• Українська
  • English
Рух – це здоров’я, а здоров’я – це життя!

Рух – це здоров’я, а здоров’я – це життя!

10 травня проводиться День руху заради здоров’я (World Move for Health). Ініціатива цієї дати започаткована в 2003 році та реалізується з метою підвищення ефективності фізичної активності за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Щороку цей день відзначається, щоб пропагувати фізичну активність як важливу для здоров’я та добробуту. Адже здорове суспільство є незмінним пріоритетом для ВООЗ, згідно з визначенням якої «здоров’я» – це повноцінне фізичне, духовне та соціальне благополуччя людини. День «Рух за здоров’я» є частиною розробки як глобальних, так і національних стратегій у галузі харчування, фізичної активності та здоров’я. У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів. Ми всі чули таку фразу: «Рух – це життя, а життя – це рух!». І це правда!

Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке сталося через обмеження рухової активності. Вона є наслідком звільнення людини від фізичної праці та особливо впливає на серцево-судинну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин. Наслідком гіподинамії можуть стати ожиріння й атеросклероз. Саме тому слід підтримувати фізично активний спосіб життя, заохочувати дітей та молодь до фізичних занять,  як одного з чинників фізичного розвитку та зміцнення здоров’я людини, виховувати стійкий інтерес і звичку до систематичних занять фізичною культурою та спортом, що сприяє також і загартуванню організму.

Основними цілями національних і глобальних заходів з проведення Всесвітнього дня руху для здоров’я є:

  • сприяти розробці стійких національних та місцевих ініціатив, політики та програм щодо фізичної активності;
  • збільшити участь населення у фізичних навантаженнях;
  • збільшити участь у фізичній діяльності через спортивні організації, заходи та інші соціально-культурні форуми;
  • пропагувати здорову поведінку та спосіб життя та розв’язати проблеми, пов’язані зі здоров’ям через спорт та фізичну активність;
  • виховувати в собі хороші звички, відмовитися від вживання тютюну, харчуватися здоровими продуктами, зменшити насильство, стрес та соціальну ізоляцію.

Широко відомий той факт, що недостатня рухливість негативно впливає на перебіг складних біохімічних і фізіологічних процесів в нашому організмі. При цьому значно знижується функція центральної нервової системи, як наслідок – швидше настає стомлення. Людина стає млявою, розсіяною, знижується діяльність гормонів. При гіподинамії спостерігається погіршення загального обміну речовин. З віком цей процес ще більшою мірою посилюється. Тому людині просто необхідно рухатися при першій ліпшій можливості. Тільки заняття фізичними вправами й спортом в змозі забезпечити нормальне живлення серцевого м’яза і захистити людину від багатьох захворювань.

ВООЗ рекомендує дорослим приділяти фізичним навантаженням не менше 75 хвилин в тиждень. Тому якщо видалася вільна хвилина, варто сміливо робити те, що вирізняється зі звичайного режиму: спонтанна пробіжка за автобусом, підйом сходами замість ліфта або зробіть кілька вправ просто в офісі.

Кожен з нас може інвестувати у своє здоров’я, і ці інвестиції – ніщо інше, як звичайна активність. Всесвітній день руху для здоров’я має стати певним поштовхом до зміни способу життя. Рухова активність може замінити більшість ліків, проте навіть самі дорогі та ефективні таблетки не зможуть замінити фізичні навантаження.

Цікаві факти:

Наш організм запрограмований на постійне активне життя. Як свідчать спостереження японських медиків – останніми роками захворюваність на діабет серед населення зростає прямо пропорційно до збільшення автотранспорту. Людина, яка пересувається здебільшого на автомобілі з часом набирає зайву вагу, що є одним із факторів ризику цього захворювання.

Підраховано, що для хорошого здоров’я та самопочуття, людина повинна щодня здійснювати від 10 000 до 25 000 кроків залежно від віку.

Досліджено, що щотижня люди віком від 18 до 25 років мають активно рухатися не менше 14 годин, у віці від 25 років – не менше 10 годин, а діти шкільного віку – 15-20 годин на тиждень.

Доведено, активні заняття спортом та фізичними навантаженнями на 90% знижують ризик захворіти на серцево-судинних захворювання. Водночас ті, хто нехтують фізичними вправами, ризикують отримати хворобу серця у 55% випадків.

За даними МОЗ України, понад 80% смертей є результатом захворювань серцево-судинної системи, онкології, цукрового діабету та обструкцій легень. Водночас ці захворювання легко піддаються профілактиці завдяки здоровому способу життя.

Малорухливий спосіб життя, погане харчування та зловживання тютюном чи спиртними напоями беззаперечно призведе до передчасної смерті. Середній вік українських чоловіків становить 68 років, а жінок – 78 років, що суттєво нижче, ніж в країнах Західної Європи.

Проста порада – більше рухайтеся і будете здорові!!!

Інформацію підготував к.біол.н.,

доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології Міхєєв А.О.

Корисно знати