння зустрічається у віці 50 – 59 років. У більш старших вікових групах частота його знижується. Велике поширення ожиріння і зниження середньої тривалості життя у людей з надмірною вагою в порівнянні з людьми нормального ваги робить проблему ожиріння однією з найважливіших в охороні здоров’я. До того на тлі вже існуючого ожиріння в підшкірній жировій клітковині часто розвиваються хворобливі дифузні або вузлуваті пухлини (ліпоми), так звана хвороба Деркума, етіологія якої досі невстановлена.

Одним з обов’язкових компонентів в розвитку ожиріння є переїдання. Етіологічними факторами, що призводять до переїдання, можуть бути шкідливі сімейні звички (звичка з дитинства споживати надмірно багато їжі). Ожиріння нерідко спостерігається у людей, у яких змінився характер роботи (наприклад, при переході з фізичної роботи на адміністративну), внаслідок чого знизилася витрата енергії, але споживання їжі, що відповідало умовам колишньої роботи, міцно ввійшло в стереотип і збереглося, незважаючи на зменшену потребу в ній. Підвищене споживання їжі як один з етіологічних факторів спостерігається і у працівників харчових блоків (кухарі тощо), які стикаються з необхідністю частих проб їжі. Підвищення споживання їжі може виникати також після психічних травм, після тривалого голодування. Однак, відводячи цим етіологічним факторам у частини людей безсумнівне значення в розвитку ожиріння, можна припускати, що поряд з цим у них існувало також порушення нейрогормональних механізмів, що забезпечують у здорової людини відповідність між витратою і споживанням калорій з утриманням жирових відкладень і ваги тіла в фізіологічних межах.

Експериментальні дані дають підставу відвести істотне значення в патогенезі ожиріння також певним центрам гіпоталамуса.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати