На кафедрі гігієни та екології 27.10.2025 було проведено пізнавальний захід на тему: «Харчування населення як фактор оздоровлення та профілактики метаболічних порушень. Актуальні питання якості та безпеки харчових продуктів» для студентів 3 курсу медичного факультету спеціальності “Медицина” під час засідання студентського наукового гуртка кафедри “Профілактична медицина”.
Керівник студентського наукового гуртка, доцент кафедри Оксана Кушнір нагадала присутнім основні принципи «Тарілки здорового харчування», обговорила з студентами окремі аспекти метаболічного здоров’я та профілактики аліментарного ожиріння, атеросклерозу, артеріальної гіпертензії, цукрового діабету 2 типу. Вона також провела зі студентами майстер-клас із визначення показників складу тіла методом біоімпедансометрії за допомогою ваги TANITA (Body Composition Monitor, Model BC-730) та вимірювання зросту ростоміром підлоговим (ДСТУ 16371:2016). Під контролем викладачів усі охочі мали змогу власноруч попрацювати з приладами та дати гігієнічну оцінку отриманим показникам.
Доцент кафедри Тамара Грачова ознайомила присутніх із сучасними нормативними документами у сфері гігієни харчування та розповіла про стандарти безпеки харчових продуктів, такі як HACCP та ISO 22000, які забезпечують контроль за безпекою продукції на всіх етапах її виробництва й спрямовані на запобігання потенційним харчовим ризикам, що можуть негативно вплинути на здоров’я споживачів. Вона розповіла також про відмінності нормативних документів ДСТУ та ТУ, особливості використання європейської шкали Nutri-Score (ABCDE) для маркування продуктів. Під контролем викладачів студенти мали можливість проаналізувати етикетки та оцінити харчову та біологічну цінність продуктів харчування.
Після практикуму викладачі провели пізнавальну вікторину для кращого засвоєння студентами симптомів окремих нутритивних дефіцитів та методів їх діагностики.
В заключній частині пізнавального заходу студенти мали можливість прослухати окремі доповіді відомих українських дієтологів, представлені на науковій конференції «Дні нутриціології та дієтології у Львові. Харчування і дієта: від традицій до профілактики і лікування». Присутнім цікаво було обговорити сучасні підходи до індивідуального харчування та роль аліментарних чинників ризику у виникненні метаболічних порушень.
Студенти оцінили пізнавальний захід як «чудове поєднання наукового, практичного і креативного».
Дякуємо керівництву БДМУ за належне технічне оснащення навчального процесу!
Дякуємо ЗСУ за можливість провести захід!




Інформацію підготувала доцент кафедри гігієни та екології Оксана Кушнір















