• Українська
  • English
Комп’ютерний зоровий синдром у дітей
Комп’ютерний зоровий синдром у дітей

Комп’ютерний зоровий синдром у дітей

ВПЛИВ КОМП’ЮТЕРА. На сьогоднішній день складно знайти хоча би одного школяра, який не мав би доступу до комп’ютера. Однак широке розповсюдження комп’ютерної техніки і мобільних цифрових пристроїв викликало значне підвищення навантаження на зоровий аналізатор і погіршення зору.

З того часу, як в наше життя увійшли комп’ютерні технології, екран монітора та цифрового мобільного пристрою стали невід’ємною частиною в навчанні, на роботі та вдома, в транспорті і на відпочинку. Це значно полегшує життя, допомагає оперативно отримувати необхідну інформацію, швидше виконувати свої обов’язки, і спілкуватися з друзями, читати електронні книги і відпочивати, граючи в комп’ютерні ігри.

Тривале й безперервне перебування за комп’ютером шкодить центральній нервовій, кістково-м’язовій системам людини, а також зору, спричиняючи розвиток комп’ютерного зорового синдрому.

Комп`ютерний синдром супроводжується скаргами, які можна поділити на дві групи:

– астенопічні скарги: зниження гостроти зору вдалину і зблизька, порушення акомодації, двоїння, швидке стомлювання під час читання, зміна форми та розмірів об’єктів, зміна кольорового сприйняття, порушення бінокулярного зору;

– очні скарги: відчуття важкості, жару, пісок в очах, біль в під час руху очних яблук, почервоніння очних яблук, сльозотеча, світлобоязнь, відчуття втомлених очей.

Такі зміни відбуваються у тих дітей, які проводять за монітором 4-5 годин в день. Спочатку порушення носять тимчасовий характер, Але щоденні навантаження можуть призвести до розвитку рогівково-кон’юнктивального ксерозу. Ситуація погіршується в приміщенні з кондиціонованим повітрям.

Вплив монітора комп’ютера на орган зору:

Електромагнітні коливання низької частоти.

Інфрачервоне випромінювання і статична електрика приводить до дефіциту негативних аероіонів в повітрі.

Статична поза при тривалій роботі на комп’ютері порушує циркуляцію крові в вертебро- базилярних судинах.

У результаті безперервного руху за зображенням на екрані монітора скорочується кількість кліпань, підвищується випаровуваність слізної плівки, знижується її стабільність.

Війчасті м’язи постійно знаходяться в напруженому стані, що призводить до зорового стомлення (астенопія, спазм акомодації ).

Як зберегти очі?

Важливо дотримання правил роботи за комп’ютером для дітей і підлітків, коли формування рефракції ще не завершилось, і надмірне навантаження може приводити до розвитку короткозорості.

Освітлення в кімнаті, в якій включений монітор, не повинно бути занадто яскравим, адже це призводить до підвищеного навантаження на орган зору.

Монітор краще встановити так, щоб вікно розташовувалося збоку, а світло не засліплювало очі, потрапляючи на екран. Монітор повинен бути оснащений антивідблисковим покриттям. Необхідно підібрати рівень яскравості, найбільш комфортний для читання та перегляду відео.

Положення тіла при роботі за монітором має бути комфортним і забезпечувати відстань від очей до екрана в межах 50-70 сантиметрів, а центр екрана знаходитись на 10-20 градусів нижче рівня очей.

Діти молодшого віку не повинні перебувати за комп’ютером більше 20-30 хвилин на добу, а школярі – не більше 2-3 годин за умови обов’язкового відпочинку через кожних 20-30 хвилин з переводом погляду на віддалені об’єкти і досить частим кліпанням для запобігання синдрому сухого ока.

Матеріал підготувала: доцент кафедри офтальмології Тетяна Сикирицька

Корисно знати