• Українська
  • English
Сучасні методи протезування ротової порожнини
Сучасні методи протезування ротової порожнини

Сучасні методи протезування ротової порожнини

ВАРТО ЗНАТИ За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я населення планети старішає, а тому частка людей, які повністю втратили всі зуби на Землі з кожним роком невпинно збільшується. Тому проблема якісної стоматологічної реабілітації цієї категорії хворих стоїть гостро в усьому світі.

Традиційне протезування повними знімними протезами, історія якого сягає не одне століття, далеко не завжди вирішувало і вирішує якісно всі незручності та негативні наслідки, що виникають при користуванні повними  знімними протезами.

Великий відсоток пацієнтів відмічає негативні сторони при користуванні повними знімними протезами серед яких: алергічні реакції на компоненти з яких вони виготовлені, токсична дія акрилових базисів, що призводить до виникнення токсичних стоматитів (запалення слизової оболонки ротової порожнини). Клінічна картина в таких випадках характеризується поширеним вираженим запаленням слизової оболонки під знімними протезами, стійким почервонінням, набряком, а також з’явленням болів, що часто призводить до відмови пацієнтів користуватися виготовленими протезами. Нерідко пацієнти взагалі не виготовляють повні знімні протези з ряду психологічних факторів (знімний протез вважається атрибутом старіння), які вони не можуть або не хочуть перебороти. Відсутність протезу з часом призводить до виникнення різних патологічних станів у шлунку та кишківнику через порушення моторної функції шлунку і вживання не якісно подрібненої їжі.

В багатьох розвинених країнах світу прийнято протокол за яким вважається неможливим лікування хвороб шлунково-кишкового тракту за відсутності будь якого якісного протезування при повній відсутності зубів.

Іншими словами пацієнт з повною втратою зубів не може потрапити на планове хірургічне чи терапевтичне лікування внутрішніх органів без наявності в порожнині рота зубних протезів. Вважається неприпустимою планова госпіталізація цієї групи хворих з різними соматичними захворюваннями в яких задіяні страхові медичні протоколи без наявності зубів в порожнині рота. В деяких країнах люди з повною відсутністю зубів або за наявності в порожнині рота знімних протезів вважаються державними інвалідами.

Який вихід з ситуації, що склалася?

Що сучасна стоматологічна спільнота може запропонувати людині, яка втратила з різноманітних причин всі природні зуби та з якихось причин не може користуватися звичайними повними знімними протезами?

На початку 50-х років минулого століття шведський професор П.Бранемарк відкрив феномен остеоінтеграції – здатності деяких матеріалів зокрема металу титану зрощуватися з кістковою тканиною. В США такими ж дослідженнями в клініці займався професор Л. Лінков. Практичні віддалені результати показали, що титанові корені можуть служити опорами для майбутніх зубних протезів. Отож з’явилась можливість прекрасної фіксації зубних протезів з перспективою взагалі відійти від знімного протезування як такого. Титанові опори назвали дентальними імплантатами. Історія застосування імплантатів сягає цивілізації інків та єгипетсььких фараонів. За останні 50 років світова імплантологічна наука досягла значних результатів в сенсі практичного застосування деяких сплавів титану для виготовлення різноманітних по формі та конструкції зубних титанових імплантатів, які вживлюються на місце видалених зубів та служать пацієнтам, як свої природні зуби.

В ряді розвинутих країн існує правило, що пацієнт мусить обов’язково бути поінформованим щодо можливості імплантації, як такої з метою збереження природних зубів або можливості замінити повне знімне протезування незнімними конструкціями протезів. Лікар, який свідомо чи несвідомо не надав потрібної інформації хворому, у якого відсутній бодай один єдиний зуб може позбутися ліцензії на право проводити будь яку стоматологічну практику.

За останні десятиліття методом дентальної імплантації в світі скористалися мільйони стоматологічних хворих. З кожним роком прогнозованість позитивних результатів зростає.

На сьогоднішній день позитивний результат відмічається у 97-99% пацієнтів, яким проведена операція вживлення дентальних імплантатів. Україна входить в перелік країн, які виготовляють власні імплантати. Це дозволило значно знизити ціну маніпуляцій і тому метод знаходить широке використання серед пересічних громадян нашої країни власне через добрі прогнозовані результати та відносно малі кошти за лікування. Одна з небагатьох галузей сучасної медицини, а може і єдина, де спостерігається стійка тенденція за якою велика кількість закордонних громадян приїздять на лікування в Україну, тому що співвідношення ціна-якість в рази на користь фахівців нашої держави. Громадяни нашої країни, все частіше, також широко користуються цим методом лікування. В перспективі здешевлення даної технології для деяких соціальних груп (пенсіонери, інваліди) населення через загально прийняту практику країн Європи коли оплату 4-х імплантатів (що значно покращує якість протезування пацієнтів з повною втратою зубів) бере на себе держава через сітку державних спеціалізованих медичних закладів, якими є кафедри ортопедичної стоматології в медичних університетах країни.

Матеріал підготував: професор Олександр Бєліков, завідувач кафедри ортопедичної стоматології

Корисно знати