• Українська
  • English
Переваги грудного вигодовування
Переваги грудного вигодовування

Переваги грудного вигодовування

ОХОРОНА МАТЕРИНСТВА ТА ДИТИНСТВА. Згідно із Глобальною стратегією охорони здоров’я жінки та дитини ВООЗ, яка була прийнята у 2010 році, у якій зазначається, що сьогодення, відкриття у галузі науки і медицини, дають нам можливість домогтися реального і стійкого позитивного результату, оскільки лідери всього світу визнають, що здоров’я жінок та дітей є основним фактором досягнення прогресу у відношенні до всіх цілей в області розвитку. Як зазначається, у цій стратегії кожен з нас може долучитися до цієї доброї справи. Саме тому з метою просвітницької роботи ми розпочинаємо публікацію статей на тему “Здоров’я жінки. Охорона материнства та дитинства”.

З давніх часів відомо, що гармонійний фізичний та розумовий розвиток дитини, висока опірність її організму до різних захворювань та стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища забезпечується раціональним харчуванням. З їжею організм отримує необхідну кількість енергії, яка забезпечує поповнення енергетичних витрат для підтримки основного обміну, а також пластичний матеріал для розвитку всіх тканин організму. Саме тому питання раціонального вигодовування та харчування дітей, особливо в ранньому віці, повинні знаходитись в центрі уваги лікарів – педіатрів.

Нормальний ріст та розвиток дитини, стан її здоров’я, рівень захисних сил визначаються, в першу чергу, правильно збалансованим раціоном харчування, під яким розуміють забезпечення організму харчовими речовинами в достатній кількості і певної якості. До основних харчових речовин, які необхідні для потреб дитячого організму, належать білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини. Це положення дістало назву концепції збалансованого харчування. Воно передбачає визначення абсолютної кількості кожного харчового фактора та їх співвідношення між собою з урахуванням фізіологічної зрілості та особливостей метаболічного статусу дитини даного віку.

Материнське жіноче молоко, що створене природою в процесі еволюції, є ідеальним харчовим продуктом для дітей першого року життя. Природне вигодовування – єдиний спосіб годування дитини, що чинить унікальну біологічну дію на її здоров’я і є найкращою формою харчування дитини” – розповідає професор Юрій Нечитайло, завідувач кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини.

Природне вигодовування (вигодовування грудним молоком) – це такий вид вигодовування при якому дитина перших 6 місяців життя отримує грудне молоко матері (або годувальниці) в об’ємі не менше 80% добової потреби. Воно включає усі випадки використання грудного молока для вигодовування дитини – вигодовування грудьми матері, грудним молоком із пляшечки, донорським молоком, годувальницею.

Як зазначає фахівець, природне вигодовування немовлят має соціальні та біологічні переваги. Зокрема, серед немовлят на природному вигодовуванні значно нижча смертність і захворюваність. Доведено, що за умови природного вигодовування діти значно рідше хворіють на гострі розлади шлунка, хронічні розлади живлення організму, гіпотрофію, недокрів’я, авітамінози, до яких належить і рахіт. Завдяки грудному вигодовуванню формується і зміцнюється здоров’я не тільки дитини, а й самої матері.

Біологічні переваги природного вигодовування визначаються значно кращим кількісним і якісним складом жіночого молока порівняно з коров’ячим. Воно містить більше не замінимих амінокислот і поліненасичених жирних кислот, імунних факторів, біологічно активних речовин, в оптимальній кількості й співвідношеннях – вітаміни та мінеральні речовини, має протеолітичну активність та деякі інші фактори, що забезпечують біологічні переваги природного вигодовування.

…серед немовлят на природному вигодовуванні значно нижча смертність і захворюваність.

Вище сказане дозволяє розглядати природне вигодовування як феномен найбільшої мудрості еволюції життя, загально-біологічного впливу на безпосереднє і віддалене здоров’я дитини і дорослої людини, включаючи і основи її духовності.

Але, незважаючи на беззаперечні переваги природного вигодовування, його поширеність і тривалість у більшості районів світу постійно зменшується. В нашій країні поширеність природного вигодовування останнім часом має негативну тенденцію. Тільки 35-45% дітей першого року життя перебувають на природному вигодовуванні.

Враховуючи негативні тенденції щодо зниження рівня природного вигодовування, ще в 1991 р. експертами ВООЗ/ЮНІСЕФ було запропоновано 10 базових принципів успішного грудного вигодовування, що спираються на досить вагому доказову базу. В нашій країні на їх основі прийнято 12 принципів для успішного грудного вигодовування:

Наявність плану дій (політики) щодо підтримки грудного вигодовування і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родин.

Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики підтримки грудного вигодовування.

Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до пологів. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

 Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування.

Навчання вагітних жінок, матерів та членів їх родин як годувати грудьми та зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей.

Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями і впровадження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовуванням.

Забезпечення цілодобового спільного перебування матері і дитини та участі матері (членів родини) у здійснені догляду за дитиною.

Заохочення матерів до грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань.

Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок чи інших середників, які імітують груди матері.

Створення груп підтримки грудного вигодовування.

Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

Впровадження новітніх перинатальних технологій.

Все це свідчить про необхідність проведення подальшої роботи по оптимізації харчування дітей першого року життя, як одного з ключових підходів до поліпшення стану здоров’я дитячого населення, по охороні та підтримці грудного вигодовування шляхом активного та раціонального впровадження матеріалів ВООЗ/ЮНІСЕФ з останніми змінами у них, та з урахуванням досягнень і досвіду вітчизняної педіатрії.

Матеріал підготувала: Наталія Попелюк, доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини.

Корисно знати