• Українська
  • English

Електронний рецепт на лікарські засоби: що це таке і як його отримати.

Електронний рецепт – це сучасна технологія отримання рецепту на лікарські засоби, яка забезпечує безпеку та зручність для пацієнтів і лікарів. Е-рецепт замінює традиційну форму рецепту, написану на папері, і зберігається в електронній формі в системі електронної медичної документації.

Переваги електронного рецепту полягають у тому, що він забезпечує точність та конфіденційність даних, оскільки лікар та аптекар не записують дані вручну, а використовують систему електронної медичної документації. Це зменшує ризик помилок та ускладнень при лікуванні.

Однак, перед використанням електронного рецепту пацієнт повинен переконатися, що його аптека має доступ до системи електронного рецепту та може обслуговувати такі рецепти. Крім того, пацієнт повинен забезпечити конфіденційність своєї персональної інформації та захистити свій електронний рецепт від несанкціонованого доступу.

 

Україна, як і більшість країн Європи, використовує систему електронного рецепту. Український електронний рецепт є частиною системи електронного здоров’я, яка була запроваджена в країні з метою покращення якості та доступності медичної допомоги. Зараз електронний рецепт в Україні доступний у більшості аптек та медичних закладів.

 

Які ліки можна купити за електронним рецептом?

За допомогою електронного рецепту пацієнти можуть придбати більшість лікарських засобів, які доступні за паперовим рецептом.
До рецептурних препаратів належать:

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі й протизаплідні, навіть екстрені);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджуючі;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

 

Перевірити конкретний препарат можна самостійно двома способами:

  • це обов’язково вказано в інструкції;
  • Онлайн через Державний реєстр лікарських засобів, (вводите назву і перевіряєте).

 

Отримати електронний рецепт можна від лікаря, який має доступ до електронної системи медичної документації. Лікар може виписати рецепт під час прийому в лікарні або у своїй практиці. Якщо пацієнт знаходиться в іншому місті або країні, лікар також може виписати електронний рецепт віддалено.

Після отримання електронного рецепту, пацієнт може придбати ліки в будь-якій аптеці, яка має доступ до системи електронного рецепту. Придбані ліки будуть зберігатись в електронному вигляді в системі медичної документації, тому пацієнт та лікар завжди можуть перевірити історію використання лікарських засобів.

 

Як отримати електронний рецепт?

 

 

 

Для отримання електронного рецепта пацієнт повинен звернутися до лікаря та отримати від нього рекомендації щодо необхідного лікування. Лікар зможе виписати електронний рецепт тільки після особистого огляду пацієнта та діагностики.

Після того, як лікар випише електронний рецепт, він буде автоматично збережений в електронному вигляді та може бути доступний для перегляду пацієнтом в онлайн-системі електронного рецепта. Пацієнт може переглянути його, увійшовши до системи електронного рецепта за допомогою свого ідентифікатора.

Отримавши Е-рецепт, пацієнт може звернутися до будь-якої аптеки, яка їх приймає та отримати лікарський засіб, попередньо показавши його аптекарю. Також пацієнт повинен підтвердити свою особу та підписати електронну квитанцію про отримання лікарського засобу.

У разі втрати електронного рецепта або неможливості забрати лікарський засіб в аптеці, пацієнт може звернутися до свого лікаря та отримати електронний рецепт повторно.

Важливо! Е-рецепт можна отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт має обов’язково бути зареєстрований в ЕСОЗ. Це може зробити лікар прямо під час прийому.

 

Автор: асистент кафедри фармації, Ірина ГАНЧУК.

Корисно знати